Dienos receptas

Makaronai su vištiena

Reikės
500 g vištos krūtinėlės, 250 g makaronų, 450 ml grietinėlės, krapų, 6 česnako skiltelių, raudonosios paprikos, mėgstamų prieskonių, šaukšto sviesto.

Gaminimas:
vištos krūtinėlę supjaustykite nedideliais kubeliais, pagardinkite mėgstamais prieskoniais, išmaišykite ir palikite kelioms valandoms pasimarinuoti. Po to vištienos kubelius iškepkite keptuvėje. Virkite makaronus. Kol jie verda, į įkaitintą keptuvę dėkite sviestą, apkepkite susmulkintus česnakus ir smulkiai pjaustytą papriką. Sudėkite vištos krūtinėlę, supilkite grietinėlę ir suberkite krapus. Pagardinkite prieskoniais. Kelias minutes pakaitinkite. Sudėkite virtus makaronus ir gerai išmaišykite.

Traškūs riešutiniai sausainiai

Reikės
stiklinės riešutų sviesto, 0,6 stiklinės avižinių miltų, 0,5 stiklinės rudojo cukraus, 0,25 stiklinės pieno, šaukštelio vanilės ekstrakto, šaukštelio kepimo miltelių, žiupsnelio druskos

Gaminimas:
dubenyje labai gerai išmaišykite riešutų sviestą su cukrumi ir vanile. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską. Sausą mišinį berkite ant šlapio ir gerai išmaišykite. Pilkite pieną, gerai išmaišykite. Į kepimo skardą dėkite po tešlos rutuliuką, kurį paspauskite. Kepkite 180 °C orkaitėje 8–10 minučių.

Daržovių troškinys

Reikės
1 vidutinio dydžio baklažano, 2 raudonųjų paprikų, 8 vidutinio dydžio bulvių, svogūno, 3 šaukštų pomidorų pastos, aliejaus kepti, šiek tiek druskos ir juodųjų pipirų.

Gaminimas:
gana stambiai supjaustykite baklažaną, bulves ir paprikas. Susmulkinkite svogūną ir apkepkite puode. Sudėkite baklažaną ir kepkite, kol taps rusvas. Suberkite likusias daržoves ir įpilkite apie 500 m vandens. Troškinkite (nustatę žemą temperatūrą), kol daržovės suminkštės. Sudėkite pomidorų pastą, pagardinkite druska ir pipirais.

Škotiški kiaušiniai

Reikės
500 g kiaulienos faršo, 500 g vištienos faršo, 10 mažų kiaušinių, mėgstamų prieskonių, pusės stiklinės manų kruopų, džiūvėsėlių.

Gaminimas:
sumaišykite kiaulienos ir vištienos faršą, įmuškite keturis kiaušinius, įmaišykite manų kruopų, pagardinkite mėgstamais prieskoniais ir viską gerai išmaišykite. Masė turi nelipti prie rankų, jei limpa, įberkite manų kruopų.
Viską išmaišius palikite pastovėti 10–15 minučių ir vėl viską gerai išmaišykite. Išvirkite šešis kiaušinius. Mėsos masę padalykite į šešias dalis, padarykite blynelius ir aplipinkite kiaušinius, apvoliojame džiūvėsėliuose ir iš visų pusių šiek tiek apkepkite keptuvėje. Dėkite į orkaitę ir kepkite 180 °C orkaitėje apie 20–30 minučių. Patiekite su mėgstamu garnyru.

Traškūs vištienos kepsneliai

Reikės
500 g vištos krūtinėlės, 200 ml natūralaus jogurto, druska, juodųjų pipirų ir rūkytų paprikų miltelių pagal skonį, 3 šaukštų miltų, kiaušinio, 3 šaukštų kukurūzų miltų.

Gaminimas:
vištieną supjaustykite nedideliais gabaliukais. Užpilkite natūraliu jogurtu, įberkite druskos, išmaišykite ir palikite pasimarinuoti valandą. Išgriebkite vištienos gabaliukus, juos nusausinkite. Apvoliokite miltų, druskos, juodųjų pipirų ir rūkytų paprikų miltelių mišinyje. Apvoliokite išplaktame kiaušinyje ir kukurūzų miltuose. Sudėkite ant kepimo popieriumi ištiestos skardos. Kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių.

Bulvių ir pievagrybių apkepas

Reikės
700 g bulvių, 400 g pievagrybių, 1 svogūno, 100 g fermentinis sūrio, stiklinės pienas, 2 kiaušinių, druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį, šaukštelio čiobrelių, sviesto kepti.

Gaminimas:
nuskustas bulves supjaustykite griežinėliais, juos padalykite dar į dvi dalis. Suberkite į verdantį sūrų vandenį ir virkite 5–7 minutes. Pievagrybius nuplaukite ir perpjaukite į keturias dalis. Apkepkite svieste su druska, juodaisiais pipirais ir smulkiai pjaustytu svogūnu. Kepimo indą ištepkite sviestu. Sluoksniuokite nusunktas bulves su apkeptais grybais taip, kad viršuje liktų bulvės. Užberkite tarkuoto sūrio. Pieną išplakite su kiaušiniais, druska ir čiobreliais. Plakinį užpilkite ant apkepo viršaus. Kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių.

Sriuba su žirniais ir perlinėmis kruopomis

Reikės
120 g perlinių kruopų, 120 g skaldytų žirnių, 2 didelių bulvių, 1 morkos, 1 svogūno, gabalėlio sviesto, druskos, sriubų prieskonių.

Gaminimas:
į dubenį suberkite žirnius ir kruopas, užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite kelioms valandoms. Išbrinkus kruopoms dėkite į puodą su vandeniu (2 l), suberkite kruopas ir žirnius, virkite, kol suminkštės. Sudėkite pjaustytas bulves, pagardinkite prieskoniais. Burokine tarka sutarkuokite morką, supjaustykite svogūną. Įkaitinkite keptuvę, įdėkite sviesto ir kepkite daržove, kol suminkštės. Sudėkite į sriubą ir kelias minutes pavirkite.

Moliūgų sriuba su keptomis voveraitėmis

Reikės
2 porų, 500 g nulupto moliūgo be sėklų, 4 skiltelių česnako, 500 ml daržovių sultinio, 2 šaukštų citrinos sulčių, 1 l šaldytų voveraičių, saujos šviežių šalavijų lapelių, žiupsnelio džiovintų čiobrelių, lydyto sviesto kepti, jūros druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

Gaminimas:
porus nuplaukite, supjaustykite ir suberkite į puodą su užkaistu aliejumi bei sviestu. Apkepkite, tada suberkite stambiai kapotus česnakus. Į puodą kelioms minutėms suberkite supjaustytus nedideliais gabalais moliūgus. Kai apkeps, supilkite sultinį ir virkite apie 30 min. Keptuvėje išlydykite sviestą ir suberkite šalavijų lapelius, kiek apkepkite. Apkepusius lapelius išimkite iš sviesto. Į sviestą suberkite plėšytas voveraites ir kepkite, kol jos išskirs savo sultis, kuriose grybai išsitroškins, vėliau nugaruos. Grybus gardinkite maltais pipirais, druska, čiobreliais. Suminkštėjusias daržoves su sultiniu sutrinkite elektriniu trintuvu. Sriubą gardinkite citrinų sultimis, maltais pipirais, džiovintais čiobreliais, druska ir dar kartą užvirkite.

Bananų pyragas

Reikės
5 bananų, 4 kiaušinių, 9 šaukštų miltų (1 šaukšto kepimo formai pabarstyti), 100 g grietinės, šiek tiek cinamono.

Gaminimas:
4 bananus sutrinkite šakute, sumaišykite su kiaušinių tryniais ir grietine. Įmaišykite miltus. Kiaušinių baltymus išplakite atskirai iki purių putų. Atsargiai įmaišykite į tešlą. Baltymų galima atskirai neplakti, tuomet reikėtų naudoti 1,5 šaukštelio kepimo miltelių, kad pyragas pakiltų. Kepimo formą sudrėkinkite ar patepkite aliejumi ir pabarstykite miltais. Supilkite tešlą, ant viršaus dėkite perpus perpjautą bananą ir pabarstykite cinamonu. Kepkite iki 170 °C įkaitintoje orkaitėje 40 min. Palikite atvėsti pridengtą, kad nesukristų.

Raudonųjų lęšių troškinys su špinatais ir kokoso pienu

Reikės
400 g konservuotų pomidorų, 200 g raudonųjų lęšių, 200 ml kokosų pieno, 0,75 stiklinės vandens, 70 g špinatų, svogūno, 3 cm imbiero, 2 česnako skiltelių, šaukšto kokosų pieno, 0,25 šaukštelio maltos ciberžolės, šiek tiek kalendros ir aitriosios paprikos miltelių.

Gaminimas:
svogūną susmulkinkite. Česnaką ir imbierą smulkiai sutarkuokite. Storadugniame puode ar keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite česnaką, imbierą, smulkintą svogūną. Kepkite ant nedidelės ugnies, kol svogūnai taps skaidrūs. Suberkite prieskonius. Pakepinkite dar minutę, pilkite kokosų pieną, konservuotus pomidorus, vandenį ir lęšius. Išmaišykite, uždenkite ir troškinkite ant nedidelės ugnies apie 20–25 minutes ar kol suminkštės lęšiai. Pamaišykite, kad nepridegtų. Įmaišykite špinatus ir patroškinkite dar porą minučių, kol špinatai susileis. Tiekite su laukiniais ryžiais.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

UAB „Utenos Diena“,
Maironio g. 34, LT-28144, Utena.
Įm. kodas: 301537159
PVM k. LT100003891115

A.s.: LT535014500014000334
Utenos kredito unija

Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

utenosdiena.lt redakcijai rašykite adresu reklama@utenosdiena.lt

Visos teisės saugomos. © 2008 -  2018 UAB „Utenos diena“.
Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Utenos diena“ sutikimą.

LANKYTOJŲ STATISTIKA

Šiandien apsilankė:4604
Vakar apsilankė:4644
Šią savaitę apsilankė:13570
Šį mėnesį apsilankė:42337
Viso (nuo 2015-02-16):9305299
Šiuo metu naršo:
112
2018-12-12
MENŲ KALVĖ - Utenos regiono kūrėjai ir jų darbai!