Dienos receptas

Morkų pyragas

Reikės
3 morkų, 175 ml aliejaus, 175 g cukraus, 3 kiaušinių, 100 g razinų, 100 g miltų, 1 šaukštelio sodos, 1 šaukštelio cinamono, 350 g varškės, 100 g sviesto, 100 g baltojo šokolado.

Gaminimas:
išplakite kiaušinius, aliejų, cukrų, sudėkite smulkiai sutarkuotas morkas, razinas. Miltus sumaišykite su soda, cinamonu. Šį mišinį suberkite į morkų masę. Viską gerai išmaišykite. Kepimo formą ištepkite sviestu arba išklokite kepimo popieriumi (jei tai ne silikoninė forma). Paruoštą tešlą supilkite į formą, kepkite 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40 min. Kremui varškę išplakite su kambario temperatūros sviestu, supilkite ištirpintą šokoladą. Viską dar kartą išplakite iki vientisos masės. Iškeptą pyragą atvėsinkite, perpjaukite pusiau, pertepkite kremu. Viršų taip pat sutepkite kremu.

Cukinijų ir bulvių apkepas

Reikės
500 g bulvių, 500 g cukinijų, 3 kiaušinių, 2 svogūnų, 50 g sviesto, 2 česnako skiltelių, šiek tiek aliejaus, šiek tiek maltų juodųjų pipirų, šiek tiek druskos, šiek tiek miltų.

Gaminimas:
svogūnus susmulkinkite ir pakepinkite. Bulves ir cukiniją stambiai sutarkuokite, įdėkite pakepintą svogūną, smulkiai pjaustytas česnako skilteles, pagardinkite druska ir pipirais, supilkite išplaktus kiaušinius. Viską gerai sumaišykite ir sukrėskite į išteptą aliejumi ir miltais pabarstytą kepimo indą. Ant viršaus uždėkite pjaustyto sviesto gabaliukus, juos įspauskite į masę. Kepimo indą su paruošta mase dėkite į 200 °C orkaitę ir kepkite apie 40–50 min.

Džiovintais vaisiais įdaryta nugarinė

Reikės
1 kg nugarinės, 50 g džiovintų abrikosų, 50 džiovintų slyvų, 50 g razinų, 3 obuolių, svogūno, druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį, mėgstamų prieskonių.

Gaminimas:
nugarinę išilgai pradurkite aštriu peiliu kelis kartus. Į įpjovas dėkite džiovintus vaisius (jei reikia, mėsą sutvirtinkite dešroms rišti skirtais siūlais). Įtrinkite druska ir juodaisiais pipirais, kitais prieskoniais. Mėsą dėkite į kepimo maišelį arba supakuokite į foliją, pridėkite obuolių griežinėlių ir pjaustytą svogūną. Įdarytą nugarinę kepkite 175–180 °C temperatūros orkaitėje maždaug 50 minučių. Kepsnį supjaustykite griežinėliais, patiekite su padažu (paruoštu iš skysčio, likusio nuo kepsnio) ir orkaitėje keptomis bulvėmis.

Ukrainietiški virtiniai

Reikės
stiklinės vandens, kiaušinio, šaukšto aliejaus, šaukšto acto, 400 g miltų, 5 bulvių, svogūno, 20 g sviesto, 20 g fermentinio sūrio, šiek tiek druskos ir pipirų.

Gaminimas:
iš nurodytų produktų išminkykite tešlą, miltus berkite po truputį. Paruoštą tešlą palikite pastovėti maždaug 1 val. Išvirtas bulves sugrūskite. Įdėkite smulkiai supjaustytą ir svieste apkeptą svogūną, stambiai sutarkuotą sūrį, įberkite druskos, pipirų ir viską gerai išmaišykite. Iškočiokite tešlą, išspauskite apskritimus, uždėkite šiek tiek įdaro, užlenkite ir užspauskite kraštelius. Paruoštus virtinius virkite pasūdytame vandenyje apie 10–15 min. Virtinius pateikti su grietine, tirpintu sviestu arba spirgučiais.

Prancūziškas batonas su česnaku ir sūriu

Reikės
prancūziško batono, 150 g sūrio, 70 g sviesto, 3 česnako skiltelių, 10 g petražolių, šiek tiek druskos.

Gaminimas:
smulkiai supjaustykite petražoles, česnaką. Į dubenį įdėkite sviestą, smulkintas petražoles, česnaką, žiupsnelį druskos ir išmaišykite. Sūrį sutarkuokite. Batoną supjaustykite griežinėliais, užtepkite sviestą su žolelėmis, ant viršaus užberkite tarkuotą sūrį ir kepkite 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 5–7 min.

Moliūgų sriuba

Reikės
300 g moliūgo, 3 bulvių, 1 morkos, 1 svogūno, 4 česnako skiltelių, 1 l vištienos sultinio, 100 ml kokosų pieno, 100 ml grietinėlės, 1 saujos moliūgų sėklų, žiupsnelio druskos.

Gaminimas:
moliūgą nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite mažais gabaliukais. Svogūną smulkiai supjaustykite ir dėkite kepti į įkaitintą sviestą. Suberkite išspaustus česnakus ir kepkite, kol svogūnai kiek pagels. Suberkite moliūgus ir kepkite toliau. Bulves ir morkas nuskuskite, supjaustykite ir sudėkite į vištienos sultinį virti. Į puodą suberkite apkeptus moliūgus su svogūnais. Virkite, kol daržovės suminkštės. Įpilkite kokosų pieno ir grietinėlės, jei reikia, pagardinkite druska. Virkite dar 2–3 minutes ir sutrinkite elektriniu trintuvu. Pagardinkite keptuvėje skrudintomis moliūgų sėklomis.

Varške įdaryti makaronai

Reikės
300 g makaronų (kriauklės formos), 200 g varškės, kiaušinio, česnako pagal skonį, svogūno, šaukšto grietinės, 400 g pomidorų, stiklinės vandens, šaukšto alyvuogių aliejaus, šaukštelio rudojo cukraus, šiek tiek špinatų, druskos ir juodųjų pipirų.

Gaminimas:
varškę ištrinkite su kiaušiniu, smulkintu česnaku ir grietine. Pagal skonį įberkite druskos, pagardinkite pipirais. Įdarykite makaronus ir išdėliokite nepridegančioje kepimo skardoje. Pridenkite folija ir kepkite 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 8 minutes. Paruoškite padažą. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite ir susmulkinkite. Keptuvėje pakepinkite smulkintą svogūną ir česnaką. Suberkite rudąjį cukrų, išmaišykite ir kepinkite dar minutę. Sudėkite pomidorus, supilkite vandenį ir apie pusvalandį troškinkite. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Po šaukštą padažo įkrėskite į kiekvieną lėkštę, ant viršaus dėkite makaronus.

Pyragėliai su kumpiu

Reikės
bemielės sluoksniuotos tešlos, 150 g rūkyto kumpio, 150 g fermentinio sūrio, 4 šaukštų pomidorų tyrės, kiaušinio.

Gaminimas:
tešlą atšildykite ir iškočiokite (tešlos lakštas neturi būti labai plonas). Plonu sluoksniu aptepkite pomidorų tyre. Uždėkite plonai pjaustyto kumpio riekelių ir sūrio. Suvyniokite ir supjaustykite 2 cm storio griežinėliais. Sudėkite ant kepimo popieriumi ištiestos skardos. Aptepkite kiaušinio plakiniu. Kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių.

Vengriškas guliašas

Reikės
400 g jautienos, 2 šaukštų aliejaus, 125 ml raudonojo vyno, 125 ml vandens, 4 paprikų, 3 svogūnų, 100 g pievagrybių, šiek tiek petražolių, druskos ir pipirų pagal skonį, šaukštelio maltos paprikos.

Gaminimas:
jautieną nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite kubeliais. Pagardinkite druska, pipirais ir apkepkite keptuvėje. Kai jautiena apkeps, supilkite vyną, karštą vandenį ir troškinkite. Mėsa turi būti apsemta. Paprikas, svogūnus supjaustykite juostelėmis. Po 40 min. prie mėsos suberkite daržoves ir troškinkite dar apie 30 min. Tada suberkite atskirai apkepintus pievagrybius, pagardinkite prieskoniais. Prieš patiekdami apibarstykite smulkintomis petražolėmis. Patiekite su virtomis bulvėmis ar makaronais.

Moliūgo apkepėlė

Reikės
0,5 kg moliūgo, 4 pomidorų, 300 g fermentinio sūrio, druskos, maltų juodųjų pipirų, džiūvėsėlių (arba manų kruopų), sviesto.

Gaminimas:
moliūgą nulupkite, išimkite sėklas. Supjaustykite 0,5 cm storio gabalėliais. Kepimo skardą ištepkite sviestu ir pabarstykite džiūvėsėliais (arba manų kruopomis). Išdėliokite ant jos moliūgo skilteles, pagardinkite druska, pipirais. Pomidorus supjaustykite griežinėliais ir išdėliokite ant moliūgo. Vėl – pipirai, druska. Trečias sluoksnis – ant pomidorų berkite sutarkuotą sūrį. Vėl viską kartokite: moliūgai, pomidorai, sūris. Pagardinkite prieskoniais. Uždenkite folija ir pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite 30 min. Po pusvalandžio foliją nuimkite ir dar kepkite 10–15 min., kad sūris apskrustų.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

UAB „Utenos Diena“,
Maironio g. 34, LT-28144, Utena.
Įm. kodas: 301537159
PVM k. LT100003891115

A.s.: LT535014500014000334
Utenos kredito unija

Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

utenosdiena.lt redakcijai rašykite adresu reklama@utenosdiena.lt

Visos teisės saugomos. © 2008 -  2018 UAB „Utenos diena“.
Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Utenos diena“ sutikimą.

LANKYTOJŲ STATISTIKA

Šiandien apsilankė:2593
Vakar apsilankė:8533
Šią savaitę apsilankė:54633
Šį mėnesį apsilankė:178479
Viso (nuo 2015-02-16):8012126
Šiuo metu naršo:
104
2018-04-22
MENŲ KALVĖ - Utenos regiono kūrėjai ir jų darbai!