Dienos receptas

Saldūs kankorėžiai

Reikės
125 g sviesto, kiaušinio, 3 šaukštų cukraus, 4 šaukštų pieno, 3 stiklinių miltų, stiklinės lazdyno riešutų, skardinės virto kondensuoto pieno.

Gaminimas:
išsukite kiaušinį su cukrumi, supilkite tirpintą sviestą, pieną, suberkite miltus. Užminkykite tešlą. Padalykite tešlą į tris dalis ir dėkite į šaldiklį 2–3 val. Ištraukite vieną dalį, stambiai sutarkuokite ir iškepkite trupinius. Pakartokite su likusia tešla. Trupinius atvėsinkite, pagrūskite, sumaišykite su virtu kondensuotu pienu ir smulkintais lazdyno riešutais. Paimkite taurę su smailesniu dugnu, šiek tiek suvilgykite vandeniu, įdėkite į ją paruoštos masės, paspauskite, apverskite ir iškratykite suformuotą kankorėžį. Kartokite, kol baigsis masė. Sudėkite į lėkštę ir pabarstykite cukraus pudra.

Braškinis desertas

Reikės
200 ml grietinėlės, 2 šaukštų cukraus, 0,5 šaukštelio vanilinio cukraus, 1,5 puodelio braškių, 0,5 pakelio sausainių „Gaidelis".

Gaminimas:
braškes supjaustykite mažais gabaliukais. Grietinėlę išplakite iki standžių putų su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Sausainius sutrinkite iki stambių trupinių. Į plačias stiklines įdėkite po porą šaukštų grietinėlės. Ant viršaus užberkite sluoksnį braškių. Ant braškių – sausainių trupinių sluoksnį. Ant sausainių – grietinėlės sluoksnį. Pabaikite sluoksniuoti braškėmis. Dėkite porai valandų į šaldytuvą ir patiekite šaltą.

Kiaulienos kepsniai

Reikės
800 g sprandinės, 10 pievagrybių, 2 pomidorų, majonezo, 150 g sūrio, druskos, juodųjų pipirų, aliejaus.

Gaminimas:
mėsą supjaustykite riekelėmis. Lengvai pamuškite, gausiai apibarstykite juodaisiais pipirais ir druska. Apkepkite keptuvėje. Apkeptus kepsnius perdėkite į kepimo skardą. Ant kepsnių uždėkite supjaustytus pievagrybius ir po du griežinėlius pomidoro. Ant viršaus užtepkite šiek tiek majonezo ir užbarstykite tarkuoto sūrio. Viską kepkite orkaitėje apie 15–20 minučių. Patiekite su mėgstamu garnyru.

Šalta graikiška kava

Reikės
2 šaukštelių tirpios kavos, 3 šaukštelių rudojo cukraus, po 5 šaukštus vandens ir pieno, 4 ledo kubelių.

Gaminimas:
į plakimo indą dėkite tirpią kavą ir rudąjį cukrų. Įpilkite šiek tiek vandens, kad apsemtų kavą su cukrumi. Viską gerai išplakite (kuo daugiau putų, tuo gardesnė kava). Viską perpilkite į stiklinę ar taurę. Į plakimo indą įpilkite pieno ir vėl plakite, kad ištirptų cukraus likučiai. Viską vėl perpilkite į tą pačią stiklinę su kava. Į stiklinę įdėkite kelis ledo kubelius.

Grikiai su baravykų padažu

Reikės
stiklinės grikių, 2 stiklinių vištienos sultinio, 100 g šaldytų baravykų (arba šviežių), svogūno, 2 česnako skiltelių, šaukšto sviesto, 50 ml grietinėlės, druskos ir pipirų pagal skonį, prieskoninių žolelių.

Gaminimas:
grikius išvirkite vištienos sultinyje. Baravykus atšildykite ir susmulkinkite. Svogūną ir česnako skilteles nulupkite, supjaustykite, pakepinkite svieste. Į šią masę sudėkite baravykus, kelias minutes pakaitinkite ant silpnos ugnies, tada supilkite grietinėlę, pagardinkite prieskoniais ir dar kiek pakaitinkite atviroje keptuvėje, kad dalis skysčio nugaruotų. Grikius išdalykite į kelias lėkštes ir užpilkite grietinėlės ir baravykų padažu.

Vištienos kukuliai

Reikės
500 g maltos vištienos, 60 g tarkuoto fermentinio sūrio, 60 g šviežios baltos duonos trupinių, kiaušinio, druskos, juodųjų pipirų, 200 ml grietinės, 2 šaukštų sviesto, šaukšto garstyčių, didelio svogūno, šaukšto miltų.

Gaminimas:
sumaišykite maltą vištieną su sūriu, duonos trupiniais, kiaušiniu. Pagardinkite prieskoniais. Suformuokite graikinio riešuto dydžio kukulius ir apkepkite aliejuje.
Svogūną smulkiai supjaustykite ir apkepkite svieste. Kai suminkštėja, berkite miltus, pamaišykite, sudėkite garstyčias ir maišant po truputį pilkite grietinę. Įberkite juodųjų pipirų, druskos. Sudėkite kukulius į padažą ir troškinkite apie 20 min. Valgykite su mėgstamu garnyru.

Salotos su vištiena ir makaronais

Reikės
poro, paprikos, morkos, 50 g petražolių, citrinos, 2 šaukštelių sojos padažo, 400 g vištos krūtinėlės, 2 šaukštų aliejaus, 200 g makaronų, 2 česnako skiltelių, druskos pagal skonį.

Gaminimas:
daržoves supjaustykite, apkepkite su šlakeliu aliejaus įkaitintoje keptuvėje. Nedideliame indelyje susmulkinkite česnako skilteles. Išspauskite pusės citrinos sultis, įpilkite sojos padažą. Supjaustykite vištos krūtinėlę juostelėmis ir apkepkite keptuvėje. Išvirkite makaronus. Atvėsusią vištieną sumaišykite su virtais makaronais ir apkepintomis daržovėmis, apšlakstykite pasiruoštu padažu, pagardinkite druska.

Keptas moliūgas su medumi

Reikės
1 kg moliūgo, 3 šaukštų medaus, 3 šaukštų sviesto, žiupsnelio muskato, 0,5 šaukštelio džiovinto imbiero miltelių.

Gaminimas:
moliūgą supjaustykite gana plonomis riekelėmis. Skystą medų sumaišykite su ištirpintu sviestu ir prieskoniais. Mišiniu gausiai aptepkite moliūgo riekeles iš visų pusių. Sudėkite ant kepimo popieriumi ištiestos skardos. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintos orkaitės apie 20 minučių.

Adžika

Reikės
1 kg pomidorų, 1–2 saldžiarūgščių obuolių, 1–2 bulvių, 2 saldžiųjų paprikų, 2 aitriųjų paprikų, 1 šaukštelio druskos, 1 skiltelės česnako, krieno šaknies, 4 šaukštelių cukraus, 1 šaukštelio maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:
pomidorus nulupkite, išimkite paprikų, obuolių sėklalizdžius, viską sumalkite mėsmale, sukrėskite į puodą ir kaitinkite iki užvirimo. Aitriųjų paprikų galima dėti ir mažiau ar daugiau, rinkitės pagal skonį.

Trinta cukinijų sriuba

Reikės
800 g cukinijos, 1,5 l vandens, 2 svogūnų, 2 morkų, 2 bulvių, šiek tiek krapų, poro, 100 ml grietinėlės (nebūtinai), druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

Gaminimas:
į vandenį suberkite kubeliais pjaustytą cukiniją, morkas, bulves, smulkintus svogūnus, supjaustytą porą ir virkite apie 15 minučių. Pagardinkite prieskoniais ir dar kelias minutes pavirkite. Supilkite grietinėlę, užvirkite ir nukelkite nuo ugnies. Sriubą sutrinkite. Pagardinkite smulkintais krapais.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

UAB „Utenos Diena“,
Maironio g. 34, LT-28144, Utena.
Įm. kodas: 301537159
PVM k. LT100003891115

A.s.: LT535014500014000334
Utenos kredito unija

Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

utenosdiena.lt redakcijai rašykite adresu reklama@utenosdiena.lt

Visos teisės saugomos. © 2008 -  2018 UAB „Utenos diena“.
Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Utenos diena“ sutikimą.

LANKYTOJŲ STATISTIKA

Šiandien apsilankė:2593
Vakar apsilankė:8533
Šią savaitę apsilankė:54633
Šį mėnesį apsilankė:178479
Viso (nuo 2015-02-16):8012126
Šiuo metu naršo:
102
2018-04-22
MENŲ KALVĖ - Utenos regiono kūrėjai ir jų darbai!