Mindaugas Survilas: „Tai nėra poilsio centras, čia kiekvienas turi savo pareigas“

„Už pagalbą ir paramą sugrįžtantiems gyventi“ – tokį apdovanojimą pelnė Ignalinos rajone įsikūręs didžiausias Lietuvoje reabilitacijos centras „Meikštų dvaras“ ir jo vadovas Mindaugas Survilas.

Vienas iš dešimties, dešimt iš šimto, šimtas iš tūkstančio – tiek iš kasmet mirštančių žmonių prarandama dėl alkoholio sukeliamų priežasčių. Dar 2016 metais Lietuva buvo viena iš šešių pirmaujančių šalių Europoje pagal mirčių nuo narkotinių ir psichotropinių medžiagų perdozavimo statistiką. Tai žiaurūs skaičiai, parodantys, kad alkoholio ir narkotikų vartojimas yra opi visuomenės problema. Neretai priklausomybes esame linkę slėpti, priskirti tik žemesnio statuso žmonėms.
M. Survilas įsitikinęs, kad į priklausomybės liūną gali pakliūti labai skirtingos socialinės grupės, nuo pačių žemiausių iki aukščiausių.
„Tačiau dvare visi tampa lygūs – visus juos jungia priklausomybė“, – pabrėžė jis.

Gydytis – ne gėda

Kalbinamas „Meikštų dvaro” socialinis darbuotojas Vytautas Mileris buvo atviras.
„Susirgti gali kiekvienas, kuris vartoja psichiką veikiančias medžiagas. Tai gali būti ne tik narkotikai, bet ir alkoholis, net ir vaistai” – pasakojo jis.
Nėra vienos priežasties, kodėl žmonės suserga. Psichologai pabrėžia, kad priežastys dažnai būna kompleksinės: tai ne tik emocinė, bet ir fizinė priklausomybė. Ekspertai sako, kad, pavyzdžiui, jauniems žmonėms, turintiems genetinį polinkį priklausomybei, gali pakakti kelių mėnesių, jog atsirastų įprotis vartoti alkoholį.
„Meikštų dvaras” jau 18 metų vykdo savo reabilitacinę veiklą, iš čia iškeliavo tūkstantis pasveikusių žmonių. Tačiau reabilitacijos centro direktorius M. Survilas pastebėjo, kad su priklausomybe tenka kovoti visą gyvenimą.
„Liga klastinga, tikrai nėra paprasta su ja dorotis. Atleisti vadžias neišeina nei po metų, nei po dviejų, nei po penkerių”, – sakė jis.
Taigi, toks likimas gali ištikti bet ką. Reabilitacijos centro nariai – tai ne tik vargingai gyvenantys žmonės, tai žmonės – iš mūsų aplinkos. Šiuo atveju nesvarbu nei amžius, nei lytis ar profesija. Liga nesirenka, ji gali paliesti kiekvieną iš mūsų.
„Yra aibė žmonių, kurie turi priklausomybių, dažnai mes ir neįtariame. Tačiau nereikėtų dvejoti, reikia suprasti, jog gydytis nėra jokia gėda”, – teigė Ignalinos rajono, kuriame įsikūręs dvaras, meras Justas Rasikas.

Galima išmokti gyventi iš naujo

Bendruomenės atstovai sako, kad reabilitacija „Meikštų dvare” trunka 12 mėnesių. Metus, kai žmogus gauna visą spektrą paslaugų, pradedant apgyvendinimu, užimtumu, baigiant socialine ir psichologine pagalba. 12 mėnesių, per kuriuos geresnio gyvenimo link jau praėjo šimtai, o gal ir tūkstančiai žmonių.
„Gyvenimas susijęs su blaivėjimo procesu, o pastarasis – labai geras, labai malonus, suteikiantis labai daug laisvės”, – savo mintimis dalijasi centro vadovas.
Bendruomenės nariai taip pat pripažįsta, kad ne kartą stengėsi su priklausomybe kovoti patys. Deja, nesėkmingai.
„Lankiausi pas gydytojus, psichiatrus… Niekas nepadėjo. Iš pažįstamų ir bičiulių buvau girdėjęs, kad šis centras tikrai padeda. Tada spontaniškai nusprendžiau viską keisti”, – atviravo vienas iš reabilitacijos programos dalyvių.
„Meikštų dvaras” – tai vieta, kurioje žmonės gali išsilaisvinti iš priklausomybės gniaužtų tikrąja to žodžio prasme. Išsiblaivyti ne trumpam, o visam likusiam gyvenimui. Tai viena iš programų, kuri leidžia žmogui suprasti, kodėl jis vartoja ir negali sustoti. Viena iš kelių bendruomenės moterų nedrąsiai, tačiau nuoširdžiai kviečia visus nebijoti prisijungti prie centro ir sako, kad tai gali būti vienintelis kelias pasveikimo link.

Dvarą puoselėja patys

Įžengus į „Meikštų dvaro” teritoriją, žvilgsnis iškart krypsta į išpuoselėtą aplinką. Ji kaip ir XIX a. dvaras sutvarkyta pačių reabilitacijos centro gyventojų rankomis. Kiekvieną dieną yra nustatyta konkreti dienotvarkė, kiekvienas turi savo darbus, kiekvienas darbas yra vienodai reikšmingas. Vieni užsiima žemdirbyste, kiti – maisto gaminimu, treti tvarko aplinką. Nė vienas nelieka be darbo.
„Tai nėra poilsio centras, čia kiekvienas turi savo pareigas, o būtent disciplina ir atsakomybė už savo darbus yra labai svarbūs gijimo proceso elementai”, – pabrėžė centro vadovas M. Survilas.
„Meikštų dvaro” diena prasideda 7 valandą ryto. Po rytinės mankštos ir pusryčių bendruomenės nariai renkasi ryto ratui – aptaria klaidas, pasiekimus ir būsimus darbus.
„Mums patinka, kad yra labai daug skirtingų darbų, nėra taip, jog kiekvieną savaitę dirbsi tuos pačius darbus”, – tvirtina vienas iš reabilitacijos centro narių.

Įvertinti šalies mastu

Ignalinos rajono mero Justo Rasiko teigimu, reabilitacijos centras „Meikštų dvaras” svarbus ne tik Ignalinai ar jos rajonui, jis svarbus visai Lietuvai.
„Kiek man teko lankytis šiame centre ir bendrauti su joje dirbančiais žmonėmis, matau aiškiai – per aštuoniolika veiklos metų centro direktorius M. Survilas ir jo personalas padarė labai svarbų ir didelį darbą mūsų visuomenei”, – akcentavo jis.
Sveikatos apsaugos ministerijos apdovanojimuose „Už sveiką gyvenseną 2019″ taip pat buvo pabrėžiama, kad visi visuomenės nariai, nepaisant jų ligų ar diagnozių, yra vienodai svarbūs. „Meikštų dvaras” priklausomiems žmonėms tapo pamatu kurti naują gyvenimo etapą, pamatu siekti gyvenimo blaivybėje, pamatu atrasti jėgų ir kovoti su ydomis. Būtent už tai ministerijos ekspertų komisija, taip pat kiekvienas, balsavęs už šią iniciatyvą internete, lėmė pergalę M. Survilai ir jo komandai nominacijoje „Už pagalbą ir paramą grįžtantiems gyventi”.

Sveikatos apsaugos ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas