Dienos receptas

Varškės pyragas su aguonomis ir obuoliais

Reikės: 500 g varškės, 200 g aguonų, 2 obuoliai, 320 g cukraus, 450 g miltų, 50 g manų kruopų, 7 g sausų mielių, 50 ml augalinio aliejaus, 175 g sviesto 425 ml pieno, 2 kiaušiniai, šaukštas citrinų sulčių, 30 g vanilinio cukraus, druskos pagal skonį

Gaminimas: Sijotus miltus sumaišyti su mielėmis, 40 g cukraus, šiek tiek druskos ir 15 g vanilinio cukraus. Tada užpilti 125 ml šilto pieno ir augalinio aliejaus. Tešlą išminkyti, uždengti rankšluosčiu ir palikti šiltoje vietoje 30 min. Aguonas užpilti verdančiu vandeniu ir, po kelių minučių nukošus, sumaišyti su 150 g cukraus. Obuolius nulupti, smulkiai supjaustyti ir apšlakstyti citrinų sultimis. Obuolius sumaišyti su aguonomis. Varškę pertrinti per sietelį. Užvirinti 300 ml pieno su 40 g cukraus, sudėti likusį vanilinį cukrų ir dar šiek tiek druskos. Supilti manų kruopas ir virti, kol sutirštės. Nukelti nuo ugnies, įdėti 50 g sviesto ir išmaišyti. Į manų košę įmušti kiaušinius ir gerai išmaišyti. Tada įdėti pusę aguonų masės ir išmaišyti. Paskui sudėti likusią aguonų masę. Mielinę tešlą iškočioti į apskritimą ir aptepti aliejumi. Tada sudėti į apvalią formą ir suformuoti aukštus kraštus. Į tešlą sudėti aguonų įdarą. Paskui tolygiai ant viršaus paskirstyti varškės įdarą. Likusius miltus (200 g), cukrų (90 g) ir sviestą (125 g) išminkyti, kad gautųsi tešlos trupiniai. Trupinius užbarstyti ant viršaus ir pyragą palikti šiltoje vietoje 30 minučių. Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 160 laipsnių, 50 – 70 minučių. Iškepusį pyragą išimti iš orkaitės ir, kai atvės, iš formos. Pabarstyti viršų milteliniu cukrumi. Tada palaikyti porą valandų arba per naktį šaltoje vietoje.

Bandelės su aguonų įdaru

Reikės: 1 pakelio šaldytos sluoksniuotos tešlos, 300 g aguonų, 5 šaukštų cukraus pudros, 50 g sviesto, 1 puodelio razinų, 1 kiaušinio.

Gaminimas: aguonas ir razinas (atskirai) užpilkite karštu vandeniu ir palikite, kol atvės. Nusunkite. Į aguonas sudėkite minkštą sviestą, cukraus pudrą ir sutrinkite elektriniu trintuvu. Suberkite razinas ir išmaišykite. Atšildytą sluoksniuotą tešlą iškočiokite ir padalykite į tris juostas. Į kiekvienos juostos vidurį sudėkite po juostą aguonų mišinio ir sulenkite pusiau (turėtų išeiti įdaryti tešlos cilindrai). Supjaustykite 3–4 cm storio bandelėmis, jas sudėkite ant kepimo popieriumi ištiestos skardos ir aptepkite kiaušinio plakiniu. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 20–25 minutes.

Bulvių ir lašišos salotos

2 porcijoms reikės: aisbergo salotų (ketvirtadalio gūžės); kelių virtų nedidelių bulvių; 80g rūkytos lašišos; gabalėlio agurko; 2 virtų kiaušinių; šviežių krapų;
padažui: 2 v. š. majonezo; 1 v. š. grietinės; 1 a. š. grūdėtųjų garstyčių; druskos, juodųjų pipirų.
Gaminimas: bulves supjaustykite griežinėliais ir apskrudinkite keptuvėje įkaitintame aliejuje. Lėkštėje išdėliokite supjaustytas aisbergo salotas, išdėliokite agurko griežinėlius, lašišos gabalėlius, kiaušinį, užpilkite padažu ir užberkite šviežių krapų.

Įdaryti pievagrybiai

Reikės: 18 pievagrybių, svogūno, 200 g vištienos krūtinėlės (virtos arba keptos), 2 šaukštų lydytas sūrelio, 150 g fermentinio sūrio, druskos ir pipirų pagal skonį, 0,5 šaukštelio provanso žolelių.

Gaminimas: pievagrybius nuplaukite ir nuvalykite. Išpjaukite kotelius. Pievagrybių kotelius ir svogūną smulkiai supjaustykite ir apkepkite svieste su druska ir pipirais. Vištieną smulkiai supjaustykite ir sumaišykite su lydytu sūreliu, provanso žolelėmis bei keptais pievagrybiais. Vištienos mišiniu įdarykite pievagrybių kepurėles. Viršų apibarstykite smulkiai tarkuotu sūriu. Pievagrybius kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių. Patiekite su mėgstamu garnyru.

Marokietiški blyneliai

Ingredientai: 300 g manų, 150 g specializuotų miltų blynams, 1 a.š kepimo miltelių, 2 a.š. sausų mielių, 1 a.š. cukraus, 1 a.š. druskos, 3 stiklinės vandens.

Padažui: 100 g medaus, 30 g sviesto.

Paruošimo būdas: mieles sumaišykite su cukrumi ir užpilkite trupučiu šilto vandens. Palaikykite 5-10 minučių, kad mielės aktyvuotųsi. „Ekstra" manus sumaišykite su specializuotais miltais blynams, kepimo milteliais, druska ir cukrumi. Supilkite aktyvuotas mieles ir tris stiklines šilto vandens. Viską išmaišykite ir uždengę palikite 30 min., kad tešla šiek tiek pakiltų. Po to, tešlą išmaišykite ir kepkite įkaitintoje keptuvėje pateptoje aliejumi. Kepkite tik iš vienos pusės. Marokietiški blyneliai puikiai tinka su lydyto medaus ir sviesto padažu.

Vytauto Skuodo nuotr.

Žiedinių kopūstų blynai

Reikės: 1 kg žiedinio kopūsto, 2 vnt. kiaušinių, 6 šaukštų miltų, pagal skonį druskos ir pipirų, 0,5 šaukštelio krapų

Gaminimas:
Žiedinį kopūstą nuplaukite ir supjaustykite. Suberkite į pasūdytą vandenį ir virkite 7-9 minutes. Suminkštėjusius kopūsto gabaliukus sutrinkite su sviestu, druska ir pipirais. Įmuškite kiaušinį, įberkite krapų ir suberkite miltus. Getrai išmaišykite ir kepkite įkaitintame aliejuje, kol abi pusės gražiai apskrus. Patiekite su grietine, pagardinta išspaustu česnaku.

Makaronai su vištiena

Reikės: 500 g vištos krūtinėlės, 250 g makaronų, 450 ml grietinėlės, krapų, 6 česnako skiltelių, raudonosios paprikos, mėgstamų prieskonių, šaukšto sviesto.

Gaminimas: vištos krūtinėlę supjaustykite nedideliais kubeliais, pagardinkite mėgstamais prieskoniais, išmaišykite ir palikite kelioms valandoms pasimarinuoti. Po to vištienos kubelius iškepkite keptuvėje. Virkite makaronus. Kol jie verda, į įkaitintą keptuvę dėkite sviestą, apkepkite susmulkintus česnakus ir smulkiai pjaustytą papriką. Sudėkite vištos krūtinėlę, supilkite grietinėlę ir suberkite krapus. Pagardinkite prieskoniais. Kelias minutes pakaitinkite. Sudėkite virtus makaronus ir gerai išmaišykite.

Burokėlių mišrainė su silke ir avokadu

Reikės: 200 g silpnai sūdytos silkės, svogūno, virto burokėlio, avokado, didelio pomidoro, 1-2 kiaušinių, krapų, majonezo, citrinų sulčių, maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas: Kiaušinius ir burokėlį sutarkuoti.
Visa kita supjaustyti nedideliais kubeliais.
Mišrainę sluoksniuoti: burokėliai, silkė, majonezas, avokadas, svogūnas, pomidoras, kiaušiniai, silkė, burokėliai ir susmulkinti žalumynai.
Neskubėti tiekti – tegul dar pastovi – bus skaniau.

Pats tikriausias „Napoleono“ torto receptas

Ingredientai tešlai: 700 g „Kauno Grūdų" „Ekstra" kvietinių miltų; 500 g sviesto; 1 kiaušinis; 4 valgomieji šaukštai grietinės; žiupsnelio druskos.

Ingredientai kremui: 500 g sviesto; 120 g „Kauno Grūdų" „Ekstra" kvietinių miltų; 350 g cukraus; 2 kiaušinio tryniai; 1 stiklinė pieno; 4 arbatiniai šaukšteliai vanilinio cukraus.

Gaminimas:

Ant medinės lentos paberiame miltus, užbarstome druskos, padarome duobutę, supilame grietinę, įmušame kiaušinį, sudedame atšaldyto sviesto gabaliukus ir kapojame tol, kol nelieka sausų miltų. Tada tešlą suspaudžiame į rutuliuką, pridengiame ir atšaldome. Imame po nedidelį tešlos gabaliuką ir kočiojame plonyčius papločius.
Papločius apipjauname pagal pageidaujamo dydžio formą ir subadome šakute. Skardą išklojame kepimo popieriumi, šiek tiek sudrėkiname vandeniu, dedame paplotį ir kepame iki 170-180 oC temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai pagelsta. Taip išsikepame visus torto papločius.
Torto kremui skirtą sviestą išlydome, suberiame miltus ir maišant pakaitiname, kol miltai pradeda gelsti. Atskirai užviriname pieną su cukrumi ir plona srovele stipriai maišant supilame į sviestą su miltais. Nuolat maišant truputį pakaitiname, nukeliame nuo ugnies ir atvėsiname. Tada po vieną įmušame kiaušinio trynius, suberiame vanilinį cukrų ir gerai išplakame, kol kremas tortui pasidaro purus.
Atvėsusius torto papločius pertepame paruoštu kremu, truputį paspaudžiame. Galima vieną paplotį pertepti rūgštesne uogiene (pvz. spanguolių). Torto viršų ir kraštus aptepame kremu ir apibarstome trupiniais. Perteptas tortas „Napoleonas" laikomas per naktį šaldytuve, kad kremas geriau įsigertų į papločius. Skanaus!

Kokteilis imunitetui stiprinti

Reikės: 1 kivio, 1 avokado, 1 kriaušės, 2 saujų špinatų, puodelio vandens.

Gaminimas: špinatus gerai nuplaukite ir nuvarvinkite. Kivį nulupkite, supjaustykite į kelias dalis. Avokadą nulupkite, išimkite kaulą ir supjaustykite. Kriaušę nulupkite ir išimkite sėklas. Supjaustykite. Viską suberkite į kokteilinę, įpilkite vandens ir sutrinkite iki vientisos tyrės.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

UAB „Utenos Diena“,
Maironio g. 34, LT-28144, Utena.
Įm. kodas: 301537159
PVM k. LT100003891115

A.s.: LT535014500014000334
Utenos kredito unija

Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

utenosdiena.lt redakcijai rašykite adresu reklama@utenosdiena.lt

Visos teisės saugomos. © 2008 -  2017 UAB „Utenos diena“.
Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Utenos diena“ sutikimą.

LANKYTOJŲ STATISTIKA

Šiandien apsilankė:1114
Vakar apsilankė:6555
Šią savaitę apsilankė:48700
Šį mėnesį apsilankė:189820
Viso (nuo 2015-02-16):6365006
Šiuo metu naršo:
75
2017-09-24