Dienos receptas

Kardamono pyragas su spanguolėmis

Reikės
300 ml pieno, šaukštelio vanilinio cukraus, 3 šaukštų sirupo, 150 g sviesto, 3 kiaušinių, 200 g cukranendrių cukraus, 100 g rudojo cukraus, 600 g miltų, 2 šaukštelių malto cinamono, šaukštelio malto kardamono, 300 g spanguolių, 2 šaukštelių kepimo miltelių, 0,5 šaukštelio druskos.

Gaminimas:
įkaitinkite orkaitę iki 175 °C laipsnių. Pakaitinkite pieną ir supilkite vanilinį cukrų, sirupą ir sviestą. Maišykite, kol sviestas ištirps, ir nukelkite nuo ugnies. Išplakite kiaušinius su cukrumi. Sumaišykite miltus, prieskonius, kepimo miltelius ir druską. Užpilkite pieno mišinį ant išplaktų kiaušinių. Sudėkite miltų mišinį ir išmaišykite iki vientisos masės. Padenkite kepimo popieriumi kepimo skardą taip, kad uždengtų kraštus. Supilkite tešlą ant popieriaus ir apibarstykite spanguolėmis. Kepkite orkaitėje 20–25 minutes.

Sūrio pyragas

Reikės
150 g cukraus, 150 g sausainių, 80 g sviesto, 350 g maskarponės, 250 g sūrio „Philadelphia", 2 kiaušinių, žaliosios citrinos.

Gaminimas:
sausainius sutrupinkite, supilkite ištirpintą sviestą ir viską gerai išmaišykite. 20 cm kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, supilkite sausainių masę ir ranka paspauskite, kad išeitų pagrindas. Jį apkepkite 200 °C orkaitėje apie 10 min., kad sutvirtėtų. Kiaušinius gerai išplakite su cukrumi, sudėkite sūrius, supilkite pusės žaliosios citrinos sulčių ir suberkite sutarkuotą jos žievelę. Maišykite, kol masė bus vientisa. Gautą masę supilkite ant pagrindo. Orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 160 °C ir kepkite apie 50–60 min., kol varškės masė sutvirtės. Kelioms valandoms palikite pyragą atvėsti. Galite papuošti uogomis.

Apelsinais įdaryta antis

Reikės
anties, 3 apelsinų, 0,5 šaukštelio maltų juodųjų pipirų, 2 šaukštų majonezo, šaukštelio druskos, paukštienos prieskonių.

Gaminimas:
išvalytą švarią antį įtrinkite majonezu, druska, juodaisiais pipirais bei paukštienos prieskoniais. Apelsinus nulupkite, išskaidykite minkštimą be odelių ir sudėkite į anties vidų. Paruoštą antį dėkite į 200 laipsnių temperatūros orkaitę ir kepkite apie 1 val. 30 min. Patiekite šiltą su mėgstamu garnyru.

 

Šventiniai suktinukai

Reikės
250 g mėgstamo varškės sūrio, 250 g sūdytos ar rūkytos lašišos, 30 g gražgarsčių, šiek tiek krapų, šaukštelio citrinos sulčių.

Gaminimas:
krapus ir gražgarstes nuplaukite ir nusausinkite. Krapus susmulkinkite ir sumaišykite su varškės sūriu. Ant lašišos užtepkite varškės sūrio, į vidų dėkite po kelis salotų lapelius ir atsargiai susukite. Paruoštus suktinukus palikite pastovėti 1 val. šaldytuve. Supjaustykite 3–4 cm pločio griežinėliais (kad griežinėliai lengviau pjaustytųsi, rekomenduojama kiekvieną kartą sudrėkinti peilį), apšlakstykite citrinos sultimis.

Kalakutienos vyniotinis

Reikės
1 kg kalakutienos krūtinėlės, druskos, maltų juodųjų pipirų, 200 g brokolių, 1 morkos, 1 saldžiosios paprikos, 100 ml sultinio, 5 šaukštų grietinėlės, 2 šaukštų miltų.

Gaminimas:
orkaitę įkaitinkite iki 200 °C. Krūtinėlę nuplaukite, nusausinkite ir išmuškite. Pabarstykite druska ir pipirais. Brokolius ir morką apvirkite, papriką ir apvirtas daržovės supjaustykite nedideliais gabalėliais ir išdėliokite ant mėsos. Susukite vyniotinį ir suriškite tvirtu siūlu. Vyniotinį dėkite į gilų kepimo indą, šaukite į orkaitę ir kepkite 60 min. Nuolat mėsą palaistykite vandeniu. Iškepusį vyniotinį išimkite iš orkaitės, nuimkite siūlus, suvyniokite į foliją ir padėkite į išjungtą orkaitę. Paruoškite padažą: sultinį, kuriame troškinosi mėsa, nukoškite į puodą, supilkite grietinėlę ir užvirinkite. Sutirštinkite miltais. Paskaninkite druska ir pipirais. Mėsą išimkite iš folijos, supjaustykite, išdėliokite į lėkštes ir užpilkite padažu.

Burokėlių užtepėlė

Reikės
2 burokėlių, pusės stiklinės lazdyno riešutų, svogūno, šiek tiek druskos ir pipirų, šaukšto sojų padažo, 2 šaukštų balzamiko, 3 šaukštų linų sėmenų aliejaus.

Gaminimas:
burokėlius išvirkite. Svogūną supjaustykite ir apkepinkite keptuvėje su aliejumi. Riešutus susmulkinkite elektriniu kombainu, sudėkite virtus burokėlius, apkepintus svogūnus, supilkite linų sėmenų aliejų, druską, pipirus, sojų padažą, balzamiką ir viską susmulkinkite. Jei užtepėlė bus tirštoka, galima įpilti kelis šaukštus vandens.

Sluoksniuotos vištienos salotos

Reikės
150 g džiovintų slyvų, 200 g pievagrybių, svogūno, 200 g vištos krūtinėlės, agurko, 200 g fermentinio sūrio, majonezo.

Gaminimas:
užvirkite vandenį ir užpilkite jį ant džiovintų slyvų. Po pusvalandžio nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Apkepinkite pjaustytus svogūnus su pievagrybiais. Virtą vištieną supjaustykite šiaudeliais. Inde salotas reikia sluoksniuoti tokia tvarka: slyvos (pjaustytos šiaudeliais), kepinti pievagrybiai ir svogūnai, pjaustyta vištiena, majonezas, agurkas (pjaustytas šiaudeliais), tarkuoto fermentinio sūrio sluoksnis ir majonezo sluoksnis. Papuoškite.

Silkė su džiovintais obuoliais ir razinomis

Reikės
2 silkių filė, 2 didelių svogūnų, morkos, 6 riekelių džiovintų obuolių, 50 g razinų, prieskoninių žolelių, druskos, pipirų.

Gaminimas:
obuolius bei razinas užpilkite karštu vandeniu ir palikite išbrinkti. Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais, morką stambiai sutarkuokite. Pakepinkite aliejuje, kol suminkštės, pagardinkite prieskoniais. Supjaustykite obuolio riekeles, razinas nuspauskite ir sudėję į keptuvę kelias minutes patroškinkite su daržovėmis. Atvėsinkite. Sumaišykite su gabalėliais pjaustyta silke. Skanu su karštomis bulvėmis, taip pat tinka vieno kąsnio užkandėlėms.

Įdaryti pievagrybiai

Reikės
10 didelių pievagrybių, aliejaus, 150 g paprikos, svogūno, česnako skiltelės, druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį, 100 g fetos sūrio, 100 g fermentinio sūrio, baziliko.

Gaminimas:
susmulkinkite paprikas, svogūną, česnako skiltelę. Šias daržoves apkepkite aliejuje. Tada į daržovių masę įmaišykite smulkintus sūrius. Pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais. Pievagrybius gerai nuplaukite, išimkite kotelius ir šaukšteliu įdarykite sūrio ir daržovių mase. Kepkite įdarytus pievagrybius karštoje orkaitėje apie 10–15 minučių. Prieš patiekdami pabarstykite smulkintais šviežiais ar džiovintais bazilikais.

Troškinti vištų skrandukai

Reikės
1 kg vištos skrandukų, 2 svogūnų, 0,5 l baltojo vyno, 200 ml grietinėlės, 2 šaukštų sviesto, džiovintų petražolių, druskos ir pipirų.

Gaminimas:
išvalytus skrandukus troškinkite vyne, kol suminkštės (apie 1 val.). Vynas turi būti švelnaus skonio, kitaip padažas gali būti per rūgštus ar net kartokas. Susmulkintus svogūnus pakepinkite svieste ir sudėkite į troškinį, pasūdykite, pagardinkite prieskoniais. Grietinėlė pilama prieš baigiant troškinti. Viskas verdama tol, kol padažas bus norimo tirštumo. Patiekite su mėgstamu garnyru.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

UAB „Utenos Diena“,
Maironio g. 34, LT-28144, Utena.
Įm. kodas: 301537159
PVM k. LT100003891115

A.s.: LT535014500014000334
Utenos kredito unija

Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

utenosdiena.lt redakcijai rašykite adresu reklama@utenosdiena.lt

Visos teisės saugomos. © 2008 -  2018 UAB „Utenos diena“.
Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Utenos diena“ sutikimą.

LANKYTOJŲ STATISTIKA

Šiandien apsilankė:8189
Vakar apsilankė:8841
Šią savaitę apsilankė:8189
Šį mėnesį apsilankė:236357
Viso (nuo 2015-02-16):8627501
Šiuo metu naršo:
120
2018-06-25
MENŲ KALVĖ - Utenos regiono kūrėjai ir jų darbai!