Pristatytas filmas apie vestuvių papročius ir tradicijas

Lapkričio 20 dieną Ignalinos krašto muziejuje su duona ir druska pasitikti atėjusieji į projekto „Senųjų lietuviškų vestuvių papročiai ir apeigos” pristatymą. Jaukus ir šiltas renginys vyko vestuvinių ekspozicijų salėje, kurios sienas puošia senųjų ir dabartinių laikų vestuvių nuotraukos. Anksčiau tai buvusi metrikacijos salė. Šiais metais čia vėl gali tuoktis poros.

Muziejininkė Agnė Skunčikaitė kalbėjo apie vestuvių papročių sakralumą ir prasmę, priminė, kad visa, kas susiję su šeimos kūrimu, mūsų protėviams buvę šventa ir neperkeičiama. Netgi ir jaunųjų pasitikimas su duona ir druska ne šiaip sau, o prasminga – simbolizavo sotų, ilgą ir laimingą gyvenimą. Daug simbolių ir vestuvinėse dainose, kurias atliko ansamblio „Čiulbutė” vadovė ir narės. Etnologė Sigutė Mudinienė sakė, kad „kožna daina turėjo savo paslaptį. Vienos buvo skirtos virkdyti, atsisveikinti, kitose girdimas prašymas neleisti už nemylimo bernelio, rauda dėl laukiančios sunkios dalelės…”. Įgyvendinant Lietuvos kultūros tarybos remiamą projektą buvo sukurtas 12 minučių trukmės dokumentinis filmas apie vestuves Ignalinos krašte. Filme galima pamatyti ir senovinių, ir naujesnių laikų vestuvių filmuotų vaizdų, nuotraukų ir daiktų iš muziejaus archyvo. Filmas papildytas etnologės S. Mudinienės pasakojimais, dainomis. Muziejaus lankytojai, pažiūrėję šį filmą, galės daugiau sužinoti apie jau sunykusias vestuvių apeigas, senuosius papročius.

Renginyje dalyvavusi savivaldybės administracijos Švietimo ir kultūros skyriaus vedėja Gražina Mackonienė sakė su didžiausiu malonumu pažiūrėjusi šį filmą, o muziejui ji linkėjo sulaukti daugiau lankytojų, rengti edukacijas ir pasikviesti mokinių iš visų mokyklų.

Vestuvių vedėjai

Ignalinos r. savivaldybės administracijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas