Dienos receptas

Svogūnų sriuba

Reikės: 750 g svogūnų, 50 g sviesto, 2 skiltelių česnako, 1/3 stiklinės miltų, 2 litrų jautienos sultinio, 250 ml balto vyno, 2 lauro lapų, 2 šakelių šviežio čiobrelio, 12 riekelių antros-trečios dienos baguette, 100 g tarkuoto parmezano.

Gaminimas
Didesniam puode su storu dugnu ištirpinkite sviestą ir pakepinkite smulkiais pusžiedžiais pjaustytus svogūnus. Kepinti ant nedidelės ugnies apie 25 minutes, karts nuo karto maišant kol svogūnai taps rusvi ir pradės karamelizuotis.
Sudėkite smulkintą česnaką bei suberkite miltus, kepinkite maišant apie 2 minutes. Po to nuolat maišant iš lėto supilti sultinį bei vyną, kai užvirs sudėkite lauro lapus, čiobrelį, uždenkite ir virkite apie 25 minutes.
Iš sriubos išimkite lauro lapus bei čiobrelį, paragaukite ar netrūksta druskos bei pipirų.
Ant kepsninės ar grill keptuvės iš vienos pusės pakepinkite riekeles baguette, apverskite, pabarstykite smulkintu sūriu ir kepkite, kol kita pusė gražiai parus, o sūris išsilydys.
Į nedidelius dubenėlius pripilkite sriubos, įdėkite po dvi riekeles baguette ir patiekite. Galima pabarstyti šviežiais arba džiovintais čiobreliais.

Karštos cukinijų salotos

Reikės: 2 mažų cukinijų, svogūno, 4 česnako skiltelių, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 šaukštelių sezamo sėklų (arba kitų mėgstamų), šaukštelio aitriosios paprikos miltelių.
Gaminimas:
cukinijas perpjaukite išilgai ir tuomet skiltelėmis. Pamirkykite šaltame vandenyje apie 10 minučių. Cukinijas nukoškite. Susmulkinkite svogūną ir česnako skilteles. Išmaišykite su cukinijomis, berkite aitriosios paprikos miltelius, sezamo sėklas, pilkite aliejų. Išmaišykite. Kepkite įkaitintoje keptuvėje apie 10 minučių.

Varškės pyragas su obuoliene

Tešlai: 200 g sviesto, 350 g miltų, 30 g cukraus, žiupsnelis cinamono.

Įdarui: 3 kiaušiniai, 150 g cukraus, 500 g varškės, 1 valg. š. krakmolo, 500 ml obuolienės.

Žiedinių kopūstų blyneliai

Reikės: 1 nedidelis žiedinis kopūstas (~500 g), 100 g tarkuoto fermentinio sūrio, 1/4 arb.š. druskos
žiupsnelis juodųjų pipirų, 1 didelė skiltelė česnako, 2 valg.š. šviežių petražolių, kapotų (aš dėjau gausų 1 arb.š. džiovintų), 2 kiaušiniai, 60 g miltų, 1/4 arb.š. kepimo miltelių.

Gaminimas
1. Žiedinį kopūstą išskaidyti žiedinėliais ir išvirti pasūdytame vandenyje. Nuo vandens užvirimo laiko virti apie 8 minutes – stebėti, kad žiedinis kopūstas nepervirtų.
2. Išvirus nusunkti ir atidėti į šalį.
3. Tarkuotą fermentinį sūrį sumaišyti su ketvirčiu šaukštelio druskos, pipirais, smulkiai kapotu česnaku, smulkintomis petražolėmis.
4. Į masę įmaišyti lengvai išplaktus kiaušinius.
5. Suberti su kepimo milteliais sumaišytus miltus ir išmaišyti iki vientisos masės.
6. Galiausiai suberti žiedinio kopūsto žiedynėlius ir dar kartą viską išmaišyti.
7. Šaukštu į įkaitintą keptuvę dėti paruoštą tešlą ir kepti nedidelius blynelius. Apkepti iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
8. Patiekti su natūraliu jogurtu ar grietine. Ir skanauti.

Jautienos mišrainė

Reikės: 300 g jautienos (išvirtos su druska, pipirais, lauro lapeliu), 3 morkos, 3 bulvės, 1/2 raudonojo svogūno, 3-4 rauginti arba marinuoti agurkai, 3-4 valg. š. agurkų raugo arba marinato, 4 valg. š. majonezo, 1 arb. š. druskos, 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų arba 1 valg. š.

Gaminimas:
1. Jautieną verdame 60-90 min. vandenyje, pridėję druskos, pipirų ir lauro lapelių. Išvirusią jautieną atvėsiname iki kambario temperatūros, supjaustome statmenai plaušams 3-4 cm gabalais, išskaidome plonais ruoželiais.
2. Bulves ir morkas išverdame kietai: verdame su lupenomis, atvėsiname, nulupame, supjaustome 3-4 cm ilgio juostelėmis.
3. Supjaustome agurkus ir svogūną.
4. Visus produktus sudedame į dubenį, pasūdome, įdedame pipirų, majonezo ir išmaišome. Jeigu mišrainė lipni ir sausa, pilame po 1 valg. š. agurkų raugo arba marinato ir maišome. Raugo pilame tiek, kol pasiekiamas norimas sultingumas.
5. Prieš pateikiant, palaikome mišrainę šaldytuve mažiausiai 2 val. - skoniams atsiskleisti ir sultims persisunkti. Pateikiame mišrainę papuošę petražolėmis.

Trinta burokėlių sriuba

Reikės: 1 kg burokėlių, 3 nedidelės (250 g) bulvės, 2 svogūnai, 3 skiltelės česnako, 30 g sviesto, 300 g pieno ar liesos grietinėlės, 600 g vištienos sultinio, žiupsnelis kario, žiupsnis džiovinto raudonėlio, druska, pipirai.

Gaminimas

1. Burokėlius nulupkite, bulves nuskuskite.
2. Daržoves perpjaukite į kelias dalis ir sudėkite į puodą. Užpilkite vandeniu taip, kad apsemtų, pagardinkite druska. Virkite ant vidutinio stiprumo ugnies.
3. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pakepinkite smulkiais kubeliais pjaustytus svogūnus ir česnakus, kol svogūnai suminkštės.
4. Burokėliams ir bulvėms išvirus, nupilkite vandenį.
5. Į puodą supilkite vištienos sultinį, pieną ar grietinėlę, sudėkite kepintus svogūnus ir česnakus, pagardinkite druska, pipirais, žiupsniu kario ir džiovinto raudonėlio.
6. Dar šiek tiek pakaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol sriuba bus karšta.
7. Užgesinkite ugnį ir sutrinkite sriubą maisto smulkintuvu iki visiškai vientisos, lygios masės.
8. Dar karštą išpilstykite į dubenėlius ir patiekite.
9. Skanaus!

Plokštainis „Palangos varškėtis“

Pyrago pagrindui reikės: 195 g miltų, 1/4 šaukštelio kepimo miltelių, 100 g minkšto sviesto, 90 g cukraus, 1 vidutinis kiaušinis.

Pagrindui aptepti reikės: 2 šaukštai marmelado (apelsinų džemo), žiupsnelis cinamono,

Pyrago įdarui reikės: 200 g varškės, 100 g cukraus, 80 g minkšto sviesto, 6 vidutiniai arba 5 dideli kiaušiniai, 20 g miltų, 1 šaukštas apelsinų džemo, saujelė (apie 40 g) razinų

Pabarstymui
Cukraus pudros

Gaminimo eiga

1. Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių. Kepimo popieriumi išklokite kepimo formą.
2. Pagrindui minkštą sviestą išsukite su cukrumi. Muškite kiaušinį, gerai išplakite iki purios masės. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius. Įsijokite į sviesto-cukraus masę, maišykite, kol sušoks į tešlą. Tešlą iškočiokite tokio dydžio, kokią kepimo formą naudosite. Dėkite tešlą į kepimo formą, subadykite šakute ir kepkite 12 minučių. Tuomet išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.
3. Įdarui varškę išsukite su 70 g cukraus ir minkštu sviestu. Po vieną suleiskite kiaušinių trynius, gerai po kiekvieno išplakite. Įmaišykite apelsinų džemą, razinas, įsijokite miltus. Kiaušinių baltymus išplakite su likusiu (30 g) cukrumi. Palengva įmaišykite į varškės masę.
4. Beveik iškeptą pyrago pagrindą aptepkite marmelado ir cinamono mišiniu. Ant viršaus supilkite varškės įdarą, išlyginkite paviršių.
5. Kepkite 190 laipsnių orkaitėje apie 25-30 minučių arba kol varškės įdaras bus standus ir gražiai apskrudęs.
6. Pyragą palikite atvėsti skardoje.
7. Atvėsusį pyragą apibarstykite cukraus pudra.

Moliūgų pyragas

Reikės: 500 g moliūgo, 2 kiaušinių, 5 šaukštų cukraus, 0,5 stiklinės aliejaus, 2 stiklinių miltų, 2 šaukštelių kepimo miltelių, 100 g juodojo šokolado, šaukštelio vanilinio cukraus.

Gaminimas: moliūgą sutarkuokite ir nusunkite atsiradusias sultis. Kiaušinius išsukite iki baltumo su cukrumi. Į kiaušinių masę supilkite aliejų ir vėl gerai išsukite. Sukrėskite tarkuotus moliūgus ir išmaišykite. Suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Tešlą padalykite į dvi dalis. Į vieną dalį įberkite vanilinio cukraus ir išmaišykite. Į kitą dalį supilkite ištirpintą šokoladą ir išmaišykite. Sukrėskite šokoladinę pyrago masę į sviestu išteptą kepimo formą. Kepkite 50 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Lašiša su Pesto padažu

Reikės: lašišos filė, geros saujos šviežio baziliko lapelių, saujos kedro riešutų, 2 česnako skiltelių, 50-60 ml pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus, saujos tarkuoto Parmezano sūrio, žiupsnelio druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas
1. Kedro riešutus paskrudiname sausoje keptuvėje ir beriame į molinį dubenėlį.
2. Į tą patį dubenėlį dedame baziliko lapelius, tarkuotą Parmezaną, česnaką, pilame alyvuogių aliejų, paskaniname druska ir pipirais.
3. Dubenėlio turinį kantriai triname medine mentele, kol visi ingredientai susmulkinami. Na o jeigu neturime laiko.. ar kantrybės :), viską dedame į smulkintuvą ir susmulkiname.
4. Kiekvieną lašišos gabalėlį dedame į atskirą foliją odele į apačią, viršų aptepame storoku Pesto padažo sluoksniu ir užliejame trupučiu alyvuogių aliejaus.
5. Folijos kraštus užspaudžiame viršuje, dedame į skardą ir šauname į įkaitintą orkaitę 15-20 minučių.

Pergalės pyragas – puikus obuolių ir varškės derinys

Reikės: 4 pakelių (720 gramų) varškės, 3 kiaušinių, 8 obuolių, 1,5 stiklinės miltų, 200 gramų sviesto, 2–3 šaukštų cinamono, 0,5 stiklinės cukraus, šviežių uogų.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

UAB „Utenos Diena“,
Maironio g. 34, LT-28144, Utena.
Įm. kodas: 301537159
PVM k. LT100003891115

A.s.: LT535014500014000334
Utenos kredito unija

Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

utenosdiena.lt redakcijai rašykite adresu reklama@utenosdiena.lt

Visos teisės saugomos. © 2008 -  2017 UAB „Utenos diena“.
Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Utenos diena“ sutikimą.

LANKYTOJŲ STATISTIKA

Šiandien apsilankė:3950
Vakar apsilankė:11864
Šią savaitę apsilankė:24888
Šį mėnesį apsilankė:173445
Viso (nuo 2015-02-16):6837942
Šiuo metu naršo:
170
2017-11-22