Dienos receptas

Vištienos salotos su apelsinais

Reikės (dviem porcijoms): vienos vištienos krūtinėlės, poros saujų špinatų, poros saujų valgomųjų rėžiukų, apelsino, 1/2 avokado, kelių graikinių riešutų (7-10), morkos, lieso šviežio sūrio (Philadelphia ar kitokio minkšto sūrio – 3 šaukštai), poros riekelių vytinto kumpio, alyvuogių ir vynuogių kauliukų aliejaus, balto balzamiko acto, šviežiai maltų pipirų, duoniukų (rugių, ryžių ar kitų jūsų mėgstamų).

Gaminimas:
Salotų lapai ir kiti žalumynai tiesiog keliauja į lėkštę, morkytes pjaustyti plonais šiaudeliais, riešutus šiek tiek susmulkinti, sūrį sugnaibyti arba supjaustyti kubeliais (priklausomai nuo to, kokį sūrį naudosite), o apelsiną nulupti ir supjaustyti plonais griežinėliais, kuriuos galite padalinti į 4 dalis ar kaip patinka. Avokadą supjaustyti nedidelėmis riekelėmis. Vištieną išvirti ir taip pat supjaustyti, viską dėlioti į lėkštę taip, kaip jums atrodo gražu, apšlakstyti aliejumi, balzamiko actu ir pabarstyti šviežiai maltais pipirais.

Apelsininis vištienos šašlykas

Reikės: 4 stambesnių vištienos krūtinėlių, 2–3 apelsinų, 3–4 valgomų šaukštų sojų padažo, pora skiltelių česnako, 1 arb. šaukštelių medaus, 2 arb. šaukštelių garstyčių su grūdeliais.

Mėsą supjaustome nelabai smulkiais gabalėliais. Marinatui gerai sumaišome sojos padažą, trintą česnaką, medų, garstyčias ir kelių apelsinų sultis. Galima patarkuoti apelsino žievelės. Apelsinų reikia tiek, kad jų sultys, sumaišytos su kitomis marinato dalimis, apsemtų mėsą. Marinatu užpilame vištieną ir palaikome šaldytuve per naktį.
Pasimarinavusią mėsą sumauname ant iešmų ir kepame ant labai karštų žarijų iš visų pusių tik po vieną kartą. Vištienos krūtinėlė bus minkšta ir sultinga, jei neperkepsim, ilgai nevartysim ir nedžiovinsim, todėl ir reikia kepti karštai, bet trumpai.

Lašišų, tarkuotų kiaušinių ir sūrio salotos

Reikės: 200 g karštai rūkytų lašišų, 250 g majonezo, žiupsnelio citrininių pipirų, 100 g tarkuoto fermentinio sūrio, 5 virtų kiaušinių, 1–2 svogūnų.
Marinatui paruošti: 150 ml vandens, 1–2 šaukštų cukraus, 1–2 šaukštelių acto (30 proc.).

Nuluptus svogūnus supjaustykite gabaliukais, užpilkite stipriu saldžiu marinatu (užvirinkite vandenį, ištirpinkite cukrų ir supilkite actą). Tegu pastovi 15 minučių, kad dingtų aitrumas, tada svogūnus nuvarvinkite. Išvirkite ir ataušinkite kiaušinius. Trynius atskirkite nuo baltymų ir atskirai sutarkuokite. Skaidriame dubenyje sluoksniais sudėkite gabaliukais supjaustytas lašišas, kiaušinių baltymus, marinuotus svogūnus, sūrį, trynius. Ant kiekvieno sluoksnio užpilkite citrininiais pipirais pagardinto majonezo. Palaikykite šaldytuve bent porą valandų arba iki kitos dienos.

Kondensuoto pieno spurgytės

Reikės: 4 kiaušinių, 1 skardinės saldinto kondensuoto pieno, 600 ml miltų, 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių, aliejus virimui, cukraus pudros.

Gaminimas: Kiaušinius gerai suplakame su kondensuotu pienu, viskas turi būti kambario temperatūros. Sudedame kepimo miltelius, po truputį beriame miltus ir maišome tešlą. Pastatome į šaldytuvą, kur laikome kelias valandas. Aliejų gerai įkaitiname, tada nustatome vidutinę kaitrą. Drėgnomis rankomis arba šaukštais formuojame spurgytes ir verdame aliejuje. Popieriniu rankšluosčiu nusausiname riebalus, pabarstome cukraus pudra ir ragaujame.

Velykų salotos

Reikės: 300 g rūkyto kumpio, 4 kiaušinių, 100 g pievagrybių, 250 g tarkuoto sūrio, 4 bulvių, 2 česnako skiltelių, 100 g graikinių riešutų, 150 ml majonezo.

Gaminimas:
kiaušinius kietai išvirkite, bulves išvirkite su lupenomis, ataušinkite ir nulupkite. Kumpį supjaustykite mažais kubeliais, berkite į pasirinktą formą ir paspauskite. Ant viršaus tepkite ploną sluoksnį majonezo, berkite smulkintus kiaušinius, vėl tepkite majonezo. Grybus supjaustykite griežinėliais, apkepinkite, ataušinkite, sudėkite ant kiaušinių sluoksnio ir vėl aptepkite majonezu. Berkite tarkuotą sūrį, aptepkite majonezu. Bulves sutarkuokite, sumaišykite su smulkintais česnakais ir sudėkite ant mišrainės. Užtepkite majonezo. Visus sluoksnius paspauskite, kad būtų vienodo storio. Sluoksniuoti galite, kaip jums norisi, o apvertus puodelį ar kitą pasirinktą indą , gautą „tortelį" apibarstykite riešutais. Skanaus!

Vištos krūtinėlė, įdaryta mocarelos sūriu ir pesto padažu

Reikės: 2 didelių vištos krūtinėlių, 2 valgomųjų šaukštų neriebios grietinės, 2 valgomųjų šaukštų pesto padažo, 2 valgomųjų šaukštų tarkuoto mocarelos sūrio, 1 kiaušinio, 3 valgomųjų šaukštų tarkuoto kietojo sūrio „Džiugas", 3 valgomųjų šaukštų migdolų miltų (juos galite keisti maltais džiūvėsėliais), druskos, pipirų.

Velykinis pyragas

Reikės: 1 kg aukščiausios rūšies kvietinių miltų, 400 ml pieno, 50 g presuotų mielių, 220 g sviesto, 3 kiaušinių, 1 kiaušinio plakiniui (pyragui aptepti), 220 g cukraus, 10 g druskos, 20 g vanilinio cukraus.

Gaminimas: Mieles ir 50 g cukraus ištirpinti 200 ml ne lieso pieno, palikti kelioms minutėms, kol mielės iškils. Po to supilti likusį pieną ir 500 g miltų, gerai išmaišyti ir palikti šiltoje vietoje apie 40 min., kol masė pakils dvigubai.
Sumaišyti likusį kiekį cukraus su kiaušiniais, išlydyti sviestą ir viską supilti į pakilusią tešlą. Įberti
likusius 500 g miltų, druską ir viską labai gerai išmaišyti maišytuvu. 5 min. maišyti pirmu greičiu ir 10 min. – antru greičiu, kol tešla nebelips prie dubens sienelių. Priklausomai nuo kiaušinių dydžio tešla gali būti skystoka, tuomet galima papildomai įberti miltų.
Iš paruoštos tešlos suformuoti norimo dydžio kepaliukus arba vieną didelį pyragą, kildyti šiltoje vietoje, kol padidės dvigubai (patikrinti galima atsargiai paspaudus pirštu tešlos paviršių, jei duobutė greitai išsilygina, tai pyragas dar kyla, jeigu duobutė liko ilgam, vadinasi tešla reikiamai pakilo. Aptepti suformuoto pyrago paviršių kiaušinio plakiniu ir kepti 200°C kol apskrus, tada pamažinti temperatūrą iki 180°C. Kepti 1-1,5 val. priklausomai nuo kepaliukų dydžio, jeigu maži – apie valandą, jeigu vienas didelis – ne mažiau kaip 1,5 val.

Naminiai triufeliai

Reikės: 350 g juodojo šokolado, 150 ml grietinėlės, 60 g sviesto, 40 ml konjako ar romo, 4 šaukštų kakavos.

Gaminimas: sutarkuokite juodąjį šokoladą. Užvirinkite grietinėlę, suberkite į ją šokoladą, sudėkite sviestą. Maišykite iki vientisos masės. Supilkite konjaką ar romą. Išmaišykite. Galima pagardinti mėgstamais susmulkintais riešutais. Masę dėkite į šaldytuvą, po 3 valandų išmaišykite. Dar palaikykite šaldytuve. Imkite masę su šaukšteliu, apvoliokite kakavoje ir formuokite saldainius.

Įdaryta vištos krūtinėlė

Reikės: 4 vištos krūtinėlių, 50 g fermentinio sūrio, saujos pievagrybių, šiek tiek petražolių, mairūno, druskos ir pipirų, aliejaus.

Gaminimas: iš voveraičių, tarkuoto fermentinio sūrio ir kapotų petražolių padarykite įdarą. Vištos krūtinėles įpjaukite išilgai, gerai įtrinkite prieskoniu ir kimškite įdarą. Smeigtukais susmeikite ir dėkite į kepimo formą, pateptą aliejumi. Kepkite apie 40 minučių 180 °C orkaitėje, periodiškai įpilkite šiek tiek vandens. Patiekite su mėgstamu garnyru.

Bananiniai keksiukai

Reikės: 3 mažų pernokusių bananų – juos sutrynus turi gautis 1 puodelis masės, 2 kiaušinių, 145 g (2/3 puodelio) cukraus, 1 valg. šaukštas grietinės, 140 g (1 puodelio) miltų, 1/2 arbat.. šaukštelio kepimo miltelių, 1/2 arbat. šaukštelio sodos, 1/2 arb. šaukštelio cinamono, 1 arb. šaukštelio vanilinio cukraus, žiupsnio druskos, 1/2 puodelio aliejaus.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

UAB „Utenos Diena“,
Maironio g. 34, LT-28144, Utena.
Įm. kodas: 301537159
PVM k. LT100003891115

A.s.: LT535014500014000334
Utenos kredito unija

Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

utenosdiena.lt redakcijai rašykite adresu reklama@utenosdiena.lt

Visos teisės saugomos. © 2008 -  2017 UAB „Utenos diena“.
Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Utenos diena“ sutikimą.

LANKYTOJŲ STATISTIKA

Šiandien apsilankė:1115
Vakar apsilankė:6555
Šią savaitę apsilankė:48701
Šį mėnesį apsilankė:189821
Viso (nuo 2015-02-16):6365007
Šiuo metu naršo:
77
2017-09-24