Dienos receptas

Bulvių ir pievagrybių apkepas

Reikės
700 g bulvių, 400 g pievagrybių, 1 svogūno, 100 g fermentinis sūrio, stiklinės pienas, 2 kiaušinių, druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį, šaukštelio čiobrelių, sviesto kepti.

Gaminimas:
nuskustas bulves supjaustykite griežinėliais, juos padalykite dar į dvi dalis. Suberkite į verdantį sūrų vandenį ir virkite 5–7 minutes. Pievagrybius nuplaukite ir perpjaukite į keturias dalis. Apkepkite svieste su druska, juodaisiais pipirais ir smulkiai pjaustytu svogūnu. Kepimo indą ištepkite sviestu. Sluoksniuokite nusunktas bulves su apkeptais grybais taip, kad viršuje liktų bulvės. Užberkite tarkuoto sūrio. Pieną išplakite su kiaušiniais, druska ir čiobreliais. Plakinį užpilkite ant apkepo viršaus. Kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių.

Sriuba su žirniais ir perlinėmis kruopomis

Reikės
120 g perlinių kruopų, 120 g skaldytų žirnių, 2 didelių bulvių, 1 morkos, 1 svogūno, gabalėlio sviesto, druskos, sriubų prieskonių.

Gaminimas:
į dubenį suberkite žirnius ir kruopas, užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite kelioms valandoms. Išbrinkus kruopoms dėkite į puodą su vandeniu (2 l), suberkite kruopas ir žirnius, virkite, kol suminkštės. Sudėkite pjaustytas bulves, pagardinkite prieskoniais. Burokine tarka sutarkuokite morką, supjaustykite svogūną. Įkaitinkite keptuvę, įdėkite sviesto ir kepkite daržove, kol suminkštės. Sudėkite į sriubą ir kelias minutes pavirkite.

Moliūgų sriuba su keptomis voveraitėmis

Reikės
2 porų, 500 g nulupto moliūgo be sėklų, 4 skiltelių česnako, 500 ml daržovių sultinio, 2 šaukštų citrinos sulčių, 1 l šaldytų voveraičių, saujos šviežių šalavijų lapelių, žiupsnelio džiovintų čiobrelių, lydyto sviesto kepti, jūros druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

Gaminimas:
porus nuplaukite, supjaustykite ir suberkite į puodą su užkaistu aliejumi bei sviestu. Apkepkite, tada suberkite stambiai kapotus česnakus. Į puodą kelioms minutėms suberkite supjaustytus nedideliais gabalais moliūgus. Kai apkeps, supilkite sultinį ir virkite apie 30 min. Keptuvėje išlydykite sviestą ir suberkite šalavijų lapelius, kiek apkepkite. Apkepusius lapelius išimkite iš sviesto. Į sviestą suberkite plėšytas voveraites ir kepkite, kol jos išskirs savo sultis, kuriose grybai išsitroškins, vėliau nugaruos. Grybus gardinkite maltais pipirais, druska, čiobreliais. Suminkštėjusias daržoves su sultiniu sutrinkite elektriniu trintuvu. Sriubą gardinkite citrinų sultimis, maltais pipirais, džiovintais čiobreliais, druska ir dar kartą užvirkite.

Bananų pyragas

Reikės
5 bananų, 4 kiaušinių, 9 šaukštų miltų (1 šaukšto kepimo formai pabarstyti), 100 g grietinės, šiek tiek cinamono.

Gaminimas:
4 bananus sutrinkite šakute, sumaišykite su kiaušinių tryniais ir grietine. Įmaišykite miltus. Kiaušinių baltymus išplakite atskirai iki purių putų. Atsargiai įmaišykite į tešlą. Baltymų galima atskirai neplakti, tuomet reikėtų naudoti 1,5 šaukštelio kepimo miltelių, kad pyragas pakiltų. Kepimo formą sudrėkinkite ar patepkite aliejumi ir pabarstykite miltais. Supilkite tešlą, ant viršaus dėkite perpus perpjautą bananą ir pabarstykite cinamonu. Kepkite iki 170 °C įkaitintoje orkaitėje 40 min. Palikite atvėsti pridengtą, kad nesukristų.

Raudonųjų lęšių troškinys su špinatais ir kokoso pienu

Reikės
400 g konservuotų pomidorų, 200 g raudonųjų lęšių, 200 ml kokosų pieno, 0,75 stiklinės vandens, 70 g špinatų, svogūno, 3 cm imbiero, 2 česnako skiltelių, šaukšto kokosų pieno, 0,25 šaukštelio maltos ciberžolės, šiek tiek kalendros ir aitriosios paprikos miltelių.

Gaminimas:
svogūną susmulkinkite. Česnaką ir imbierą smulkiai sutarkuokite. Storadugniame puode ar keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite česnaką, imbierą, smulkintą svogūną. Kepkite ant nedidelės ugnies, kol svogūnai taps skaidrūs. Suberkite prieskonius. Pakepinkite dar minutę, pilkite kokosų pieną, konservuotus pomidorus, vandenį ir lęšius. Išmaišykite, uždenkite ir troškinkite ant nedidelės ugnies apie 20–25 minutes ar kol suminkštės lęšiai. Pamaišykite, kad nepridegtų. Įmaišykite špinatus ir patroškinkite dar porą minučių, kol špinatai susileis. Tiekite su laukiniais ryžiais.

Nekeptas sausainių tortas

Reikės
300 g sausainių, 150 g sviesto, 500 g maskarponės, 5 šaukštų citrinos sulčių, šaukšto citrinos žievelės, 200 ml grietinėlės, 20 g želatinos, 200 g cukraus, vandens.

Gaminimas:
želatiną užpilkite 100 ml šalto virinto vandens ir palikite 60 min., kad išbrinktų. Sausainius sutrupinkite. Sviestą išlydykite ir sumaišykite su jau susmulkintais sausainiais. Gauta mase išklokite apvalią kepimo formą su nuimamais kraštais. Želatiną pakaitinkite ant viryklės, tačiau neužvirkite. Atvėsinkite. Išplakite grietinėlę su cukrumi, sudėkite maskarponę ir tarkuotą citrinos žievelę. Supilkite atvėsusią želatiną ir vėl gerai išmaišykite iki vientisos masės. Paruoštą masę su maskarpone tepkite ant sausainių trupinių. Galima papuošti šokolado drožlėmis, lydytu šokoladu ar uogomis. Dėkite į šaldytuvą 4 val., kad sustingtų.

Sultinga vištiena

Reikės
vištienos filė, 2 pomidorų, 2 jaunų cukinijų, 150 g sūrio, 1 saujelės petražolių, 3 česnako skiltelių, 2 šaukštų medaus, 2 šaukštų grietinės, 1 šaukštelio kario, šiek tiek druskos ir pipirų.

Gaminimas:
vištienos krūtinėlę perpjaukite išilgai perpus. Įtrinkite pipirais, kariu, smulkintu česnaku ir medumi. Pagardinkite druska. Palikti pusvalandžiui pasimarinuoti. Kiekvieną kepsnelį dėkite ant folijos kvadrato, šalia dėkite cukinijos griežinėlių, pomidoro riekelių, foliją užlankstykite, kad kepsnelis būtų uždengtas. Sūrį sutarkuokite, sumaišyti su smulkintomis petražolėmis ir grietine. Kepkite iki 190 ˚C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20 minučių. Atidenkite viršų, uždėkite sūrio ir kepkite dar 5–10 minučių.

Silkė obuolio puselėje

Reikės
mėgstamos silkės filė, 2 obuolių, 4 kiaušinių, svogūno, druskos ir pipirų.

Gaminimas:
obuolius perpjaukite į dvi dalis ir išvalykite. Išskobkite minkštimą, palikdami maždaug 0,5 centimetro sluoksnį. Silkę, obuolių minkštimą, kiaušinius bei svogūną smulkiai sukapokite. Įdėkite majonezo ir viską labai gerai išmaišykite. Gardinkite druska bei pipirais pagal skonį. Gauta mase įdarykite obuolio puseles. Papuoškite žalumynais.

Tiršta žirnių sriuba

Reikės
stiklinės skaldytų žirnių, 6 stiklinių vandens, dviejų sultinio kubelių, 2 svogūnų, morkos, 1 saliero šakniagumbio, 2 šaukštų sviesto, šaukštelio čiobrelių, šiek tiek maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas:
žirnius gerai nuplaukite, suberkite į puodą, supilkite vandenį, sumeskite sultinio kubelius ir užvirinkite. Kai užvirs, nugraibykite putas, uždenkite ir ant labai mažos ugnies virkite 1,5 val. Retkarčiais pamaišykite. Keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite svogūnus ir kepkite, kol pasidarys skaidrūs. Sutarkuokite morką ir saliero gumbą. Maišydami kepkite, kol pasikeis morkų spalva. Viską sukrėskite į verdančią sriubą, pagardinkite čiobreliais, pipirais ir dar pusvalandį virkite.

Omletas su pomidorais ir cukinija

Reikės
8 kiaušinių, 4 pomidorų, pusės cukinijos, 100 g mocarelos sūrio, druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį, šaukštelio prieskoninių žolelių, 200 ml pieno, sviesto.

Gaminimas:
kiaušinius išplakite su pienu ir prieskoniais. Pomidorus ir cukiniją smulkiai supjaustykite. Suberkite į kiaušinių plakinį. Mocarelą supjaustykite nedideliais gabaliukais. Keptuvėje įkaitinkite sviestą ir supilkite plakinį. Kepkite ant mažos ugnies, kol gražiai apskrus apatinė dalis. Atsargiai apverskite ir kepkite, kol gražiai apskrus likusi pusė.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

UAB „Utenos Diena“,
Maironio g. 34, LT-28144, Utena.
Įm. kodas: 301537159
PVM k. LT100003891115

A.s.: LT535014500014000334
Utenos kredito unija

Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

utenosdiena.lt redakcijai rašykite adresu reklama@utenosdiena.lt

Visos teisės saugomos. © 2008 -  2018 UAB „Utenos diena“.
Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Utenos diena“ sutikimą.

LANKYTOJŲ STATISTIKA

Šiandien apsilankė:8208
Vakar apsilankė:8841
Šią savaitę apsilankė:8208
Šį mėnesį apsilankė:236376
Viso (nuo 2015-02-16):8627520
Šiuo metu naršo:
135
2018-06-25
MENŲ KALVĖ - Utenos regiono kūrėjai ir jų darbai!