Agurkais kvepianti šventė paviliojo įvairiomis pramogomis

Ignalinos kraštas turtingas ne tik gamtos grožiu, bet ir smagiomis šventėmis, parodančiomis jo unikalumą. Viena tokių – Palūšę garsinanti „Trauk stintelę“. Nors šiemet žiema ledo pašykštėjo ir Lūšių ežeras pavasariškai tyvuliavo, nors virusai gąsdino, šventė „Trauk stintelę“  visgi įvyko. Ir visi, kas pasibuvo, galėjo ir keptų žuvelių čia pat paragauti, ir šviežių namo parsivežti. Atvykusius viliojo įvairios pramogos, didelė tradicinių amatų dirbinių, rūkytos žuvies, kepinių, mėsos gaminių mugė. Kvepėjo verdama žuviene, sultiniais, žolelių arbatomis. Ant ežero pakrantės kūrenosi pirtelė, vyko sporto rungtys. Ir net medinės „bobos” sukosi – tik ne ant ledo, o sausumos „stintos“ traukimo su bobomis ir sunkiausios Palūšės „stintelės“ kilnojimo varžybose.

„Graži šiandien šventė. Ir svarbiausia – su sniegu. „Stintelė” nepabijojo orų. „Winter ralis” neatlaikė, Sartų žirgų lenktynės neatlaikė, o „Stintelė” atlaikė…”, – sveikindamas palūšiškius ir svečius džiaugėsi Ignalinos rajono savivaldybės meras Justas Rasikas. Šventės dalyvius ir organizatorius sveikino Seimo narys Gintautas Kindurys, kuriam Palūšės bendruomenės pirmininkas Arvydas Gaidelis dėkojo už pagalbą gaunant leidimus žvejoti stinteles, visiems smagių akimirkų linkėjo Aukštaitijos nacionalinio parko direktorius Gedas Kukanauskas, Ignalinos seniūnas Jonas Polito. Pasveikintos ir daug nematomo darbo nuveikusios šventės organizatorės Sigutė Mudinienė (Aukštaitijos nacionalinis parkas), Dalia Lapėnienė (Palūšės bendruomenė), Danutė Lisauskienė (Ignalinos kultūros ir sporto centras) ir Rasa Juodagalvienė (Ignalinos rajono savivaldybė).

Svečiai ir bendruomenės atstovai uždegė šventės laužą, šaunieji kalviai patrankos šūviu paskelbė jos pradžią. Visi buvo kviečiami pasimėgauti geru oru, pasigrožėti Ignalinos krašto tautodailininkų ir amatininkų kūriniais, paragauti stintelių. Ir ne tik paragauti, o ir iš medžio išdrožtas nuspalvinti. Kas nepatingėjo, įvairiose rungtyse galėjo sudalyvauti, pirtelėje, kur laukė pirtininkė Nijolė Nagurnaitė, išsiperti. Reginių, gardžių kepamo ir verdamo maisto kvapų ir geros nuotaikos Lūšių pakrantėje netrūko. Savo programą parodė VSAT kinologai su šunimis, koncertavo Švenčionėlių meno mokyklos kolektyvas „Lūgnė” ir grupė „16 Hz”.
Ši šventė – ne tik linksma pramoga, bet ir senųjų tradicijų saugojimo ženklas. Lūšiuose nuo seno agurkais kvepiančios žuvelės iš po ledo buvo traukiamos rankiniu būdu, sukant taip vadinamą „bobą”. Tai statinė ant ašies su skersine kartimi, kurią sukant ir traukiamas tinklas. Medinėmis kartimis ir virvėmis į ežero gelmes per eketes panardinamas daugiau kaip 300 metrų ilgio ir apie 16 metrų pločio tinklas, jo viduryje yra didžiulis maišas, vadinamas „motnia”, į kurį ir sukrenta stintelės. Tinklai su laimikiu „boba” ištraukiamas ant ledo. Šis archajiškas, nuo senų laikų žinomas žvejybos būdas, dabar jau retai naudojamas.  Praeitose šventėse tinklai buvo traukiami motorizuotai, tačiau vis tiek ant ledo susirinkusiems tai būdavęs puikus reginys. Ši žiema nesuteikė tokios galimybės. Tačiau svarbu, kad stintelėmis kvepėjo…

Ignalinos r. savivaldybės administracijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas