Dienos receptas

Vištienos kepsnys su sūriu

Reikės: 2 vištienos krūtinėlių, 2 kiaušinių, kelių saujų džiūvėsėlių, 150 g kietojo sūrio, 5-6 vyšninių pomidorų, 2 šakelių šviežio baziliko, 1 nubrauktas arbatinis šaukštelis kario, druskos, alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:
1. Pirmiausia kiekvieną vištienos krūtinėlę perpjauname per pusę horizontaliai, bet ne visiškai iki galo. Įpjovę beveik iki galo „atidarome" ją tarsi knygą. Pridengiame maistine plėvele arba švariu maišeliu bei padaužome, kad pasidarytų panašaus storio. Tuomet vištieną pabarstome druska bei šiek tiek kariu. Vienoje lėkštėje išplakame kiaušinius su žiupsneliu druskos. Į antrą beriame porą saujų džiūvėsėlių. Į trečią – maždaug 100 gramų sutarkuoto sūrio.
2. Tada vištienos kepsnelius merkiame į kiaušinio plakinį, po to į džiūvėsėlius, tuomet dar kartą į kiaušinio plakinį, pavartome lėkštėje su sūriu bei dedame į gerai įkaitintą keptuvę su alyvuogių aliejumi. Kiekvienai vištienos pusei apkepti prireiks maždaug poros minučių.
3. Galiausiai įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Kepimo skardą pašlakstome alyvuogių aliejumi. Apskrudusius kepsnius dedame į skardą. Ant viršaus pabarstome į keturias dalis padalintais pomidoriukais, smulkintais baziliko lapeliais bei likusiu sūriu. Pašauname į gerai įkaitusią orkaitę kažkur 7-oms minutėms, kol vištiena baigs kepti, o sūris gražiai išsilydys. Viskas, kviečiame visus prie stalo ir ragaujam!

Gravadlax (Gravlax) – lašiša marinuota burokėliuose

Reikės: apie 350-400 g lašišos filė, 50-60 g rudojo cukraus, 80 g jūros druskos (stambios), 150 g nevirtų burokėlių, 20 g krienų, 25-30 ml degtinės, 1/2 citrinos, pundelio krapų.

Gaminimas: lašišos filė dėkite į indą, tolygiai apibarstykite druska, cukrumi. Geriausiai naudoti šviežiai tarkuotus krienus, taip pat tolygiai paskirstykite. Ant viršaus užklokite stambiai tarkuotus burokėlius. Delnu prispauskite burokėlius, ant viršaus nutarkuokite citrinos žievelę, išspauskite sultis ir apšlakstykite degtine. Ant viršaus pabarstykite smulkintais krapais.
Uždenkite maistine plėvele, ant viršaus prispauskite sunkesniu daiktu, pvz. uždenkite lėkšte ir pastatykite ant jos sunkesnį daiktą. Dėkite į šaldytuvą dviem paroms.
Pamarinuotą žuvį nuvalykite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, plonais supjaustykite ir patiekite.

Vištienos pyragas

Reikės: vištienos krūtinėlės; pakelio sluoksniuotos bemielės tešlos; 2 šaukštų pomidorų padažo; 1 svogūno; 1 didelės paprikos; 3 vidutinio dydžio morkų; 1 stiklinės pieno; 1 v. š. sviesto; 1 v. š. miltų; mėgstamų prieskonių; krapų. Produktų kiekį galite koreguoti atsižvelgdami į savo kepimo indo dydį.

Gaminimas: Mažais kubeliais supjaustome vištienos krūtinėlę, įdedame prieskonių ir kepame. Kepimui artėjant į pabaigą dedame šaukštą pomidorų padažo išmaišome ir dar šiek tiek pakepame. Supjaustome svogūną, papriką, ir morkas (galite šias daržoves pakeisti kitomis, labiau patinkančiomis). Daržoves troškiname keptuvėje iki tol, kol suminkštėja. Suminkštėjus į keptuvę dedame iškeptą vištieną, krapus, prieskonių, šaukštą pomidorų padažo, įpilame stiklinę pieno ir dar kelias minutes troškiname. Dubenėlyje ištirpiname sviestą ir sumaišome su miltais, pilame į keptuvę, viską gerai išmaišome ir kelias minutes troškiname. Imame tešlos lakštus, šiek tiek pakočiojame ir išklojame skardos dugną bei šonus, suberiame keptuvės turinį. Iš likusios tešlos padarome juosteles ir apdedame. Kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 20 minučių.

Vištienos salotos su apelsinais

Reikės (dviem porcijoms): vienos vištienos krūtinėlės, poros saujų špinatų, poros saujų valgomųjų rėžiukų, apelsino, 1/2 avokado, kelių graikinių riešutų (7-10), morkos, lieso šviežio sūrio (Philadelphia ar kitokio minkšto sūrio – 3 šaukštai), poros riekelių vytinto kumpio, alyvuogių ir vynuogių kauliukų aliejaus, balto balzamiko acto, šviežiai maltų pipirų, duoniukų (rugių, ryžių ar kitų jūsų mėgstamų).

Gaminimas:
Salotų lapai ir kiti žalumynai tiesiog keliauja į lėkštę, morkytes pjaustyti plonais šiaudeliais, riešutus šiek tiek susmulkinti, sūrį sugnaibyti arba supjaustyti kubeliais (priklausomai nuo to, kokį sūrį naudosite), o apelsiną nulupti ir supjaustyti plonais griežinėliais, kuriuos galite padalinti į 4 dalis ar kaip patinka. Avokadą supjaustyti nedidelėmis riekelėmis. Vištieną išvirti ir taip pat supjaustyti, viską dėlioti į lėkštę taip, kaip jums atrodo gražu, apšlakstyti aliejumi, balzamiko actu ir pabarstyti šviežiai maltais pipirais.

Apelsininis vištienos šašlykas

Reikės: 4 stambesnių vištienos krūtinėlių, 2–3 apelsinų, 3–4 valgomų šaukštų sojų padažo, pora skiltelių česnako, 1 arb. šaukštelių medaus, 2 arb. šaukštelių garstyčių su grūdeliais.

Mėsą supjaustome nelabai smulkiais gabalėliais. Marinatui gerai sumaišome sojos padažą, trintą česnaką, medų, garstyčias ir kelių apelsinų sultis. Galima patarkuoti apelsino žievelės. Apelsinų reikia tiek, kad jų sultys, sumaišytos su kitomis marinato dalimis, apsemtų mėsą. Marinatu užpilame vištieną ir palaikome šaldytuve per naktį.
Pasimarinavusią mėsą sumauname ant iešmų ir kepame ant labai karštų žarijų iš visų pusių tik po vieną kartą. Vištienos krūtinėlė bus minkšta ir sultinga, jei neperkepsim, ilgai nevartysim ir nedžiovinsim, todėl ir reikia kepti karštai, bet trumpai.

Lašišų, tarkuotų kiaušinių ir sūrio salotos

Reikės: 200 g karštai rūkytų lašišų, 250 g majonezo, žiupsnelio citrininių pipirų, 100 g tarkuoto fermentinio sūrio, 5 virtų kiaušinių, 1–2 svogūnų.
Marinatui paruošti: 150 ml vandens, 1–2 šaukštų cukraus, 1–2 šaukštelių acto (30 proc.).

Nuluptus svogūnus supjaustykite gabaliukais, užpilkite stipriu saldžiu marinatu (užvirinkite vandenį, ištirpinkite cukrų ir supilkite actą). Tegu pastovi 15 minučių, kad dingtų aitrumas, tada svogūnus nuvarvinkite. Išvirkite ir ataušinkite kiaušinius. Trynius atskirkite nuo baltymų ir atskirai sutarkuokite. Skaidriame dubenyje sluoksniais sudėkite gabaliukais supjaustytas lašišas, kiaušinių baltymus, marinuotus svogūnus, sūrį, trynius. Ant kiekvieno sluoksnio užpilkite citrininiais pipirais pagardinto majonezo. Palaikykite šaldytuve bent porą valandų arba iki kitos dienos.

Kondensuoto pieno spurgytės

Reikės: 4 kiaušinių, 1 skardinės saldinto kondensuoto pieno, 600 ml miltų, 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių, aliejus virimui, cukraus pudros.

Gaminimas: Kiaušinius gerai suplakame su kondensuotu pienu, viskas turi būti kambario temperatūros. Sudedame kepimo miltelius, po truputį beriame miltus ir maišome tešlą. Pastatome į šaldytuvą, kur laikome kelias valandas. Aliejų gerai įkaitiname, tada nustatome vidutinę kaitrą. Drėgnomis rankomis arba šaukštais formuojame spurgytes ir verdame aliejuje. Popieriniu rankšluosčiu nusausiname riebalus, pabarstome cukraus pudra ir ragaujame.

Velykų salotos

Reikės: 300 g rūkyto kumpio, 4 kiaušinių, 100 g pievagrybių, 250 g tarkuoto sūrio, 4 bulvių, 2 česnako skiltelių, 100 g graikinių riešutų, 150 ml majonezo.

Gaminimas:
kiaušinius kietai išvirkite, bulves išvirkite su lupenomis, ataušinkite ir nulupkite. Kumpį supjaustykite mažais kubeliais, berkite į pasirinktą formą ir paspauskite. Ant viršaus tepkite ploną sluoksnį majonezo, berkite smulkintus kiaušinius, vėl tepkite majonezo. Grybus supjaustykite griežinėliais, apkepinkite, ataušinkite, sudėkite ant kiaušinių sluoksnio ir vėl aptepkite majonezu. Berkite tarkuotą sūrį, aptepkite majonezu. Bulves sutarkuokite, sumaišykite su smulkintais česnakais ir sudėkite ant mišrainės. Užtepkite majonezo. Visus sluoksnius paspauskite, kad būtų vienodo storio. Sluoksniuoti galite, kaip jums norisi, o apvertus puodelį ar kitą pasirinktą indą , gautą „tortelį" apibarstykite riešutais. Skanaus!

Vištos krūtinėlė, įdaryta mocarelos sūriu ir pesto padažu

Reikės: 2 didelių vištos krūtinėlių, 2 valgomųjų šaukštų neriebios grietinės, 2 valgomųjų šaukštų pesto padažo, 2 valgomųjų šaukštų tarkuoto mocarelos sūrio, 1 kiaušinio, 3 valgomųjų šaukštų tarkuoto kietojo sūrio „Džiugas", 3 valgomųjų šaukštų migdolų miltų (juos galite keisti maltais džiūvėsėliais), druskos, pipirų.

Velykinis pyragas

Reikės: 1 kg aukščiausios rūšies kvietinių miltų, 400 ml pieno, 50 g presuotų mielių, 220 g sviesto, 3 kiaušinių, 1 kiaušinio plakiniui (pyragui aptepti), 220 g cukraus, 10 g druskos, 20 g vanilinio cukraus.

Gaminimas: Mieles ir 50 g cukraus ištirpinti 200 ml ne lieso pieno, palikti kelioms minutėms, kol mielės iškils. Po to supilti likusį pieną ir 500 g miltų, gerai išmaišyti ir palikti šiltoje vietoje apie 40 min., kol masė pakils dvigubai.
Sumaišyti likusį kiekį cukraus su kiaušiniais, išlydyti sviestą ir viską supilti į pakilusią tešlą. Įberti
likusius 500 g miltų, druską ir viską labai gerai išmaišyti maišytuvu. 5 min. maišyti pirmu greičiu ir 10 min. – antru greičiu, kol tešla nebelips prie dubens sienelių. Priklausomai nuo kiaušinių dydžio tešla gali būti skystoka, tuomet galima papildomai įberti miltų.
Iš paruoštos tešlos suformuoti norimo dydžio kepaliukus arba vieną didelį pyragą, kildyti šiltoje vietoje, kol padidės dvigubai (patikrinti galima atsargiai paspaudus pirštu tešlos paviršių, jei duobutė greitai išsilygina, tai pyragas dar kyla, jeigu duobutė liko ilgam, vadinasi tešla reikiamai pakilo. Aptepti suformuoto pyrago paviršių kiaušinio plakiniu ir kepti 200°C kol apskrus, tada pamažinti temperatūrą iki 180°C. Kepti 1-1,5 val. priklausomai nuo kepaliukų dydžio, jeigu maži – apie valandą, jeigu vienas didelis – ne mažiau kaip 1,5 val.

kurjeris2

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

UAB „Utenos Diena“,
Maironio g. 34, LT-28144, Utena.
Įm. kodas: 301537159
PVM k. LT100003891115

A.s.: LT535014500014000334
Utenos kredito unija

Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

utenosdiena.lt redakcijai rašykite adresu reklama@utenosdiena.lt

Visos teisės saugomos. © 2008 -  2017 UAB „Utenos diena“.
Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Utenos diena“ sutikimą.

LANKYTOJŲ STATISTIKA

Šiandien apsilankė:531
Vakar apsilankė:9425
Šią savaitę apsilankė:41695
Šį mėnesį apsilankė:204700
Viso (nuo 2015-02-16):5828387
Šiuo metu naršo:
110
2017-07-21