Garbės piliečio vardas suteiktas Izraelio piliečiui

Molėtų rajono garbės piliečio vardas suteiktas Tzvi Kritzer Tzvi – Izraelio piliečiui, Tarptautinės futbolo federacijos (FIFA) žaidėjų agentui, Molėtų žydų palikuoniui. Tai žmogus, suorganizavęs  Molėtuose  patį žymiausią šimtmečio renginį – Molėtų žydų Atminties maršą, skirtą 75-osioms mirties metinėms pagerbti.

Prieš ketverius metus iš Izraelio, Pietų Afrikos Respublikos, Urugvajaus, JAV, Didžiosios Britanijos ir kitų šalių į Molėtus atvyko apie 70 žydų išeivių iš Molėtų bei Lietuvos. Tąsyk renginyje dalyvavo aukščiausi Lietuvos valstybės pareigūnai, daugybė žymių Lietuvos žmonių. Straipsnių viso pasaulio spaudoje apie Molėtų žydų atminties maršą bibliografijos sąrašas siekia 115.

Tzvi Kritzer  Tel Avive organizavo  savo dvejus metus kurto dokumentinio filmo „Paskutinis rugpjūčio sekmadienis” premjerą. Tai valandos trukmės kino juosta apie Molėtų žydų žudynes bei Molėtuose įvykusį susitaikymo maršą, nes Tzvi Kritzer, dar 2014 m. atvykęs į Molėtus, pažintį su mumis pradėjo žodžiais: „Mes nieko nekaltiname, netgi vaikai  nėra kalti dėl savo tėvų ar senelių nusikaltimų. Ir jokių būdu mes nekaltiname  visų gyventojų. Mums svarbi  mūsų protėvių atmintis ir tai, kas iš tikrųjų įvyko”. Vėliau dokumentinis filmas „Paskutinis rugpjūčio sekmadienis” buvo pristatytas Vilniuje, kituose Lietuvos miestuose, Kanadoje, Škotijoje, Amerikoje, Rusijoje. Filmas užėmė keletą prizinių vietų  kino festivaliuose.
Dar vienas Tzvi Kritzer veiklos Molėtuose rezultatas: 2016 m.  pastatytas ir rugpjūčio 29 d. atidengtas paminklas Molėtų holokausto aukoms: žymaus Lietuvos  bei Izraelio skulptoriaus Dovydo Zundelovičiaus  (David Zundelovitch) sukurtas darbas.
Visiems šiems darbams Tzvi Kritzer  skyrė 200 tūkst. Savo šeimos santaupų ir kelis savo gyvenimo veiklos metus. 2020 m. Seimas paskelbė  Vilniaus Gaono  ir Lietuvos žydų istorijos metais, todėl prasminga, kad būtent šiemet Molėtų rajono garbės piliečio vardas suteiktas Tzvi Kritzer –  Molėtų žydų palikuoniui, šitaip pažymint ir metų svarbą. „Lietuvos žydai yra neatskiriama mūsų visuomenės dalis  dar nuo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikų ir jų visuomenė reikšmingai prisidėjo prie Lietuvos valstybingumo , istorijos, kultūros ir mokslo raidos” – teigiama Seimo dokumente.

Molėtų r. savivaldybės administracijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas