Dienos receptas

Dienos receptas

Cukinijų salotos

Reikės
2 kelių mažų pomidorų, 3 nedidelių cukinijų, alyvuogių aliejaus, 300 g kaparėlių, pusės citrinos sulčių, saujos petražolių ir saujos bazilikų.

Gaminimas:
išdorotas cukinijas daržovių skutikliu supjaustykite juostelėmis. Juosteles dėkite į keptuvę ir greitai apkepkite su šlakeliu aliejaus. Pomidorus perpjaukite pusiau. Dėkite į lėkštę pomidorus ir cukinijas. Petražoles ir bazilikus smulkiai supjaustykite, kaparėlius – taip pat. Žoleles ir kaparėlius sumaišykite. Į gautą masę pilkite citrinos sultis ir 4 šaukštus alyvuogių aliejaus. Viską sutrinkite. Gautu padažu apšlakstykite cukinijas ir pomidorus. Galite pagardinti mėgstamais prieskoniais.

Keptos česnakinės cukinijos

Reikės
2 jaunų cukinijų, druskos ir pipirų pagal skonį, 6 šaukštų aliejaus, 4 skiltelių česnako, šaukšto mairūno, šaukšto kalendros, šaukšto petražolių, šaukštelio rozmarinų.

Gaminimas:
cukinijas gerai nuplaukite, nusausinkite ir perpjaukite išilgai per pusę. Pabarstykite druska, pipirais. Prieskonius įtrinkite. Aliejų sumaišykite su išspaustu česnaku, smulkiai pjaustytu mairūnu, petražolėmis, kalendromis ir rozmarinais. Cukinijas sudėkite į kepimo indą pjūvio puse į viršų. Tolygiai užpilkite žalumynų su aliejumi. Kepkite iki 210 °C įkaitintoje orkaitėje 30 minučių.

Abrikosų uogienė

Reikės
400 g abrikosų, 100 g mėlynių, 250 g cukraus uogienėms, 7 šakelių čiobrelių.

Gaminimas:
abrikosus perpjaukite pusiau ir išimkite kauliukus. Supjaustykite smulkiais gabaliukais ir kartu su cukrumi užvirinkite. Berkite kapotus čiobrelius ir pavirkite dar 3 min. Tada berkite mėlynes ir pavirkite dar minutę. Atsargiai nugriebkite putas. Išpilstykite į šiltus sterilius stiklainius. Uždarykite ir laikykite vėsioje vietoje. Šiai uogienei galite naudoti džiovintus abrikosus, tačiau pirmiausia turite juos 12 val. pamirkyti.

Konservuoti pomidorai

Reikės
petražolių, lauro lapų, 1 gvazdikėlio, krapų, 1 kg pomidorų, 2 l vandens, 4 šaukštų druskos, 4 šaukštų cukraus.

Gaminimas:
prinokusius pomidorus nuplaukite virintu vandeniu, sudėkite į trilitrinį (arba į kitokius) stiklainį. Išvirkite marinatą iš nubrauktų šaukštų druskos, vandens, cukraus, prieskonių. Marinatą užpilkite ant pomidorų, kad juos visus apsemtų. Uždenkite dangteliu ir palaikykite taip 15 min. Tuomet marinatą nupilkite, užvirinkite, vėl užpilkite pomidorus ir užsukite pavirintais dangteliais. Stiklainį apverskite ir leiskite ataušti. Norintiems rūgštelės, į marinatą galima įpilti 3 šaukštus acto.

Abrikosų uogienė

Reikės
400 g abrikosų, 100 g mėlynių, 250 g cukraus uogienėms, 7 šakelių čiobrelių.

Gaminimas:
abrikosus perpjaukite pusiau ir išimkite kauliukus. Supjaustykite smulkiais gabaliukais ir kartu su cukrumi užvirinkite. Berkite kapotus čiobrelius ir pavirkite dar 3 min. Tada berkite mėlynes ir pavirkite dar minutę. Atsargiai nugriebkite putas. Išpilstykite į šiltus sterilius stiklainius. Uždarykite ir laikykite vėsioje vietoje. Šiai uogienei galite naudoti džiovintus abrikosus, tačiau pirma turite juos 12 val. pamirkyti.

Daržovių mišrainė žiemai

Reikės
3 kg svogūnų, 2 kg cukinijų, 300 g paprikų, 2 pomidorų, 2 aitriųjų paprikų, 1 česnako galvos, 1 stiklinės cukraus, 3 šaukštų druskos, 0,5 stiklinės acto, 3 šaukštų aliejaus.

Gaminimas:
česnakus ir pipirus sutrinkite į košę ir dėkite ant ugnies kartu su pomidorais. Tada dėkite žiedais pjaustytus svogūnus, juostelėmis pjaustytas paprikas, pilkite aliejaus, cukraus, acto ir druskos. Virkite 30 minučių, sudėkite stambiais kubeliais pjaustytas cukinijas ir virkite dar 10 minučių.
Masę sukrėskite į sterilizuotus stiklainius ir užsukti dangtelius.

Makaronų ir cukinijos apkepas

Reikės
300 g makaronų, saldžiosios raudonosios paprikos, svogūno, cukinijos, druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį, 200 g grietinės, 2 šaukštų miltų, pusės stiklinės sultinio, 70 g kietojo sūrio.

Gaminimas:
išvirkite makaronus pasūdytame vandenyje, perliekite šaltu vandeniu ir palikite kiaurasamtyje, kad nusivarvėtų. Supjaustykite svogūną bei cukiniją ir apkepkite. Atskirai apkepkite susmulkintą papriką. Į riebalais pateptą kepimo indą dėkite išvirtus makaronus, tada pakepintą cukiniją su svogūnu ir papriką. Kiekvieną sluoksnį pabarstykite juodaisiais pipirais ir druska. Padažui grietinę sumaišykite su miltais, sultiniu ir tarkuotu kietuoju sūriu. Gautu padažu užpilkite apkepą. Kepkite apie 30 min. 180 °C orkaitėje.

Trinta špinatų sriuba

Reikės
3 mažų bulvių, morkos, vištos krūtinėlės, saujos špinatų, grietinėlės, vištienos sultinio kubelio, druskos, mėgstamų prieskonių.

Gaminimas:
užvirkite vandenį (apie 200–300 ml) su sultinio kubeliu. Supjaustykite bulves ir vištos krūtinėlę kubeliais, morką sutarkuokite. Viską suverskite į užvirusį sultinį. Pasūdykite. Virkite apie 20 minučių. Sudėkite smulkintus špinatus ir pavirkite apie 2 min., kol špinatai suminkštės. Pagardinkite mėgstamais prieskoniais. Viską sutrinkite trintuvu. Įdėkite grietinėlės.

Kepti cukinijos griežinėliai

Reikės
vidutinio dydžio cukinijos, pusės stiklinės grietinės, pusės stiklinės natūralaus jogurto, 2 česnako skiltelių, druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį, mėgstamų prieskonių, aliejaus kepti.

Gaminimas:
nuplaukite cukiniją. Ją supjaustykite centimetro storio griežinėliais. Sutrinkite česnaką, sumaišykite su grietine ir jogurtu. Gautą padažą pagardiname druska, juodaisiais pipirais ir kitais mėgstamais prieskoniais. Skardą ištepkite aliejumi, dėkite cukinijų griežinėlius ir aptekite juos pasigamintu padažu. Cukinijos griežinėlius kepkite orkaitėje 15–17 minučių, kol viršus gražiai apskrus. Valgykite su mėgstamu padažu.

Įdaryti pomidorai

Reikės
4 pomidorų, 100 g konservuoto tuno, 2 šaukštų ryžių, svogūno, 2 česnako skiltelių, šaukštelio cukraus, šiek tiek petražolės, druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį.

Gaminimas:
išvirkite ryžius. Šakute sutrinkite tuną ir sumaišykite su ryžiais. Nuplaukite pomidorus, nupjaukite viršų, šaukštu išskobkite minkštimą. Minkštimą susmulkinkite. Smulkiai supjaustykite svogūnus ir česnakus. Supjaustytas daržoves sumaišykite, sudėkite į puodą kartu su pomidorų minkštimu. Įpilkite pusę stiklinės vandens, įberkite cukraus, išmaišykite, užkaiskite ant nedidelės liepsnos. Troškinkite pamaišydami 15–20 min. Daržoves sumaišykite su ryžių ir tuno mase. Pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais. Prikimškite pomidorus gauta mase. Sudėkite pomidorus į kepimo skardą, kepkite 10 min. 200 °C kaitrumo orkaitėje.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

UAB „Utenos Diena“,
Maironio g. 34, LT-28144, Utena.
Įm. kodas: 301537159
PVM k. LT100003891115

A.s.: LT535014500014000334
Utenos kredito unija

Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

utenosdiena.lt redakcijai rašykite adresu reklama@utenosdiena.lt

Visos teisės saugomos. © 2008 -  2019
UAB „Utenos diena“.
Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Utenos diena“ sutikimą.

test_gemius

LANKYTOJŲ STATISTIKA

Šiandien apsilankė:6705
Vakar apsilankė:6701
Šią savaitę apsilankė:6705
Šį mėnesį apsilankė:161165
Viso (nuo 2015-02-16):10684967
Šiuo metu naršo:
89
2019-07-22
MENŲ KALVĖ - Utenos regiono kūrėjai ir jų darbai!