Dienos receptas

Pats tikriausias „Napoleono“ torto receptas

Ingredientai tešlai: 700 g „Kauno Grūdų" „Ekstra" kvietinių miltų; 500 g sviesto; 1 kiaušinis; 4 valgomieji šaukštai grietinės; žiupsnelio druskos.

Ingredientai kremui: 500 g sviesto; 120 g „Kauno Grūdų" „Ekstra" kvietinių miltų; 350 g cukraus; 2 kiaušinio tryniai; 1 stiklinė pieno; 4 arbatiniai šaukšteliai vanilinio cukraus.

Gaminimas:

Ant medinės lentos paberiame miltus, užbarstome druskos, padarome duobutę, supilame grietinę, įmušame kiaušinį, sudedame atšaldyto sviesto gabaliukus ir kapojame tol, kol nelieka sausų miltų. Tada tešlą suspaudžiame į rutuliuką, pridengiame ir atšaldome. Imame po nedidelį tešlos gabaliuką ir kočiojame plonyčius papločius.
Papločius apipjauname pagal pageidaujamo dydžio formą ir subadome šakute. Skardą išklojame kepimo popieriumi, šiek tiek sudrėkiname vandeniu, dedame paplotį ir kepame iki 170-180 oC temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai pagelsta. Taip išsikepame visus torto papločius.
Torto kremui skirtą sviestą išlydome, suberiame miltus ir maišant pakaitiname, kol miltai pradeda gelsti. Atskirai užviriname pieną su cukrumi ir plona srovele stipriai maišant supilame į sviestą su miltais. Nuolat maišant truputį pakaitiname, nukeliame nuo ugnies ir atvėsiname. Tada po vieną įmušame kiaušinio trynius, suberiame vanilinį cukrų ir gerai išplakame, kol kremas tortui pasidaro purus.
Atvėsusius torto papločius pertepame paruoštu kremu, truputį paspaudžiame. Galima vieną paplotį pertepti rūgštesne uogiene (pvz. spanguolių). Torto viršų ir kraštus aptepame kremu ir apibarstome trupiniais. Perteptas tortas „Napoleonas" laikomas per naktį šaldytuve, kad kremas geriau įsigertų į papločius. Skanaus!

Kokteilis imunitetui stiprinti

Reikės: 1 kivio, 1 avokado, 1 kriaušės, 2 saujų špinatų, puodelio vandens.

Gaminimas: špinatus gerai nuplaukite ir nuvarvinkite. Kivį nulupkite, supjaustykite į kelias dalis. Avokadą nulupkite, išimkite kaulą ir supjaustykite. Kriaušę nulupkite ir išimkite sėklas. Supjaustykite. Viską suberkite į kokteilinę, įpilkite vandens ir sutrinkite iki vientisos tyrės.

Avižinių dribsnių sausainiai

Reikės: 100 g avižinių dribsnių, 100 g miltų, 0,5 šaukštelio kepimo miltelių, 150 g rudojo cukraus, kiaušinio, 120 g tirpinto sviesto, saujos lukštentų saulėgrąžų (tinka riešutai, džiovinti vaisiai ar kt.)

Chašlama

Reikės: avienos arba jautienos – geriau su kaulu, šviežių pomidorų, didesnė svogūno galva, prieskoniai – juodieji, raudonieji pipirai, lauro lapai, druskos.

Gaminimas
Mėsą supjaustyti gabalais, svogūną perpjauti. Į katilo dugną dėti pomidorus, ant viršaus supjaustytą mėsą, svogūną, įpilti vandens, kad apsemtų, sudėti prieskonius, druską ir virti ant lėtos ugnies uždengtą, kol mėsa nersis nuo kaulu – apie 3-4 valandas.
Pomidorai ištraukia avienos lajaus skonį. Produktų santykis – 1 kg mėsos, apie 1–1,5 kilogramo pomidorų.

Milžinų kepsniai

Reikės: karbonado kepsniukai, 2 vienetai; kiaulienos faršas, 200 gramų, Kiaušiniai, 2 vienetai; majonezas, 1 arbatinis šaukštelis; druska; prieskoniai, meksikietiški; čili, malti pipirai; mocarela sūris, 60 gramų.

gaminimas:
Meksikietiškų prieskonių bei čili pipirų miltelių pagalba karbonadai išmušami ir marinuojami (geriausia per naktį).
Į faršą įmušamas kiaušinis, pasūdoma ir gerai išmaišoma.
Į kepimo indą įpilama aliejaus (šaukštelis), įdedamas karbonadas ir tik ant jo uždedama daug faršo ir paplojama. Įdedama į karštą orkaitę ir kepama apie 12 – 15 min.
Kol karbonadai kepa, ruošiama sūrio ir kiaušinių masė: 1 kepsniui 1 kiaušinis. Kiaušiniai išplakami su šaukšteliu majonezo ir mozarelos sūriu.
Iškepti kepsniai išimami ir iš kepimo indo ir išpilami visi riebalai. Vėl kepsniai įdedami į kepimo indą (be riebalų), užpilami kiaušinių ir sūrio mase ir dar papildomai kepama apie 5 min.  Geriausia tiekiama su bulvių koše arba grikiais.

 

Brokolių salotos su džiovintomis spanguolėmis

Reikės: džiovintų spanguolių (100 g), lukštentų saulėgrąžų (100 g.), didelio brokolio, majonezo (apie 5 šaukštus), mėlynojo svogūno.
Gaminimas: saulėgrąžas pakepinti. Brokolį, svogūną smulkiai supjaustyti. Spanguoles nuplauti. Suberti visus ingredientus ir išmaišyti su majonezu.

Kukurūzų tortas

Reikės: 100 g nesaldžių kukurūzų lazdelių, 300 g saldainių „Karvutė", 100 g sviesto (galima dėti ir mažiau).

Gaminimas: Saldainius ištirpdyti ir aplieti kukurūzų lazdeles, galima pagardinti saulėgrąžomis, sezamo sėklomis, mėgstamais riešutais, šokolado drožlėmis. Masę sukrėsti į torto formą, prispausti, ant viršaus užberti pagardus. Uždengtą indą dėti porai valandų į šaldytuvą.

Šokoladinis pyragas

Reikės: 140 g sviesto, 200 g pieniško šokolado, 100 g juodojo šokolado, stiklinė cukraus, šiek tiek druskos, vanilinio cukraus, 2 kiaušinių, kiaušinio trynio, stiklinės miltų, 100 g graikinių riešutų.

Gaminimas: įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Keturkampės formos dugną išklokite kepimo popieriumi. Ištirpinkite sviestą ir šokoladą. Ataušinkite ir įmaišykite į masę cukrų, druską bei vanilinį cukrų. Įplakite vieną po kito du kiaušinius ir kiaušinio trynį. Suberkite miltus, stambiai sukapotus graikinius riešutus ir išsukite, kad tešla taptų vientisa. Išpilkite ją į formą ir kepkite apie 45 minutes.

Vištienos salotos su vynuogėmis ir kedro riešutais

Reikės: 250 g vištienos filė, 200 g vynuogių, 150 g konservuotų ananasų, 50 g gliaudytų kedrų riešutų majonezo

Gaminimas: Išverdame vištieną ir smulkiai supjaustome. Vynuoges (pageidautina tamsias) supjaustome pusiau (kiekvieną uogą atskirai). Kedro (arba graikiškus) riešutus paskrudiname keptuvėje. Vištieną ir vynuoges sumaišome su ananasų gabalėliais ir kedro riešutais. Viską pagardiname trupučiu majonezo. Skanaus!

Velingtono kepsnys

Reikės: jautienos filė 600 g, pievagrybiai 10 vnt., vytintas kiaulienos kumpis 8 griežinėliai, svogūnai 0.5 vnt., petražolės 30 g, sluoksniuota bemielė tešla 500 g, Kiaušinių tryniai 2 vnt., rozmarinai 1 šak., čiobreliai 1 šak., sviestas 40 g, aliejus (kepimui) 10 ml, dižono garstyčios 2 arbat. šaukštel.

Gaminimas:
1. Nuo mėsos pašalinkite visas plėves. Mėsą įtrinkite druska, pipirais ir aliejumi.
2. Gerai įkaitinkite keptuvę su trupučiu aliejaus, berkite į jį pasmulkintus rozmarinus ir čiobrelius.
3. Tada į keptuvę dėkite kepti mėsą. Kepkite iš visų pusių, nuolat vartydami, apie 5 minutes.
4. Apkeptą mėsą patepkite garstyčiomis.
5. Susmulkinkite petražoles, grybus ir svogūnus ir apkepkite juos svieste. Atvėsinkite.
6. Ant stalo paklokite maistinę plėvelę. Ant plėvelės klokite kumpio griežinėlius, ant kumpio tolygiai paskirstykite kepintus grybus su svogūnais, ant jų uždėkite jautieną ir viską susukite į maistinę plėvelę. Plėvelės galus gerai užspauskite ir padėkite įvyniotą kepsnį 1 valandai į šaldytuvą.
7. Praėjus valandai, kepsnį išimkite iš plėvelės.
8. Ant miltais pabarstyto stalo išklokite sluoksniuotą bemielę tešlą, dėkite ant jos jautienos kepsnį ir susukite. Tešlos galus užlenkite, tešlos kraštą prispauskite ir užklijuokite kiaušinio tryniu.
9. Tada kiaušinio tryniu ištepkite visą tešlą. Keliose vietose tešlą įpjaukite skersai ir dėkite kepsnį į 180 laipsnių karščio orkaitę.
10. Geriausias Velingtono kepsnys dar ne visai iškepęs. Skanaus!

Reklama

 

Reklama

Reklama

DPC_250x250

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

UAB „Utenos Diena“,
Maironio g. 34, LT-28144, Utena.
Įm. kodas: 301537159
PVM k. LT100003891115

A.s.: LT535014500014000334
Utenos kredito unija

Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

utenosdiena.lt redakcijai rašykite adresu reklama@utenosdiena.lt

Visos teisės saugomos. © 2008 -  2017 UAB „Utenos diena“.
Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Utenos diena“ sutikimą.

LANKYTOJŲ STATISTIKA

Šiandien apsilankė:9737
Vakar apsilankė:19805
Šią savaitę apsilankė:46879
Šį mėnesį apsilankė:214893
Viso (nuo 2015-02-16):5546952
Šiuo metu naršo:
102
2017-06-22