Muziejuje mokėsi kurti šiaudinius sodus

Ignalinos krašto muziejuje buvo surengta įdomi edukacinė popietė suaugusiesiems „Šiaudinių sodų rišimas“. Mokymus vedė šiaudinių sodų vėrimo meistrė, Utenos rajono tautodailininkė Irena Eitminavičienė. Iš Antalieptės kilusi ir dabar Utenoje gyvenanti ir kurianti moteris mielai sutiko pasidalinti savo sugebėjimais.

Mokymų dalyviai pirmiausia pasigrožėjo jos atsivežtais sodais: dailiais ir puošniais, galinčiais pradžiuginti, nustebinti, tapti puikia dovana. I. Eitminavičienė sakė, kad sodus labai mėgsta dovanoti. Ne vieną jų yra sukūrusi vestuvių proga. Sodus tautodailininkė veria ne tik iš rugių, kviečių šiaudelių, bet ir iš plonyčių kiškio ašarėlių stiebelių. Tokie sodai primena juvelyro kūrinius – itin lengvi ir ažūriniai. Moteris teigė, kad kartais pradėdama mintyse turi viziją, koks bus sodas, o kartais visai netikėtai mintis pakrypsta, kūrinys pradžiugina nauja išvaizda.

Dauguma į mokymus susirinkusiųjų pirmą kartą bandė verti šiaudelius ir iš jų konstruoti trikampėlius, keturkampėlius. Būtent iš tokių detalių ilgai ir kantriai veriant ir sutvirtinant vienodo ilgio šiaudelius sukuriamas akyse mirguliuojantis šiaudinis kosmosas… Atrodytų, labai paprasta, visi šiaudeliai sukarpyti, paruošti. Imi adatą su siūlu ir veri. Tačiau čia viskas taip tikslu ir matematiška, kad jau pradėjus kyla keblumų. Meistrė, turinti matematikės išsilavinimą, kantriai aiškino, rodė, kiekvienai moteriai stengėsi padėti. Ir pastangos davė rezultatų, sodų vėrimo technika buvo įsisavinta, bent jau pats jos pradžiamokslis.
Sodų vėrimas – tai viena iš įspūdingiausių lietuvių paprotinės dekoratyvinės dailės rūšių, turinti sakralią, magišką prasmę. Ji mažai ištyrinėta. Šiaudiniai sodai labai trapūs kūriniai, todėl jų mažai išlieka. Tiksliai nežinoma net paties pavadinimo kilmė. Dalis etnografų spėja, kad jie taip pavadinti, pabrėžiant tarsi iš tuštumos ir chaoso žmogaus rankomis kuriamą grožį ir harmoniją, lyg iš augalų kuriamą sodą prie namų. Kaip minėta, sodai sudaryti iš trikampių ir kvadratų, o tai irgi turi tam tikrą prasmę. Trikampiai  senosiose kultūrose visada simbolizavo dvasią, o kvadratai  – materiją. Sodus riša ir latviai, estai, baltarusiai, suomiai, kitos tautos.

Ignalinos r. savivaldybės administracijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas