Saugaus eismo pamokos – ir vaikams, ir suaugusiesiems

VĮ „Utenos regiono keliai” jau ne pirmus metus vykdo įvairius prevencinius renginius, skirtus ugdyti atsakingus kelių eismo dalyvius, gerbiančius ir saugančius ne tik save, bet ir šalia esantį. Rugsėjo 21 dieną įmonės Saugaus eismo klasėje lankėsi Visagino vaikų lopšelio-darželio „Auksinis raktelis” auklėtiniai, kuriems buvo aiškinama apie saugų eismą, padalyta atšvaitų.

VĮ „Utenos regiono keliai” saugaus eismo inžinierė Sandra Dindaitė sakė, kad saugaus eismo pamokos įmonėje rengiamos nuo 2010-ųjų. „Prevencinė veikla tais metais ypač suaktyvėjo. Saugus eismas yra vientisa sistema, kurią sudaro kelias, automobilis, žmogus, aplinka. Kelininkai atlieka svarbų vaidmenį – jie ne tik diegia inžinerines saugaus eismo priemones, bet ir vykdo švietėjišką veiklą”, – sakė inžinierė. S. Dindaitė pasakojo, kad rudenį, prasidėjus tamsiajam sezonui, būtina naudoti atšvaitus ir priemones su šviesą atspindinčiais elementais. „Turėti atšvaitą jau nėra retenybė. Kur kas svarbiau išmokti jį taisyklingai segėti, nešioti, kad atšvaitas atliktų pagrindinę savo paskirtį, t. y. jį nešiojantis žmogus būtų matomas tamsiu paros metu”, – teigė S. Dindaitė.
Policija įspėja, kad per eismo įvykius Lietuvoje daugiausia nukenčia pėstieji. Daugiausia tragiškų įvykių įvyksta tamsiu paros metu. Neapšviestu keliu be atšvaito einantis pėstysis rizikuoja gyvybe, 8 kartus daugiau nei su atšvaitais, todėl Kelių eismo taisyklių reikalavimai pėstiesiems, dviratininkams ir vadeliotojams naudoti atšvaitus, dėvėti liemenes arba drabužius su šviesą atspindinčiais elementais yra ne rekomenduojamojo pobūdžio, bet privalomi.
Atšvaitą prie drabužių reikėtų pritvirtinti taip, kad jis būtų matomas iš visų pusių. Einant kelio važiuojamąja dalimi ar kelkraščiu, visada reikia eiti kairiąja kelio puse (prieš eismą). Atšvaitas turi būti dėvimas dešinėje pusėje, automobilio žibintų aukštyje. Juostinį atšvaitą pritvirtinkite prie drabužio rankovės (truputį aukščiau rankos riešo) ar ant kojos blauzdos, pakabinamą atšvaitą perverkite virvele ar grandinėle, prisekite prie drabužių (kišenė) dešinėje pusėje, kad jis švytuotų žmogaus kelių aukštyje. Atšvaitas neturi būti užstotas, paslėptas drabužių, rankinės ar pan. Išblukusį ar pažeistą atšvaitą būtina pakeisti nauju.
Valstybės įmonėje „Utenos regiono keliai” apsilankiusiems visaginiečiams S. Dindaitė aprodė techniką, su kuria yra prižiūrimi keliai, papasakojo apie kelių priežiūrą žiemą ir pasikvietė į Saugaus eismo klasę, kurioje vaikai žiūrėjo pamokančius filmukus, kaip reikia eiti per gatvę, kaip nešioti atšvaitus ir kt. Išvyką į Uteną vaikams ir jų auklėtojoms primins gautos dovanėlės saugaus eismo tema ir atšvaitai, kuriuos mažieji iš karto užsidėjo.
Saugaus eismo inžinierė S. Dindaitė teigė, kad prevencinės akcijos yra vykdomos bendradarbiaujant su įvairiomis institucijomis, kurios rūpinasi žmonių saugumu ir sveikata. Dažnai tokie renginiai vyksta bendruomenių švenčių metu, lankomos mokyklos ir kitos ugdymo įstaigos.

Autorės nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas