Spektaklis „Šventė“ Utenoje – su aktore Jūrate Onaityte

Spalio 26 dieną 18 val. Utenos kultūros centre festivalio „Pjero dienos“ programoje bus rodoma Nacionalinio Kauno dramos teatro tragikomedija „Šventė“, kuriame vaidina aktorė Jūratė Onaitytė. Šventės eina ir praeina, o šioji – paliečia širdį.

Sukurti spektaklį „Šventė” režisierių Agnių Jankevičių įkvėpė masinis valstybės šimtmečio minėjimas. Šis sukūrė autentišką pasakojimą, kuriame sutelkė dėmesį ne į svarbią datą, ne į šimtmetį, kaip valstybės istorijos periodą, atskleidžiantį svarbius įvykius, jų priežastis ir pasekmes, o į paprastą žmogų, su visa savo tragiško gyvenimo našta atsidūrusį masinės šventės akivaizdoje. Beveik tuščioje scenoje lyg baltoje prezidentūros aikštėje stovi vienišas žmogus ir pasakoja skaudžias savo gyvenimo patirtis. Kuriam laikui nutyla ugningos šimtmečio kalbos, trankūs fejerverkai, spalvingų vėliavų plazdėjimas, ir didingų valstybės simbolių šviesoje galime išgirsti, kaip spengia nesvarbaus žmogaus tyla ir tiesa. Jis pasakoja, kaip sunku yra mylėti savo artimą, kaip sunku tą savo meilę parodyti ir kaip svarbu to mokytis. Jis pasakoja apie kaltes, kurias nešiojamės gražiai pridengę, apie baimę pakelti akis, apie grožio ilgesį ir meilės poreikį.

Keturi personažai, po vieną pasirodantys scenoje, vienaip ar kitaip kažkada susidūrė su Konstancija, kuri yra atstumto ir vienišo žmogaus simbolis. Jie yra ir Konstancijos gyvenimo liudininkai, ir tuo pačiu atlieka savo gyvenimo išpažintis, o atlikę nebyliai klausia – tai ką švenčiame?
„Šventės” kūrėjai provokuoja mąstyti kritiškai ir klausia – ką slepia mūsų švenčių pompastika? Kodėl tiek daug vienatvės masinių švenčių balagane? Ar mylėti savo šalį, reiškia mylėti tai, kas į tavo meilę niekada neatsakys? Kodėl savo vaikus maitiname ne meile, o melu? Atsakymų veikiausiai teks ieškoti ne šventinėse tribūnose, bet degančio namo liepsnoje, kuri vienintelė tegali sušildyti sužvarbusio, niekam nereikalingo žmogaus širdį.
„Šventėje” vaidina aktoriai: Jūratė Onaitytė, Gabrielė Ladygaitė, Gintautas Bejeris, Pijus Narijauskas.
Trukmė – 2 val. Be pertraukos (N-16)
Bilietai platinami: Utenos kultūros centro kasoje ir www.tiketa.lt
Bilietų kaina: 10, 12 Eur.

Nacionalinio Kauno dramos teatro inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas