Dienos receptas

Trinta burokėlių sriuba

Reikės: 1 kg burokėlių, 3 nedidelės (250 g) bulvės, 2 svogūnai, 3 skiltelės česnako, 30 g sviesto, 300 g pieno ar liesos grietinėlės, 600 g vištienos sultinio, žiupsnelis kario, žiupsnis džiovinto raudonėlio, druska, pipirai.

Gaminimas

1. Burokėlius nulupkite, bulves nuskuskite.
2. Daržoves perpjaukite į kelias dalis ir sudėkite į puodą. Užpilkite vandeniu taip, kad apsemtų, pagardinkite druska. Virkite ant vidutinio stiprumo ugnies.
3. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pakepinkite smulkiais kubeliais pjaustytus svogūnus ir česnakus, kol svogūnai suminkštės.
4. Burokėliams ir bulvėms išvirus, nupilkite vandenį.
5. Į puodą supilkite vištienos sultinį, pieną ar grietinėlę, sudėkite kepintus svogūnus ir česnakus, pagardinkite druska, pipirais, žiupsniu kario ir džiovinto raudonėlio.
6. Dar šiek tiek pakaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol sriuba bus karšta.
7. Užgesinkite ugnį ir sutrinkite sriubą maisto smulkintuvu iki visiškai vientisos, lygios masės.
8. Dar karštą išpilstykite į dubenėlius ir patiekite.
9. Skanaus!

Plokštainis „Palangos varškėtis“

Pyrago pagrindui reikės: 195 g miltų, 1/4 šaukštelio kepimo miltelių, 100 g minkšto sviesto, 90 g cukraus, 1 vidutinis kiaušinis.

Pagrindui aptepti reikės: 2 šaukštai marmelado (apelsinų džemo), žiupsnelis cinamono,

Pyrago įdarui reikės: 200 g varškės, 100 g cukraus, 80 g minkšto sviesto, 6 vidutiniai arba 5 dideli kiaušiniai, 20 g miltų, 1 šaukštas apelsinų džemo, saujelė (apie 40 g) razinų

Pabarstymui
Cukraus pudros

Gaminimo eiga

1. Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių. Kepimo popieriumi išklokite kepimo formą.
2. Pagrindui minkštą sviestą išsukite su cukrumi. Muškite kiaušinį, gerai išplakite iki purios masės. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius. Įsijokite į sviesto-cukraus masę, maišykite, kol sušoks į tešlą. Tešlą iškočiokite tokio dydžio, kokią kepimo formą naudosite. Dėkite tešlą į kepimo formą, subadykite šakute ir kepkite 12 minučių. Tuomet išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.
3. Įdarui varškę išsukite su 70 g cukraus ir minkštu sviestu. Po vieną suleiskite kiaušinių trynius, gerai po kiekvieno išplakite. Įmaišykite apelsinų džemą, razinas, įsijokite miltus. Kiaušinių baltymus išplakite su likusiu (30 g) cukrumi. Palengva įmaišykite į varškės masę.
4. Beveik iškeptą pyrago pagrindą aptepkite marmelado ir cinamono mišiniu. Ant viršaus supilkite varškės įdarą, išlyginkite paviršių.
5. Kepkite 190 laipsnių orkaitėje apie 25-30 minučių arba kol varškės įdaras bus standus ir gražiai apskrudęs.
6. Pyragą palikite atvėsti skardoje.
7. Atvėsusį pyragą apibarstykite cukraus pudra.

Moliūgų pyragas

Reikės: 500 g moliūgo, 2 kiaušinių, 5 šaukštų cukraus, 0,5 stiklinės aliejaus, 2 stiklinių miltų, 2 šaukštelių kepimo miltelių, 100 g juodojo šokolado, šaukštelio vanilinio cukraus.

Gaminimas: moliūgą sutarkuokite ir nusunkite atsiradusias sultis. Kiaušinius išsukite iki baltumo su cukrumi. Į kiaušinių masę supilkite aliejų ir vėl gerai išsukite. Sukrėskite tarkuotus moliūgus ir išmaišykite. Suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Tešlą padalykite į dvi dalis. Į vieną dalį įberkite vanilinio cukraus ir išmaišykite. Į kitą dalį supilkite ištirpintą šokoladą ir išmaišykite. Sukrėskite šokoladinę pyrago masę į sviestu išteptą kepimo formą. Kepkite 50 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Lašiša su Pesto padažu

Reikės: lašišos filė, geros saujos šviežio baziliko lapelių, saujos kedro riešutų, 2 česnako skiltelių, 50-60 ml pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus, saujos tarkuoto Parmezano sūrio, žiupsnelio druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas
1. Kedro riešutus paskrudiname sausoje keptuvėje ir beriame į molinį dubenėlį.
2. Į tą patį dubenėlį dedame baziliko lapelius, tarkuotą Parmezaną, česnaką, pilame alyvuogių aliejų, paskaniname druska ir pipirais.
3. Dubenėlio turinį kantriai triname medine mentele, kol visi ingredientai susmulkinami. Na o jeigu neturime laiko.. ar kantrybės :), viską dedame į smulkintuvą ir susmulkiname.
4. Kiekvieną lašišos gabalėlį dedame į atskirą foliją odele į apačią, viršų aptepame storoku Pesto padažo sluoksniu ir užliejame trupučiu alyvuogių aliejaus.
5. Folijos kraštus užspaudžiame viršuje, dedame į skardą ir šauname į įkaitintą orkaitę 15-20 minučių.

Pergalės pyragas – puikus obuolių ir varškės derinys

Reikės: 4 pakelių (720 gramų) varškės, 3 kiaušinių, 8 obuolių, 1,5 stiklinės miltų, 200 gramų sviesto, 2–3 šaukštų cinamono, 0,5 stiklinės cukraus, šviežių uogų.

Kotletai su pievagrybiais

Reikės: 600 g kiaulienos ir jautienos faršo, 2 kiaušinių, druskos ir pipirų pagal skonį, 1 šaukšto majonezo, svogūno, 4 puodelių apkeptų pievagrybių, 2 šaukštų miltų, 3 puodelių pieno.

Gaminimas: pievagrybius nuvalykite, nuplaukite, supjaustykite ir apkepkite. Atvėsusius pievagrybius (du puodelius) sumaišykite su faršu. Įmuškite kiaušinius, įdėkite majonezo, prieskonių ir gerai išmaišykite. Iškepkite keptuvėje. Atidėkite. Keptuvėje apkepkite smulkintą svogūną. Kai ims geltonuoti, suberkite pievagrybius ir išmaišykite (likusius du puodelius). Įberkite miltų ir maišydami kepkite dar minutę. Įberkite druskos, pipirų ir įpilkite pieno. Maišant kepkite, kol sutirštės. Kotletus sudėkite į puodą ir užpilkite padažu. Troškinkite 10 minučių ant mažos ugnies. Patiekite su virtomis bulvėmis.

Amerikietiškas mėsainis

Reikės: 6 bandelių su sezamų sėklomis, 800-900 g kapotos jautienos, 3 vnt. pomidorų, 6 riekelių čederio sūrio, 150 g gūžinių salotų, 2 vnt. raudonųjų svogūnų, 2 vnt. marinuotų agurkų, 1 šaukšto prieskonių mišinio „Cajun", 3 šaukštų pomidorų padažo, 3 šaukštų majonezo, 3 šaukštų aliejaus, pagal skonį druskos ir juodųjų maltų pipirų.

Varškės kremu įdaryti kepti obuoliai

Reikės: 4 vnt. vidutinio dydžio obuolių, 110 g liesos varškės, 2 valg. šaukšt. medaus (vienas – įdarui, kitas – apliejimui), žiupsnelio vanilinio cukraus, 1 vnt. citrinos, pusė nutarkuotos citrinos žievelės, saujos graikinių riešutų.

Gaminimas: Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros. Obuolius nuplaukite, nupjaukite viršūnėles prie kotelio ir išskobkite palikdami neplonas sieneles. Šonus subadykite šakute, kad kepdami obuoliai „nesusprogtų". Į dubenėlį sudėkite varškę, medų, vanilinį cukrų, cinamoną ir tarkuotą citrinos žievelę. Gerai išmaišykite ir ištrinkite šakute iki vientisos masės. Šia mase įdarykite obuolius. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20–25 minutes, kol obuoliai suminkštės. Obuolius patiekite šiltus, apipiltus skystu medumi ir apibarstytus saujele graikinių riešutų.

Obuolių pyragas

Reikės: 1 indelio kondensuoto pieno, 1 kiaušinio, 1 šaukšto grietinės, (sodai užgesinti), 1 arbatinio šaukštelio sodos, 7 šaukštų miltų, 8 obuolių.

Gaminimas: į stiklinę įdedame šaukštą grietinės, į grietinę šaukštelį sodos ir išmaišome, tada į dubenį išpilame kondensuoto pieno indelį, įmušame kiaušinį, grietinę (su soda) ir 7 šaukštus miltų, viską išmaišome. Nulupame obuolius ir supjaustome gabalėliais, sumetame į dubenį su paruošta mase, vėl išmaišome ir dedame į sviestu pateptą formą (arba ant sviestinio popieriaus), kepame 45 minutes vidutinio karštumo orkaitėje.

 

Karšti sumuštiniai su pievagrybiais

Trims sumuštiniams reikės: 3 riekių kvadratinės sumuštinių duonos, 100–120 g vištos ar kalakuto krūtinėlės, 5–7 pievagrybių (priklauso nuo dydžio), 2–3 pomidorų, pusės vidutinio dydžio svogūno, 125 g mocarelos sūrio, 2–3 valgomųjų šaukštų kečupo, Druskos, pipirų, maltos raudonos saldžiosios paprikos, aliejaus.

Gaminimas: krūtinėlę supjaustyti, apibarstyti druska, pipirais, paprika ir apkepti keptuvėje, tuomet padėti ant virtuvinės servetėlės. Pievagrybius ir svogūną supjaustyti griežinėliais ir apkepti keptuvėje. Mocarelą sutarkuoti burokų trintuve, pomidorus supjaustyti griežinėliais. Ant duonos tepti kečupą, dėti pomidorų griežinėlius, keptą krūtinėlę, svogūnus, pievagrybius, apibarstyti druska ir pipirais, ant viršaus dėti sutarkuotą mocarelą. Kepti 180–190 laipsnių temperatūroje orkaitėje, kol gražiai išsilydys sūris.

Skanaus!

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

UAB „Utenos Diena“,
Maironio g. 34, LT-28144, Utena.
Įm. kodas: 301537159
PVM k. LT100003891115

A.s.: LT535014500014000334
Utenos kredito unija

Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

utenosdiena.lt redakcijai rašykite adresu reklama@utenosdiena.lt

Visos teisės saugomos. © 2008 -  2017 UAB „Utenos diena“.
Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Utenos diena“ sutikimą.

LANKYTOJŲ STATISTIKA

Šiandien apsilankė:1113
Vakar apsilankė:6555
Šią savaitę apsilankė:48699
Šį mėnesį apsilankė:189819
Viso (nuo 2015-02-16):6365005
Šiuo metu naršo:
73
2017-09-24