Tarnauti Lietuvai prisiekė beveik 500 karių

Lapkričio 13 dieną tarnauti Lietuvai prisiekė beveik 500 jaunuolių, privalomąją pradinę karo tarnybą atliekančių Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotajame pėstininkų batalione, Rukloje (Jonavos r.).

Priesaikos ceremonija prasidėjo Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomojo pulko teritorijoje Rukloje (Jonavos r.). Priesaikos ceremoniją stebėjo karių artimieji ir draugai. Ceremonijos proga Mokomajame pulke surengta Lietuvoje pratybose dalyvaujančių NATO karių ginkluotės ir technikos paroda.
Spalio 26 dieną tarnybą Kunigaikščio Vaidoto batalione pradėję šauktiniai kariai pirmąsias aštuonias savaites dalyvauja baziniame kario kurse: lanko paskaitas, mokosi rikiuotės ir karinio statuto, karinės taktikos, inžinerijos, topografijos, ryšių ir pirmosios medicinos pagalbos pradmenų, susipažįsta su ginklais ir ryšio priemonėmis.
Po bazinio kario kurso vyks kolektyvinio rengimo etapas, kurio metu šauktiniai bus mokomi veikti savo padalinio sudėtyje, ir specialisto rengimo etapas.
Didžioji dalis būsimųjų karių į Mechanizuotajai pėstininkų brigadai „Geležinis Vilkas” priklausantį Kunigaikščio Vaidoto batalioną Rukloje atvyko iš Vilniaus regiono. Kiti jaunuoliai – iš Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio ir Marijampolės.
Visi šauktiniai atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą pasirinko atlikti savanoriškai ir būtent Vaidoto batalione. Iš jų 105 pareiškė norą atlikti tarnybą pirmumo tvarka iš šių metų šaukiamųjų sąrašo, o 394 tarnybai buvo užsirašę savanoriškai.
Šiuo metu Lietuvos kariuomenėje nuolatinę privalomąją pradinę tarnybą atlieka 1,6 tūkst. karių. Visi jie šį tarnybos būdą pasirinko savo noru. Lapkričio 24 d. tarnybą pradės dar 460 šauktinių. Paskutinieji šiais metais nuolatinės privalomosios pradinės tarnybos kariai į batalionus atvyks gruodžio viduryje. Iš viso 2015 metais devynių mėnesių nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą pradės 3 tūkst. karių. Baigę ją jaunuoliai galės siekti karjeros Lietuvos kariuomenėje arba jie bus įrašyti į kariuomenės parengto personalo rezervą.
Devynių mėnesių trukmės nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą LR Seimas atnaujino 2015 m. kovą. Tai buvo padaryta atsižvelgiant į pasikeitusią geopolitinę situaciją ir valstybės saugumui kylančias grėsme. Sugrąžinus šauktinių tarybą taip pat siekiama sustiprinti ir pagreitinti kariuomenės dalinių užpildymą profesinės karo tarnybos kariais, suformuoti pakankamą kariuomenės parengtąjį rezervą ir užtikrinti tinkamą piliečių pasirengimą ginti savo valstybę.

Krašto apsaugos ministerijos inf.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas