Dienos receptas

Sluoksniuotos lašišos salotos

Reikės: 300 g silpnai sūdytos lašišos filės, 2 nedidelių svogūnų, 2 kietai virtų kiaušinių, 1 virtos morkos, 1–2 virtų burokėlių, 2 virtų bulvių, 100–150 g majonezo, 50 g grietinės, petražolių, kelių svogūnų laiškų.

Gaminimas
Virtos bulvės, burokėliai, kiaušiniai (vieno kiaušinio baltymas sutarkuojamas atskirai), morka, stambiai sutarkuojami. Smulkiai supjaustomi svogūnai. Lašiša supjaustoma gabaliukais arba nedidelėmis juostelėmis. Majonezas sumaišomas su grietine.
Į lėkštę padedama kulinarinė forma – žiedas (galima naudoti vieną didesnę formą arba keletą mažesnių) ir į ją dedamas pirmas burokėlių sluoksnis. Užtepama majonezo, toliau dedamas morkų sluoksnis ir vėl pertepama majonezu. Toliau dedami bulvių, kiaušinių, svogūnų sluoksniai, kiekvienas sluoksnis pertepamas majonezu. Ant viršaus išdėliojami lašišos gabaliukai. Dedama į šaldytuvą ir paliekama 2 val.

Sluoksniuotos lašišos salotos išimamos iš šaldytuvo, atsargiai nuimama forma–žiedas, pabarstoma tarkuotu kiaušinio baltymu, papuošiama petražolėmis, svogūnų laiškais ir patiekiama.

Bulvių ir sūrio su mėlynuoju pelėsiu apkepas

Reikės: 1 kg bulvių, 0,4 l neriebios grietinėlės, druskos, šviežiai grūstų juodųjų , 150 g sūrio su mėlynuoju pelėsiu, sviesto (formai patepti), šakelės rozmarinų, 30 g tarkuoto kietojo sūrio.

Gaminimas:
Bulves supjaustome plonomis riekelėmis. Grietinėlę užviriname su druska ir pipirais. Sudedame į ją bulves ir verdame tris minutes. Kadangi grietinėlės nėra daug, bulvių nemerkiame visų iš karto, bet verdame partijomis. Apvirę vieną partiją, atsargiai išgriebiame, kad nesubyrėtų. Paskui apverdame kitą partiją.
Kepimo formą patepame sviestu, sudėliojame bulvių riekeles. Ant viršaus užberiame patrupinto sūrio su mėlynuoju pelėsiu ir kelis rozmarinų lapelius. Sudedame antrą sluoksnį bulvių, užpilame grietinėle, kurioje jos virė. Užklojame rozmarinais ir tarkuotu kietuoju sūriu.
Įkaitiname orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepame maždaug 30 minučių, kol patiekalas gražiai apskrus ir pasidengs traškia plutele. Jei bulvės per greitai skrunda, uždengiame jas aliuminio folija. Jei nusprendžiame kepti atskirose formelėse, kepimo laiką galima sumažinti.

Aluje marinuoti šašlykai

Reikės: 600 g kiaulienos sprandinės, 2 svogūnų, 1 stiklinė alaus, 1 paprikos, 1 citrinos, druskos, maltų juodųjų pipirų, prieskonių šašlykams.

Gaminimas:

Kiaulieną susmulkinkite kubeliais ir dėkite į didelį indą. Į tą patį indą sudėkite griežinėliais supjaustytus svogūnus, kubeliais susmulkintą papriką (raudoną, geltoną arba žalią pasirinktinai). Viską apibarstykite prieskoniais, tarkuota citrinos žievele, užpilkite alumi ir šviežiai spaustomis citrinos sultimis. Palikite mėsą bent 6 valandoms pasimarinuoti. Išmarinuotą mėsą maukite ant iešmų ir kepkite virš įkaitusių žarijų. Skanaus!

Žuvies ir bulvių apkepas

Reikės: 500 g žuvies filė (tilapija, ešerys, otas, pangasija ir kt.), 1 kg bulvių, 350 g pomidorų, 100 g fermentinio sūrio, 2–3 šaukštai majonezo, druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimas:

Žuvies filė supjaustome kubeliais ir apibarstome prieskoniais. Paliekame marinuoti 15-20 minučių. Bulves ir pomidorus supjaustome griežinėliais, o sūrį sutarkuojame. Kepimo indą išklojame 1/2 bulvių, apibarstome druska ir pipirais. Ant viršaus sudedame žuvies gabaliukus, tuomet pomidorus ir likusias bulves. Viską aptepame majonezu ir apibarstome sūriu. Kepame 180 laipsnių orkaitėje 40 minučių.

Avokadų ir vištienos salotos

Reikės: 2 vnt. avokadų, 1 vnt. vištienos filės, 1 vnt. raudonųjų svogūnų, 2 vnt. pomidorų, 2 vnt. kiaušinių, 50 g kiaulienos šoninės, 3 šakelė romaninės salotos,

Padažui: 1 šaukštas grietinės, 1 šaukštas majonezo, 1 šaukštelis citrinų sulčių, 1 šaukštelis „Čili" padažo, pagal skonį druskos.

Gaminimas: vištienos filė supjaustykite gabaliukais, apiberkite druska, pipirais ir iškepkite keptuvėje. Šaltai rūkytą kiaulienos šoninę supjaustykite mažais gabaliukais ir paskrudinkite keptuvėje. Daržoves supjaustykite ir sumaišykite su mėsa. Padažo dalis sumaišykite ir užpilkite ant salotų.

Tinginys su chalva

Reikės: 2 pakelių (po 180 g) kvadratinių sausainių, 100 g chalvos, 500 g grietinės.

Gaminimas: sausainius sulaužyti mažais gabaliukais. Chalvą sutrinti ir sumaišyti su grietine bei sausainiais. Viską gerai išmaišyti. Formą ar indą iškloti maistine plėvele ir supilti masę. Uždengti plėvele, ranka paspausti, kad neliktų oro tarpų, ir dėti į šaldytuvą mažiausiai 4 valandoms. Skanaus!

Sotusis vištienos, bulvių ir pievagrybių troškinys

Reikės: 700 g bulvių, 400 g vištienos, 200 g pievagrybių, 200 g šaltai rūkytos kiaulienos šoninės, pagal skonį druskos ir pipirų, 250 ml grietinėlės (neriebios).

Gaminimas: Bulves nuskuskite ir supjaustykite nedideliais vieno kąsnio gabaliukais. Vištieną supjaustykite panašaus dydžio gabaliukais. Pabarstykite druska ir pipirais. Šoninę smulkiai supjaustykite. Apkepkite keptuvėje kartu su vištienos gabaliukais. Suberkite pjaustytus pievagrybius ir dar kelias minutes kepkite. Mėsą sumaišykite su bulvėmis, suberkite į kepimo indą (keramikinį ar stiklinį). Užpilkite grietinėle. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių.

Blynai su maskarpone

Reikės: 200 g miltų, 1-1,5 arbat. š. kepimo miltelių, 3-4 valg. š. cukraus, 1 žiupsnelio druskos, 2 kiaušinių, kelių lašų vanilės esencijos, 100 ml pieno, 190 g maskarponės sūrio.

Gaminimas:
1. Dubenyje sumaišykite persijotus miltus, kepimo miltelius ir druską.
2. Kitame dubenyje kiaušinius išplakite su cukrumi, įmaišykite vanilės esenciją, pieną ir sūrį. Pilkite į miltus ir atsargiai išmaišykite, kol gausis vientisa masė. Kepti įkaitintoje keptuvėje iš abiejų pusių, ant nedidelės ugnies su aliejumi ar be jo.

Kefyro ir sūrio blynai su įdaru

Reikės: 2 stiklinių miltų, 1 stiklinės kefyro, 1 stiklinės tarkuoto sūrio, 0,5 šaukštelio cukraus, 0,5 šaukštelio druskos, 0,5 šaukštelio sodos, 1 stiklinė smulkinto įdaro (kumpio, varškės, daržovių), kepimui aliejaus.

Gaminimas:
Sumaišykite kefyrą, druską, cukrų ir sodą. Įmaišykite tarkuotą sūrį ir miltus. Suminkykite tešlą.
Gautą tešlą padalinkite į 4-6 dalis ir kiekvieną dalį plonai iškočiokite. Iškočiokite blynus (galima ir juosteles).
Ant vienos blyno pusės dėkite įdaro, perlenkite, labai gerai suspauskite kraštelius ir dar kartą atsargiai iškočiokite. Šitaip paruoškite visus blynus.
Pasiruoštus blynus apkepinkite įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Tiekite su grietine ar kitu patinkančiu padažu.
Įdarui galite rinktis kumpį, dešreles, varškę su smulkintais žalumynais ir česnakais, su svogūnais troškintas morkas, bulvių košę ir kt.

Tomo blyneliai

Reikės: 1. kiaušinio, 1 v. š. Grietinės, 1 v. š. Miltų, cukraus, druskos, riebalų blyneliams kepti.

Gaminimas: kiaušinis gerai išplakamas su cukrumi ir druska, suberiami miltai, sudedama grietinė ir tešla gerai išmaišoma. Į keptuvėje įkaitintus riebalus šaukšteliu dedami maži blyneliai. Jie kepami ant mažos kaitros. Blyneliai kepami, kol gražiai pagels abi pusės. Iškepus ratu sudedami lėkštėje, o į vidurį galite įpilti mėgstamos uogienės ar papjausčius įdėti vaisių.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

UAB „Utenos Diena“,
Maironio g. 34, LT-28144, Utena.
Įm. kodas: 301537159
PVM k. LT100003891115

A.s.: LT535014500014000334
Utenos kredito unija

Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

utenosdiena.lt redakcijai rašykite adresu reklama@utenosdiena.lt

Visos teisės saugomos. © 2008 -  2017 UAB „Utenos diena“.
Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Utenos diena“ sutikimą.

LANKYTOJŲ STATISTIKA

Šiandien apsilankė:1112
Vakar apsilankė:6555
Šią savaitę apsilankė:48698
Šį mėnesį apsilankė:189818
Viso (nuo 2015-02-16):6365004
Šiuo metu naršo:
74
2017-09-24