Statybininkų dieną – apie nuveiktus ir būsimus darbus

Šeštadienį, kaip ir kasmet antrąjį rugsėjo šeštadienį, šalies statybininkai pažymės savo profesinę šventę. Statybininkų diena Lietuvoje minima nuo 2000-ųjų.

Statybų sektorius – viena svarbiausių Lietuvos ūkio sričių. Jo sukuriama bendrojo vidaus produkto dalis sudaro nuo 6 iki 10 proc. Sektoriaus plėtrai svarios įtakos turi vis platesnį mastą šalyje įgaunanti senų daugiabučių renovacija. Ji jau tapo visuomenės gyvenimo reiškiniu, apie kurį žino ir senas, ir mažas.

Nuo 2013 m., kai, pritaikius naują finansavimo modelį, renovacija buvo prikelta iš visiško snaudulio, iki šios dienos šalyje jau modernizuota per tūkstantį daugiabučių. Šiuo metu atnaujinama apie 800 namų. 650 iš jų numatyta užbaigti šiemet. Per pusketvirtų metų į renovaciją investuota apie 400 mln. eurų. Šiuo metu pasirašytų rangos sutarčių vertė sudaro daugiau nei 11 proc. 2014 m. šalies statybos sektoriaus apyvartos, siekusios 4,7 mlrd. eurų. Daugiabučių atnaujinimo programoje dabar dalyvauja daugiau kaip 300 statybos bendrovių, sukurta apie 300 naujų darbo vietų.

Statybų sektoriaus laukia ir nauji iššūkiai. Pasak aplinkos ministro Kęstučio Trečioko, sparčiai besivystančios informacinės technologijos ir jų teikiamos galimybės lemia, kad jau stovime ant skaitmeninės statybos slenksčio. Norint sėkmingai jį perlipti, reikia didžiulių pokyčių ir projektavimo, ir statybos, ir statinių naudojimo, ir daugelyje kitų susijusių sričių. Tam tinkamai pasiruošti – didelis ir sudėtingas darbas. Reikia sukurti ar perimti statinio informacinio modeliavimo standartus, nacionalinį statybų klasifikatorių, pasirinkti tinkamiausius duomenų mainų standartus, pritaikyti informacines sistemas, registrus, kitą infrastruktūrą, pakeisti daugybę teisės aktų.

Aplinkos ministerija, bendradarbiaudama su Lietuvos statybininkų asociacija ir kitomis statybininkų bendruomenei atstovaujančiomis organizacijomis, jau parengė ir pateikė Vyriausybei konkrečius pasiūlymus, ką reikia padaryti skaitmeninant statybų sektorių.

Pokyčių šiame sektoriuje sulauksime jau netrukus. Visai neseniai, birželio 30 d., Seimo priimtas naujos redakcijos Statybos įstatymas, įsigaliosiantis 2017 m. sausio 1 d., leis liberalizuoti ir palengvinti sąžiningiems statytojams projektavimo ir statybos procesą, padės užtikrinti visapusišką visuomenės informavimą apie numatomą plėtrą.

Aplinkos ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas