Paliesiaus dvaras sulaukė pusantro tūkstančio mokinių

Ignalinos rajone esantis Paliesiaus dvaras iš griuvėsių prikeltas prieš keletą metų. Tai Vienas geriausių restauracijos projektų Lietuvoje. Dėl savo architektūrinės, istorinės ir landšaftinės vertės dvaras įtrauktas į Lietuvos Respublikos nekilnojamojo kultūros paveldo objektų registrą. Šiandien dvare teikiamos apgyvendinimo, maitinimo ir reabilitacinės paslaugos, taip pat vyksta įvairūs kultūriniai ir šviečiamojo pobūdžio renginiai. Jie organizuojami puikioje kamerinėje erdvėje, sukurtoje tarp senųjų pasagos formos arklidžių sienų, kurias apsaugo modernus stiklo pastatas. Rugsėjo 15-18 dienomis dvare buvo pakviesti apsilankyti visi Ignalinos rajono mokiniai. Jiems koncertavo smuikininkas Gediminas Dalinkevičius ir gitaristas Simonas Bušma. Dvaro pristatymas, puiki muzika ir nuoširdus bendravimas mokiniams padarė tikrai didelį įspūdį.

„Jūs esate fantastiškoje vietoje ir klausotės muzikos, kuri skambėjo senuosiuose dvaruose. Norėčiau, kad namo išsivežtumėte pasididžiavimo savo kraštu, jo paveldu ir kultūra jausmą. Labai svarbu, kokie jūs jausitės keliaudami per pasaulį ir kokių tikslų sieksite…”,– bendraudamas su mokiniais sakė Gediminas Dalinkevičius. Jis labai džiaugėsi galėdamas dalyvauti tokiame nuostabiame projekte ir groti jaunimui. Smuikininkas pasakojo apie dvarų kultūrą, muzikos poveikį žmogui, apie svajones ir savo vietos pasaulyje ieškojimą.
Rugsėjo 17 d. kartu su Ignalinos gimnazijos mokiniais dvare apsilankė ir rajono savivaldybės vadovai: meras Henrikas Šiaudinis, mero pavaduotojas Gintautas Kindurys, administracijos direktorius Rimantas Mačys bei Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Rimanta Vilčinskienė. Dvaro savininkas mielai sutinka bendradarbiauti su savivaldybe, priimti užsienio ir kitus svečius, organizuoti bendrus renginius.
Paliesiaus dvaro sodybos ansamblis buvo suformuotas XVIII amžiuje, nors yra duomenų, kad medinis gyvenamasis namas toje vietoje egzistavo dar XVII amžiuje. Gaila, tačiau pagrindinis dvaro pastatas neišlikęs. Visą dvaro ansamblį galima pamatyti tik dailininko V. Smakausko tapytame paveiksle. Dvaras atliko svarbų vaidmenį to meto krašto ūkiniame ir kultūriniame gyvenime, jis siejamas su garsiomis XVIII-XIX amžiaus asmenybėmis. Nuo 1736 metų Paliesiaus dvaras priklausė Justinos ir Kazimiero-Petro Kublickių šeimai, kuri giminiavosi su LDK didikais Soltanais. XIX amžiuje vykusių sukilimų metu dvaras buvo vienu iš to krašto sukilėlių centrų. Nuslopinus sukilimus, XIX amžiaus antroje pusėje Kublickiai Paliesiaus dvaro neteko. Iš pradžių jį įsigijo P. Liubimovas, paskui – Povarova. Neilgai valdžiusi dvarą ji pardavė generolui majorui fon Eksei. Po Pirmojo pasaulinio karo Paliesiaus dvaro savininku tapo Romualdas Bržezinskis. Prieš antrąjį pasaulinį karą ši Lietuvos dalis pateko į Baltarusijos teritoriją ir dvaras buvo nacionalizuotas. Per karą dvaro turtas buvo išgrobstytas, dvarui priklausę pastatai apgriauti, iki šių dienų jie išliko ne visi.
Pastaraisiais metais, pasinaudojant Lietuvos Respublikos bei Europos Sąjungos Regioninės plėtros fondų parama, dvaro architektūrinis ansamblis buvo restauruotas ir atstatytas iš griuvėsių. 2010-2013 m. sėkmingai įgyvendinant projektą „Sveikatos gerinimo ir turizmo paslaugų teikimo komplekso sukūrimas bei Paliesiaus dvaro rekonstrukcija pritaikant jį šių paslaugų reikmėms” buvo rekonstruotas ir pritaikytas viešbučiui (9 numeriai, 20 svečių, SPA su baseinu) buvęs Prižiūrėtojo namas, išlikusių pamatų vietoje atkurtas ūkinis pastatas, sutvarkytas parkas, teritorija aptverta tvora, atkurtos atraminės sienutės, įrengti vartai ir varteliai lankytojams. Įvažiavus į dvaro teritoriją iškart pamatai naujai pastatytą medinį pastatą. Tai reabilitacijos klinika, kuri puikiai priderinta prie kitų dvaro pastatų ir gražiai įsilieja į bendrą ansamblį. Dvaro teritorijoje, parke ir toliau vyksta aplinkos tvarkymo darbai.

Ignalinos r. savivaldybės administracijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas