Per karantiną gali prekiauti ūkininkai

Dėl nuolat besikeičiančios situacijos šalyje Vyriausybei tenka dažnai keisti karantino Lietuvos teritorijoje nuostatas, įskaitant ir prekybos sąlygas. Šįkart Vyriausybė atsižvelgė į žemės ūkio ministro Andriaus Palionio siūlymą ir praplėtė prekybos galimybes ūkininkams.

Iki šiol ūkininkai ar kiti asmenys, prekiaujantys augalais, skirtais sodinti, trąšomis ir sėklomis, galėjo prekiauti pristatydami prekes į namus ar kitą sutartą vietą, įrengdami prekių atsiėmimo punktus bei specialiose tokių prekių prekybai skirtose vietose lauko sąlygomis.

Dabar ūkininkai galės prekiauti ir kitose viešose prekybos vietose, naudodami laikinuosius prekybos įrenginius, t. y. lauke laikinai statomus sukomplektuotus prekybos įrenginius: prekystalius, vežimėlius, stalus ir kt.
„Tai reiškia, kad ūkininkai gali lauke prekiauti sodinukais, trąšomis ir sėklomis tiek savivaldybių nustatytose, tiek privataus asmens skirtoje vietoje arba savo paties ūkyje. Čia jie gali išdėlioti prekes lauke ant prekystalių ar kitų laikinųjų prekybos įrenginių, o potencialūs pirkėjai gali prieiti ir išsirinkti norimą prekę”, – paaiškino žemės ūkio ministro patarėja Giedrė Pupšytė. Jei prekiautojai anksčiau nebuvo turėję susitarimo su savivaldybe ar privačiu asmeniu dėl prekybos viešoje vietoje, jie gali sudaryti tokias sutartis dabar.
Žemės ūkio ministerija prašo tiek savivaldybių, tiek verslininkų, kurie turi galimybę pasiūlyti patrauklius žemės plotus prekybai (pavyzdžiui, šalia prekybos centrų,  parduotuvių), solidarizuotis ir padėti ūkininkams. Vyriausybės sprendimu prekiauti turgavietėse kitomis, ne maisto prekėmis, vis dar negalima.
Patarėja G. Pupšytė atkreipia dėmesį į tai, kad visais atvejais yra privaloma laikytis higienos rekomendacijų: reguliuoti klientų srautus, vengti grūsčių, laikytis saugaus 2 metrų atstumo, dėvėti apsaugines priemones (kaukes, pirštines, prijuostes), nuolat dezinfekuoti dažnai liečiamus paviršius, stebėti, kad veiklą vykdytų tik sveiki prekiautojai, neturintys viršutinių kvėpavimo takų ligų, ūmių žarnyno infekcijų ir kitų susirgimų požymių (pavyzdžiui, sloga, kosulys, čiaudulys, pasunkėjęs kvėpavimas, vėmimas ir pan.) ir kt.
Nuo šiol prekyba nėra draudžiama ir parduotuvėse (įskaitant parduotuves prekybos ar pramogų centruose), į kurių patalpas patekti įrengtas atskiras tiesioginis įėjimas iš lauko, ir kurių patalpose ribojamas pirkėjų ir kitų lankytojų srautas – užtikrinamas ne mažesnis kaip 10 kv. m vienam pirkėjui tenkantis prekybos plotas arba vienu metu aptarnaujamas ne daugiau kaip vienas pirkėjas.
„Taigi, užtikrinant šių sąlygų laikymąsi, prekiauti parduotuvėse jau galima ir gėlėmis, sodo, daržo bei visomis kitomis prekėmis. O  prekybos maisto produktais sąlygos išlieka tos pačios – laikantis higienos rekomendacijų, jais galima prekiauti parduotuvėse, turgavietėse, viešose prekybos vietose”,  – akcentavo G. Pupšytė, kviečianti susisiekti su ja asmeniškai, jei kiltų neaiškumų ar problemų (tel. (8 5) 2391 011 arba el. paštu giedre.pupsyte@zum.lt).

Žemės ūkio ministerijos inf.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas