Dienos receptas

Saldžiarūgštis cukinijų padažas žiemai

Reikės
2 kg cukinijos, 500 g saldžiosios paprikos, 500 g morkų, indelio konservuotų ananasų, 500 ml pomidorų padažo, 200 g aliejaus, 200 g acto, 200 g cukraus, 1 šaukšto druskos.

Gaminimas:
cukinijas nulupkite, morkas nuvalykite. Iš paprikų ir cukinijų išimkite sėklas. Daržoves supjaustykite mažais kubeliais. Viską sukrėskite į puodą ir troškinkite 45–50 minučių. Jį supilkite į paruoštus stiklainius ir sandariai uždarykite.

Burokėlių ir paprikų mišrainė žiemai

Reikės
2 kg burokėlių, 6 saldžiųjų paprikų, 3 svogūnų, 3 česnako skiltelių, 2 šaukštelių baziliko, 50 g cukraus, 1 šaukštelio druskos, 250 ml aliejaus, 2 šaukštų acto.

Gaminimas:
burokėlius išvirkite nenuluptus. Atvėsinkite, nulupkite ir sutarkuokite. Iš paprikų išimkite sėklas ir smulkiai supjaustykite. Svogūnus smulkiai supjaustykite ir apkepkite su išspaustu česnaku. Kai svogūnai ims darytis permatomi, suberkite paprikas ir apkepkite. Į puodą suberkite svogūnus su paprikomis, burokėlius, suberkite baziliką. Sumaišykite druską, cukrų, actą ir aliejų. Mišinį supilkite į puodą ir maišydami virkite apie 10 minučių. Sudėkite į paruoštus stiklainius ir sandariai uždarykite.

Cukinijų ir morkų apkepas

Reikės

5 kiaušinių, 500 g cukinijos, 150 g morkų, 120 g miltų,105 g saulėgrąžų aliejaus, 120 g fermentinio sūrio, svogūno, 1,5 šaukštelio kepimo miltelių, druskos ir pipirų.

Gaminimas:

cukinijas bei morkas sutarkuokite burokine tarka. Kitame inde išplakite kiaušinius, supilkite aliejų ir dar truputį paplakite. Tuomet suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ir gerai išmaišykite, kad neliktų gumulėlių. Kiaušinių, miltų, aliejaus mišinį sumaišykite su daržovėmis, įtarkuokite svogūną, sūrį, pagardiname druska ir pipirais (galima dėti smulkintos dešros). Visą masę krėskite į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi arba išteptą riebalais. Dėkite į orkaitę, įkaitintą iki 180 °C temperatūros, ir kepkite apie 30–35 minutes.

Greitai paruošiamas vištienos troškinys

Reikės

3 šaukštų alyvuogių aliejaus, svogūno, 8 vištos kulšelių, 400 g konservuotų pomidorų, 250 g brokolio, kario pastos, kokosų pieno, druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį.

Gaminimas:

gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite svogūną ir kepkite, kol suminkštės ir taps beveik permatomas. Sudėkite pagal skonį kario pastos ir pakepinkite pamaišydami apie minutę. Sudėkite vištieną, pomidorus, brokolį, supilkite kokosų pieną į keptuvę. Palaukite, kol užvirs, tada sumažinkite ugnį, uždenkite dangčiu ir virkite ant mažos ugnies apie 10–15 minučių, kol išvirs vištiena. Nuimkite nuo ugnies, pagardinkite druska ir pipirais.

Kriaušių, obuolių, bruknių ir bananų uogienė

Jums reikės: 1 kriaušių, 1 kg obuolių, 1 kg bruknių, 1 kg bananų, 1 kg cukraus.

Gaminimo eiga:
Į puodą suberti bruknes, cukrų ir maišant kaitinti ant silpnos ugnies. Kai atsiras sulčių, sudėti griežinėliais supjaustytus bananus, nuluptus bei kubeliais supjaustytus obuolius ir kriaušes. Virti, kol suminkštės.

Bulvių ir varškės kukuliai

Reikės: 7 bulvių, 500 g varškės, kiaušinio, 2 šaukštų miltų, 2 šaukštų krakmolo, šiek tiek druskos.

Gaminimas:
bulves išvirkite pasūdytame vandenyje, sugrūskite ir atvėsinkite. Į dubenį su jau atvėsusiomis bulvėmis suberkite miltus, krakmolą, druską, varškę, įmuškite kiaušinį ir gerai išminkykite. Rankomis formuokite nedidelius kukulius. Dėkite į pasūdytą verdantį vandenį ir virkite apie 3–5 min. Patiekite su mėgstamu padažu.

Kastinis su varške

Reikės: 300 g varškės, 100 g sviesto, 2 stiklinių grietinės, stiklinės rūgpienio, pagal skonį druskos, 2 skiltelių česnako, šaukštelio kmynų.

Gaminimas:
minkštą sviestą išsukite iki purumo. Varškę pertrinkite per sietelį. Į sviestą dėkite po šaukštą grietinės, rūgpienio, varškės ir gerai išsukite. Taip po truputį sudėkite varškę, rūgpienį ir grietinę. Gerai išsukite. Įberkite druskos, įspauskite česnako, įberkite smulkintų kmynų ir gerai išmaišykite. Patiekite su virtomis ar orkaitėje keptomis bulvėmis.

Kalafioro mišrainė su krabais

Reikės:1 kalafioro žiedyno, 6 kiaušinių, 300 g krabų lazdelių, 1/2 ilgavaisio agurko, ryšulėlis krapų, 1 v. š. Majonezo, 2 v. š. natūralaus jogurto be priedų, 1 česnako skiltelės, druskos pagal skonį, citrinos sulčių.

Gaminimas: kalafiorą sulaužyti mažais gabaliukais ir perlieti verdančiu vandeniu. Kietai virtus kiaušinius supjaustyti kvadratėliais ir suberti ant kalafioro. Krabų lazdeles ir agurką susmulkinti ir berti kartu. Užpilui sumaišyti majonezą su jogurtu, pagardinti citrinos sultimis, druska. Suberti smulkiai sukapotą česnaką. Užpilą supilti ant salotų, suberti pasmulkintus krapus. Viską permaišyti kartu.

Vyno padaže troškinta lydeka

Reikės: 1 kg lydekos, 60 mililitrų balto sauso vyno, 100 mililitrų grietinėlės, 100 mililitrų sultinio, 1-2 šaukštų miltų, ryšulėlio krapų, 1 šaukštelio druskos, česnakų, maltų pipirų, aliejaus kepimui.

Gaminimas
1. Pirmiausia lydeką supjaustome gabaliukais, gerai įtriname pipirais, druska, smulkintais česnakais bei padedame maždaug pusvalandžiui į šaldytuvą pasimarinuoti.
2. Tuomet keptuvėje įkaitiname šlakelį aliejaus bei kepame žuvį. Ji neturi visiškai iškepti. Sudedame žuvies gabaliukus į gilesnį karščiui atsparų indą bei užpilame vyno padažu. Padažui pagaminti į tą pačią keptuvę supilame vyną, sultinį, grietinėlę bei išmaišome miltus. Viską kaitiname, kol padažas kiek sutirštės. Po to įmaišome smulkintų krapų, pasūdome bei pagardiname maltais pipirais.
3. Galiausiai žuvį su padažu maždaug 25–30 minučių pašauname į iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę.

Prancūziškas desertas

Reikės: 5 abrikosų, 5 braškių (abrikosus ir braškes galima keisti kitais mėgiamais vaisiais ir uogomis: obuoliais, persikais, kriaušėmis, slyvomis ir t. t.) 3/4 stiklinės pieno, 1/4 stiklinės grietinėlės, 3 didelių kiaušinių, 1/2 stiklinės miltų, 3 v. š. brendžio (nebūtina), 4 v. š. cukraus (galima keisti klevų sirupu), kelių lašų vanilės ekstrakto, šaukšto cukraus pudros dekorui, sviesto formai ištepti.

Gaminimas: Abrikosus ir braškes supjaustome pusiau ir sudedame į sviestu išteptą kepimo formą. Atidedame į šalį. Dubenyje išplakame kiaušinį, pieną, grietinėlę, vanilę ir brendį. Taip pat supilame klevų sirupą, jeigu juo keičiame cukrų. Beriame cukrų, miltus, druską. Išplakame, kad neliktų gumuliukų. Gautą masę supilame į kepimo formą. Pašauname į 190 laipsnių orkaitę 30–35 min. Pudrą beriame tik tada, kaip pyragas atvėsta.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

UAB „Utenos Diena“,
Maironio g. 34, LT-28144, Utena.
Įm. kodas: 301537159
PVM k. LT100003891115

A.s.: LT535014500014000334
Utenos kredito unija

Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

utenosdiena.lt redakcijai rašykite adresu reklama@utenosdiena.lt

Visos teisės saugomos. © 2008 -  2018 UAB „Utenos diena“.
Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Utenos diena“ sutikimą.

LANKYTOJŲ STATISTIKA

Šiandien apsilankė:2277
Vakar apsilankė:5931
Šią savaitę apsilankė:47170
Šį mėnesį apsilankė:174571
Viso (nuo 2015-02-16):7538969
Šiuo metu naršo:
51
2018-02-25
MENŲ KALVĖ - Utenos regiono kūrėjai ir jų darbai!