Dienos receptas

Trupininis pyragas

Reikės
800 ml mėgstamos tirštos uogienės, 450 g miltų, 200 g sviesto, 150 g cukraus, kiaušinio, 2 šaukštų graikiško jogurto ar grietinės, šaukštelio kepimo miltelių, šaukštelio vanilinio cukraus, šiek tiek cukraus pudros.

Gaminimas:
miltus persijokite su kepimo milteliais, berkite cukrų ir vanilinį cukrų. Įmuškite kiaušinį ir sudėkite gabalėliais pjaustytą sviestą, grietinę ar jogurtą. Visą mišinį trinkite pirštais, kol susiformuos stambūs trupiniai. Skardą išklokite kepimo popieriumi, suberkite du trečdalius tešlos, paspausdami delnais suformuokite pagrindą ir kraštelius. Ant viršaus paskirstykite uogienę. Viršų pabarstykite likusiais tešlos trupiniais. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių. Atvėsinkite ir pabarstykite cukraus pudra.

Suomiška žuvienė

Reikės
500 g lašišos filė, 3 šaukštų nesūdyto sviesto, didelio poro. 1,25 l žuvies sultinio, 3 bulvių, saujos šaldytų žirnelių, morkos, šaukšto smulkintų krapų, šaukšto smulkintų svogūno laiškų, šiek tiek žuvies prieskonių, druskos ir pipirų.

Gaminimas:
dideliame puode išlydykite sviestą ir pakepinkite susmulkintą porą, sutarkuotą morką, kol daržovės suminkštės. Tada supilkite sultinį, sudėkite susmulkintą žuvį ir pavirkite maždaug 10 min. Sudėkite susmulkintas bulves ir pavirkite dar apie 10 minučių, kol bulvės suminkštės. Suberkite žirnelius ir pavirkite dar kelias minutes. Tuomet suberkite susmulkintus žalumynus, prieskonius ir išmaišykite. Išjunkite viryklę ir palikite kelias minutes pastovėti.

Greitai paruošiamas obuolių pyragas

Reikės
stiklinės miltų, stiklinės cukraus, stiklinės manų kruopų, 120 g sviesto, 800 g obuolių, 200 g kriaušių, šiek tiek cinamono.

Gaminimas:
miltus, cukrų ir manų kruopas gerai sumaišykite. Obuolius ir kriaušes nulupkite, sutarkuokite stambesne (burokine) trintuve. Įberkite cinamono ir išmaišykite. Kepimo formą gausiai ištepkite sviestu. Berkite stiklinę miltų, cukraus ir manų kruopų mišinio į formą, tolygiai paskirstykite. Tada dėkite pusę tarkuotų obuolių ir kriaušių kiekio, paskui – vėl mišinio, vėl obuolių bei kriaušių ir vėl – mišinio. Pyrago viršų užklokite plonomis sviesto riekelėmis. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30–40 min.

Bulviniai pyragėliai su šonine

Reikės
400 g bulvių, 200 g miltų, 1 kiaušinio, svogūno, 30 g sviesto, druskos pagal skonį, 100 g karštai rūkytos šoninės.

Gaminimas:
bulves nuskuskite ir išvirkite. Nupilkite vandenį ir sumalkite bulves mėsmale. Atvėsusią bulvių masę iškrėskite ant miltais apibarstyto darbinio paviršiaus, įmuškite kiaušinį, sudėkite sviestą, įberkite druskos ir užminkykite tešlą. Po to tešlą iškočiokite ant miltais apibarstyto stalo ir stikline arba specialia formele išpjaustykite skrituliukus. Šoninę smulkiai supjaustykite ir apkepkite su smulkiai pjaustytu svogūnu. Įdarą išdėliokite ant išspaustų skrituliukų, kraštus gerai užspauskite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir iš visų pusių apkepinkite pyragėlius, kol susiformuos traški plutelė.

Orkaitėje keptas omletas

Reikės
4 kiaušinių, 50 g fermentinio sūrio, 50 fetos, 50 ml pieno, 3 saujų špinatų, šiek tiek žalumynų, 0,5 svogūno, aliejaus.

Gaminimas:
kiaušinius išplakite su pienu, įtarkuokite fermentinį sūrį, įtrupinkite fetą, įmaišykite špinatus ir žalumynus. Keptuvėje, tinkamoje naudoti orkaitėje, įkaitinkite aliejų, apkepinkite smulkintą svogūną. Supilkite kiaušinių masę ir išmaišykite. Pakaitinkite ant viryklės, kol masė ims tirštėti, dėkite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 20 minučių, kol paviršius ims ruduoti.

Makaronų salotos

Reikės
250 g makaronų, 100 g fetos sūrio, 100 g šviežių špinatų, nedidelės paprikos, 8 saulėje džiovintų pomidorų, saujos alyvuogių, česnako skiltelės, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, šaukšto citrinos sulčių, šaukštelio raudonėlių, šaukštelio bazilikų, druskos ir juodųjų pipirų.

Gaminimas:
pasūdytame vandenyje išvirkite makaronus, gerai nuvarvinkite. Nuplaukite ir nuvarvinkite špinatų lapelius, didesnius suplėšykite. Papriką ir saulėje džiovintus pomidorus supjaustykite plonais šiaudeliais. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite alyvuogių aliejų ir citrinos sultis, išspauskite česnaką, pasūdykite, pagardinkite prieskoninėmis žolelėmis ir pipirais, gerai išmaišykite. Į didelį dubenį sudėkite virtus makaronus, špinatų lapelius, paprikas ir pomidorus, smulkintas alyvuoges, apšlakstykite padažu, apibarstykite sutrupintu fetos sūriu, atsargiai išmaišykite.

Šokoladinis pyragas

Reikės
250 g juodojo šokolado, 80 g sviesto, 4 kiaušinių, 60 g cukraus, žiupsnelio druskos, šaukšto kavos likerio, 4 šaukštų miltų, 1 šaukštelio kepimo miltelių.

Gaminimas:
įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Šokoladą ir sviestą ištirpinkite dubenyje, įstatytame į indą su karštu vandeniu. Šokoladas turėtų ištirpti per 2–4 min. (vanduo neturi virti). Kol lydysis šokoladas ir sviestas, ištepkite sviestu 18 cm skersmens kepimo formą. Kai šokoladas ir sviestas išsilydys, išimkite dubenį iš indo su karštu vandeniu, suberkite cukrų, išsukite. Po vieną sudėkite kiaušinių trynius. Supilkite likerį ir išsukite. Maišant suberkite miltus ir kepimo miltelius. Gerai išsukite. Išplakite kiaušinių baltymus su žiupsneliu druskos. Sudėkite išplaktus kiaušinių baltymus į šokolado masę. Supilkite masę į kepimo formą, kepkite 25–30 min. Kai iškeps, palikite 5–10 min. pravėsti. Ant dar gana šilto pyrago užtarkuokite juodo šokolado.

Vištienos ir grikių kotletai

Reikės
600 g vištienos faršo, 150 g virtų grikių, kiaušinio, svogūno, 2 česnako skiltelių, šiek tiek druskos ir pipirų.

Gaminimas:
svogūną smulkiai supjaustykite, pakepinkite iri leiskite truputį atvėsti. Dubenyje sumaišykite grikius, vištienos faršą, svogūną, įspauskite česnako, įmuškite kiaušinį, pagardinkite druska ir pipirais. Galite įdėti mėgstamų prieskonių. Viską labai gerai išmaišykite ir palikite 10–15 minučių pastovėti. Drėgnomis rankomis formuokite kotletukus ir juos kepkite įkaitintame aliejuje.

Vištiena įdaryti obuoliai

Reikės
6 didelių obuolių, 200 g vištos krūtinėlės, 3 šaukštų sviesto, 0,5 stiklinės graikinių riešutų, 0,5 stiklinės džiovintų slyvų, svogūno, 1,5 šaukštelio kmynų, druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimas:
nupjaukite obuolių viršūnes su koteliu. Išskobkite vidų (palikite apie 1,5 cm storio sieneles). Vištieną išvirkite pasūdytame vandenyje. Smulkiai supjaustykite, sumaišykite su minkštu sviestu, prieskoniais, smulkintomis džiovintomis slyvomis, smulkintais riešutais ir aliejuje iki tamsaus geltonumo apkeptais smulkiai pjaustytais svogūnais. Gerai išmaišykite ir įdarą sudėkite į obuolius. Obuolius sustatykite į sviestu išteptą kepimo indą. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 30–40 minučių.

Traškūs vištienos gabaliukai

Reikės
500 g vištienos filė, 50–100 ml grietinėlės, mėgstamų vištienos prieskonių, kiaušinio, džiūvėsėlių, aliejaus, kiaušinių plakinio.

Gaminimas:
maltą vištieną sumaišykite su mėgstamais prieskoniais, kiaušiniu bei grietinėle. Masė neturi būti skysta, kitaip bus labai sudėtinga formuoti. Formuokite pailgus nykščio ilgio gabaliukus. Kiekvieną gabalėlį apvoliokite po 2 kartus kiaušinių plakinyje bei džiūvėsėliuose. Kepkite keptuvėje (reikia nemažai aliejaus), kol gražiai apskrus. Itin dera su įvairiomis salotomis arba kitu mėgstamu garnyru.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

UAB „Utenos Diena“,
Maironio g. 34, LT-28144, Utena.
Įm. kodas: 301537159
PVM k. LT100003891115

A.s.: LT535014500014000334
Utenos kredito unija

Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

utenosdiena.lt redakcijai rašykite adresu reklama@utenosdiena.lt

Visos teisės saugomos. © 2008 -  2018 UAB „Utenos diena“.
Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Utenos diena“ sutikimą.

LANKYTOJŲ STATISTIKA

Šiandien apsilankė:4661
Vakar apsilankė:4644
Šią savaitę apsilankė:13627
Šį mėnesį apsilankė:42394
Viso (nuo 2015-02-16):9305356
Šiuo metu naršo:
86
2018-12-12
MENŲ KALVĖ - Utenos regiono kūrėjai ir jų darbai!