Naujovės ženklinant fasuotus maisto produktus

Nuo šių metų gruodžio 13 dienos vartotojai gali gauti daugiau informacijos apie fasuotus maisto produktus, kadangi jų ženklinimo etiketėse esančią informaciją papildė maistingumo deklaracija. Iki šiol ją buvo privaloma nurodyti tik tuo atveju, kuomet yra pateikiami maistingumo teiginiai, pvz.: „be cukrų”, „mažiau riebalų” ir panašiai. Prekybos centruose vartotojai skaitydami ženklinimo etiketes ir besirinkdami maisto produktus galės pamatyti ne tik jų energinę, tačiau ir riebalų, sočiųjų riebalų rūgščių, angliavandenių, cukrų, baltymų ir druskos kiekius.

Vis dažniau girdime, kad pasaulyje daugėja susirgimų atvejų, kurių priežastys yra antsvoris ir nutukimas, aukštas kraujospūdis, cukrinis diabetas bei didelis cholesterolio kiekis kraujyje. Visos šios ligos yra tiesiogiai susijusios su mityba, todėl informacijos pateikimas apie maisto produktų energinę ir maistinę vertes vartotojams leis išsirinkti sveikatai palankesnius maisto produktus.
Reikia paminėti ir tai, kad gamintojas maistingumo deklaracijos turinį gali papildyti nurodydamas mononesočiųjų riebalų rūgščių, polinesočiųjų riebalų rūgščių, krakmolo, skaidulinių medžiagų kiekius bei vitaminus ir mineralines medžiagas.
Maistingumo deklaracijos bus neprivalomos neperdirbtiems ar brandintiems produktams, kuriuose yra tik viena sudedamoji dalis. Todėl vartotojai turėtų nenustebti, jei ant šviežių daržovių ir vaisių, šviežios žuvies ir mėsos neišvys maistingumo deklaracijos. Jos nereikės ir geriamajam vandeniui, net jei jis gazuotas ar į jį įdėta kvapiųjų medžiagų. Taip pat nereikės keisti druskos, prieskonių, kavos, arbatos, fermentuoto acto, želatinos, uogienės tirštinimo mišinių, mielių ar kramtomosios gumos ženklinimo etikečių. Nereikės deklaracijų ir maisto produktams, įskaitant rankų darbo maisto produktus, kuriuos gamintojas nedideliais kiekiais tiesiogiai tiekia galutiniam vartotojui arba vietos mažmeninėms prekybos įmonėms.
Už tai, kad maisto produkto etiketėje nurodyta informacija būtų teisinga ir atitiktų realiai produkte esančius maistinių medžiagų kiekius yra atsakingas gamintojas. Todėl sudarant maisto produkto maistingumo deklaraciją gamintojai turės pateikti vidutines maistinių medžiagų vertes, kurios gali būti pagrįstos laboratorijoje atlikta maisto produkto analize arba skaičiavimu, pagrįstu žinomomis ar faktinėmis panaudotų sudedamųjų dalių vidutinėmis vertėmis. Laboratoriniai maisto produkto energinės vertės tyrimai bei teoriniai maistingumo skaičiavimai atliekami Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Utenos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai skatina vartotojus renkantis maisto produktus atsižvelgti ne tik į jų kainą ar skonį, bet ir domėtis maisto produktų etiketėse pateikiama ženklinimo informacija bei rinktis sveikatai palankesnius maisto produktus.

Utenos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos vyr. specialistė-maisto produktų inspektorė Renata RAKŠTELYTĖ

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas