Dienos receptas

Baltasis kalėdinis vaisių pyragas

Reikės: 1,5 stiklinės konservuotų ananasų gabaliukų; 3 stiklinės auksinių razinų; 1,5 stiklinės konservuotų vyšnių; 1 stiklinė džiovintų besėklių razinų arba serbentų; 55 g apelsino žievelių; 55 g citrinos žievelių; 0,5 stiklinės apelsinų sulčių; 2 stiklinės sviesto; 4 stiklinės cukraus; 8 kiaušiniai; 4 stiklinės smulkintų pekano riešutų; 3 stiklinės miltų.

Gaminimas:
1. Susmulkinkite ananasus, razinas, vyšnias, sumaišykite su serbentais, žievelėmis.
2. Pamerkite apelsinų sultyse nakčiai.
3. Įkaitinkite orkaitę iki 135 laipsnių. Įdėkite į orkaitę mažą indą su vandeniu ir kepimo skardas su kepimo popieriumi.
4. Sumaišykite sviestą ir cukrų, įmaišykite išplaktus kiaušinių trynius.
5. Įmaišykite vaisius, sultis, pekano riešutus, miltus.
6. Išplakite kiaušinių baltymus atskirame inde, supilkite į tešlą.
7. Pripildykite mišinio 2/3 skardos.
8. Kepkite 2-2,5 val. kol lengvai parus ir medinis smeigtukas (dantų krapštukas) įbedus ir ištraukus bus švarus.

Žuvis iškepta sūrio apvalkale

Reikės: 200 g žuvies filė, 3 šaukštų majonezo, 4 kiaušinių, 100 g kietojo sūrio.

Gaminimo eiga:

  • žuvies filė supjaustyti gabaliukais.
  • Sūrį stambiai sutarkuoti, sumaišyti su plaktais kiaušiniais, majonezu, įdėti druskos, pipirų, įberti truputį miltų. Viską gerai išmaišyti.
  • Žuvies gabaliukus merkti į tešlą ir apkepti iš abiejų pusių.
  • sudėti ant servetėlės, kad nusivarvėtų riebalų perteklius.
  • Dėti į lėkštę ir tiekti su mėgstamu garnyru.
Bulvių ir žuvies kotletukai

Reikės: 500 g menkės filė, 500 g bulvių, 1 svogūnas, žiupsnelis petražolių, 2 šaukštai garstyčių, 1 kiaušinis, 100 g fermentinio sūrio, druskos, juodųjų maltų pipirų pagal skonį, 2 šaukštai sviesto, 2 šaukštai miltų, aliejus kepimui.

Gaminimas: Bulves išvirkite su lupenomis. Nulupkite ir supjaustykite mažais kubeliais. Žuvies filė sumalkite mėsmale arba tiesiog labai smulkiai supjaustykite. Sumaišykite žuvį su bulvėmis, smulkintomis petražolėmis ir garstyčiomis. Svogūną supjaustykite mažais kubeliais ir pakepinkite svieste, kol gražiai pagels. Sūrį sutarkuokite, kiaušinį išplakite. Viską sudėkite į faršą, pagardinkite druska ir pipirais. Gerai išmaišykite. Iš masės formuokite kotletukus, apvoliokite miltuose ir kepkite po 3-4 minutes iš kiekvienos pusės.

Raugintų kopūstų troškinys

Reikės: 600 g raugintų kopūstų, 400 g baltagūžių kopūstų, 200 g kiaulienos, 200 g rūkytų dešrelių, 3 šaukštų pomidorų padažo, 2 vnt. morkų , 2 vnt. svogūnų , 4 skiltelių česnakų, 1 saujos džiovintų slyvų, pipirų, druskos pagal skonį, 2 šaukštelių kmynų, 0,5 stiklinės mėsos sultinio.

Mandarinų pyragas

Reikės: 300g miltų, šaukštelio kepimo miltelių, 200g sviesto, 150ml pieno, 3 kiaušinių, 240g cukraus, 0,5 šaukštelio druskos, 8 mandarinų.

Gaminimas: Miltus sumaišyti su kepimo milteliais. Į gautą masę supilti ištirpintą sviestą ir pieną. Kiaušinius išplakti su cukrumi ir druska. Gautą plakinį supilti į miltų bei pieno masę ir išmaišyti. Keturis mandarinus nulupti, išspausti sultis ir supilti į tešlą. Nuo likusių mandarinų nutarkuoti žieveles ir jas suberti į gautą masę. Mandarinus išskirstyti skiltelėmis ir taip pat įmaišyti į tešlą. Pyragą dėti į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą ir kepti 40-50 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių temperatūros, kol gražiai apskrus. Galite patiekti apibarsčius milteliniu cukrumi.

Svogūnų sriuba

Reikės: 750 g svogūnų, 50 g sviesto, 2 skiltelių česnako, 1/3 stiklinės miltų, 2 litrų jautienos sultinio, 250 ml balto vyno, 2 lauro lapų, 2 šakelių šviežio čiobrelio, 12 riekelių antros-trečios dienos baguette, 100 g tarkuoto parmezano.

Gaminimas
Didesniam puode su storu dugnu ištirpinkite sviestą ir pakepinkite smulkiais pusžiedžiais pjaustytus svogūnus. Kepinti ant nedidelės ugnies apie 25 minutes, karts nuo karto maišant kol svogūnai taps rusvi ir pradės karamelizuotis.
Sudėkite smulkintą česnaką bei suberkite miltus, kepinkite maišant apie 2 minutes. Po to nuolat maišant iš lėto supilti sultinį bei vyną, kai užvirs sudėkite lauro lapus, čiobrelį, uždenkite ir virkite apie 25 minutes.
Iš sriubos išimkite lauro lapus bei čiobrelį, paragaukite ar netrūksta druskos bei pipirų.
Ant kepsninės ar grill keptuvės iš vienos pusės pakepinkite riekeles baguette, apverskite, pabarstykite smulkintu sūriu ir kepkite, kol kita pusė gražiai parus, o sūris išsilydys.
Į nedidelius dubenėlius pripilkite sriubos, įdėkite po dvi riekeles baguette ir patiekite. Galima pabarstyti šviežiais arba džiovintais čiobreliais.

Karštos cukinijų salotos

Reikės: 2 mažų cukinijų, svogūno, 4 česnako skiltelių, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 šaukštelių sezamo sėklų (arba kitų mėgstamų), šaukštelio aitriosios paprikos miltelių.
Gaminimas:
cukinijas perpjaukite išilgai ir tuomet skiltelėmis. Pamirkykite šaltame vandenyje apie 10 minučių. Cukinijas nukoškite. Susmulkinkite svogūną ir česnako skilteles. Išmaišykite su cukinijomis, berkite aitriosios paprikos miltelius, sezamo sėklas, pilkite aliejų. Išmaišykite. Kepkite įkaitintoje keptuvėje apie 10 minučių.

Varškės pyragas su obuoliene

Tešlai: 200 g sviesto, 350 g miltų, 30 g cukraus, žiupsnelis cinamono.

Įdarui: 3 kiaušiniai, 150 g cukraus, 500 g varškės, 1 valg. š. krakmolo, 500 ml obuolienės.

Žiedinių kopūstų blyneliai

Reikės: 1 nedidelis žiedinis kopūstas (~500 g), 100 g tarkuoto fermentinio sūrio, 1/4 arb.š. druskos
žiupsnelis juodųjų pipirų, 1 didelė skiltelė česnako, 2 valg.š. šviežių petražolių, kapotų (aš dėjau gausų 1 arb.š. džiovintų), 2 kiaušiniai, 60 g miltų, 1/4 arb.š. kepimo miltelių.

Gaminimas
1. Žiedinį kopūstą išskaidyti žiedinėliais ir išvirti pasūdytame vandenyje. Nuo vandens užvirimo laiko virti apie 8 minutes – stebėti, kad žiedinis kopūstas nepervirtų.
2. Išvirus nusunkti ir atidėti į šalį.
3. Tarkuotą fermentinį sūrį sumaišyti su ketvirčiu šaukštelio druskos, pipirais, smulkiai kapotu česnaku, smulkintomis petražolėmis.
4. Į masę įmaišyti lengvai išplaktus kiaušinius.
5. Suberti su kepimo milteliais sumaišytus miltus ir išmaišyti iki vientisos masės.
6. Galiausiai suberti žiedinio kopūsto žiedynėlius ir dar kartą viską išmaišyti.
7. Šaukštu į įkaitintą keptuvę dėti paruoštą tešlą ir kepti nedidelius blynelius. Apkepti iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
8. Patiekti su natūraliu jogurtu ar grietine. Ir skanauti.

Jautienos mišrainė

Reikės: 300 g jautienos (išvirtos su druska, pipirais, lauro lapeliu), 3 morkos, 3 bulvės, 1/2 raudonojo svogūno, 3-4 rauginti arba marinuoti agurkai, 3-4 valg. š. agurkų raugo arba marinato, 4 valg. š. majonezo, 1 arb. š. druskos, 1/2 arb. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų arba 1 valg. š.

Gaminimas:
1. Jautieną verdame 60-90 min. vandenyje, pridėję druskos, pipirų ir lauro lapelių. Išvirusią jautieną atvėsiname iki kambario temperatūros, supjaustome statmenai plaušams 3-4 cm gabalais, išskaidome plonais ruoželiais.
2. Bulves ir morkas išverdame kietai: verdame su lupenomis, atvėsiname, nulupame, supjaustome 3-4 cm ilgio juostelėmis.
3. Supjaustome agurkus ir svogūną.
4. Visus produktus sudedame į dubenį, pasūdome, įdedame pipirų, majonezo ir išmaišome. Jeigu mišrainė lipni ir sausa, pilame po 1 valg. š. agurkų raugo arba marinato ir maišome. Raugo pilame tiek, kol pasiekiamas norimas sultingumas.
5. Prieš pateikiant, palaikome mišrainę šaldytuve mažiausiai 2 val. - skoniams atsiskleisti ir sultims persisunkti. Pateikiame mišrainę papuošę petražolėmis.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

UAB „Utenos Diena“,
Maironio g. 34, LT-28144, Utena.
Įm. kodas: 301537159
PVM k. LT100003891115

A.s.: LT535014500014000334
Utenos kredito unija

Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

utenosdiena.lt redakcijai rašykite adresu reklama@utenosdiena.lt

Visos teisės saugomos. © 2008 -  2017 UAB „Utenos diena“.
Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Utenos diena“ sutikimą.

LANKYTOJŲ STATISTIKA

Šiandien apsilankė:1121
Vakar apsilankė:6555
Šią savaitę apsilankė:48707
Šį mėnesį apsilankė:189827
Viso (nuo 2015-02-16):6365013
Šiuo metu naršo:
80
2017-09-24