Ugniagesiai gelbėtojai įspėja: ledas gali būti pavojingas

Neringos savivaldybės administracija paskelbė, kad draudžiama lipti ant Kuršių marių ledo ir nurodė, jog jo storis siekia tik 9 cm. Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Neringos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Marius Šverebas patikino, kad šis draudimas dar tebegalioja. Pasak jo, pasižvalgius po marias, ant jų žvejų kol kas nematyti, nes ir žuvis nekimba, bet tai nereiškia, kad neatsiras pavienių žvejų mėgėjų, kurie, nepaisydami perspėjimo ženklų pakrantėje, lips ant pavojingo ledo. Daugelis jų nelinkę paisyti grėsmės. Jo manymu, kiekvienas žmogus turi būti atsakingas už savo gyvybę.

Šiaulių apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus vyriausiojo specialisto Gintaro Zonio, paklausus apie ledo storį šiaurinėje Lietuvos dalyje, jo nuomone, jis turėtų siekti apie 20 cm. „Vis dėlto, nepaisant ir tokio ledo storio, reikia būti atsargiems. Lipant ant ledo būtina apsižvalgyti, ar ant vandens telkinio yra žvejojančių. Taip pat nereikėtų pamiršti į telkinius įtekančių upelių, žvejų iškirstų ekečių, kurios gali būti užsitraukusios plonu ledu”, – vardijo jis. Jo teigimu, upių ledo danga gali būt įvairi – vieni ruožai labiau užšalę, kiti mažiau. Jis pataria į žvejybą leistis ne vienam, geriau dviese ar net keliese, nes tada gali būti tikras, kad kas nors išties pagalbos ranką. Žvejams jis pataria pasiimti ir apie 15 m virvę su svoriu, kurios gali prireikti gelbstint.
Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas įspėja šalies gyventojus, ypač poledinės žūklės mėgėjus, nerizikuoti savo gyvybe ir nelipti ant netvirto ir pavojingo ledo. Beje, šiemet ugniagesiams gelbėtojams teko atlikti 18 gelbėjimo darbų ant ledo ir vandenyje. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, vandens telkiniai nusinešė 4 žmonių gyvybes, vienas žmogus buvo išgelbėtas.
Pernai sausio 31-ą ugniagesių pagalbos prireikė 48 žvejams mėgėjams ant Kuršių marių, kai atskilo didžiulė ledo lytis. Tąkart prie uosto ugniagesiai valtimi į krantą perkėlė 43 žmones. Vėliau nuskubėję prie Parnidžio kopos, iš ten perkėlė dar penkis žmones. Laimei, per šią operaciją žmonių aukų buvo išvengta.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas