Supaprastintos sąlygos kaimo plėtros paramai

Žemės ūkio ministerijai keliant tikslą Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programą (KPP) padaryti prieinamesnę didesniam pareiškėjų skaičiui, Europos Komisija patvirtino KPP pakeitimus. Dėl jų pretenduoti į paramą mūsų šalies žemės ūkiui, miškų ūkiui ir kaimo plėtrai nuo šiol tapo paprasčiau, o ją įsisavinti lengviau.

Skatina kooperuotis
Praėjusių metų vasario mėnesį Europos Komisijai patvirtinus KPP pakeitimus, pagal priemonės „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklos sritį „Parama investicijoms į žemės ūkio produktų perdirbimą, rinkodarą ir plėtrą“ pripažintiems žemės ūkio kooperatyvams numatytas didžiausias galimas paramos intensyvumas, t. y. 50 proc. tinkamų finansuoti išlaidų vertės. Negana to, pripažintų žemės ūkio kooperatyvų nariams, pretenduojantiems gauti paramą pagal priemonės „Ūkio ir verslo plėtra” veiklos sritį „Parama smulkiesiems ūkiams“, nuo 2018 m. teikiamas prioritetas.

Maža to, pakeistas žemės ūkio veiklos apibrėžimas leis pretenduoti į paramą pagal veiklos sritį „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“ pripažintiems žemės ūkio kooperatyvams, superkantiems, realizuojantiems ar perdirbantiems savo narių ūkiuose iš augintus žemės ūkio produktus.

Palankūs pakeitimai miškų ūkio atstovams
Siekiant padidinti miško žemės pasiekiamumą, priemonės „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklos srityje „Parama miškų infrastruktūrai gerinti“ numatyta, įrengiant ar rekonstruojant miško kelią, ne daugiau kaip 25 proc. kitų tinkamų finansuoti projekto išlaidų vertės leisti sudaryti keliui įrengti ar rekonstruoti ne miško žemėje.

Pastebėjus, kad daugiau nei 70 proc. miškų auga derlingose žemėse, o tai lemia spartų nepageidaujamų medžių rūšių augimą, į veiklos sritį „Investicijos, kuriomis didinamas miškų ekosistemų atsparumas ir aplinkosauginė vertė“ įtraukta nuostata, kad jaunuolynų ugdymas tame pačiame plote gali būti remiamas ne vieną, bet du kartus per programinį laikotarpį. Tikimasi, kad pakeitimas padės padidinti miško atsparumą neigiamam aplinkos poveikiui ir miškų ekosistemų tvarumą.

Pagal veiklos sritį „Investicijos į miškininkystės technologijas“ didžiausia viešosios paramos suma vienam projektui – 50 tūkst. Eur. Pastebėjus, kad, įsigyjant stambią miškų ūkio įrangą, 50 tūkst. Eur suma yra per maža, kad pareiškėjai norėtų investuoti, nuo šiol teikiantys paraišką sričiai „Investicijos į miškininkystės technologijas“ galės gauti 100 tūkst. Eur paramą.

Lengviau įgyvendinti, investuoti ir administruoti
Atlikti pakeitimai paramos teikimą ir administravimą reglamentuojančiuose teisės aktuose. Įgyvendinant ne žemės ūkio verslo pradžios ir plėtros projektus, skolintis leista iš fizinių ir juridinių asmenų, t. y. ne tik iš kredito įstaigų. Taip pat atsisakyta reikalavimo 10 proc. projekto vertės finansuoti nuosavomis lėšomis. Siekiant paramos ne žemės ūkio veiklos projektams, tinkamais paramos gavėjais pripažinti ir ūkininkai.

Skatinant jaunuosius ūkininkus investuoti į žemės ūkio veiklą, nuo pernai pagal veiklos sritį „Parama jaunųjų ūkininkų įsikūrimui“ leista paramos lėšomis įsigyti ne tik naujus, bet ir naudotus traktorius.

Atsiradus poreikiui ir reikalui, nuo šiol leista vieną kartą projekto, finansuojamo pagal KPP priemones, įgyvendinimo metu keisti tinkamas finansuoti išlaidas. Vykdant pirkimo procedūras, užuot atlikus apklausą, leista vesti derybas. Teikiant paraiškas, kai kurioms priemonėms sumažintas privalomų pateikti dokumentų skaičius.

Užs. Nr. ŽŪM/04, Ričardo Pasiliausko nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas