Dienos receptas

Įdarytos krūtinėlės

Reikės
morkos, svogūno, 4 vištienos krūtinėlių, pievagrybių, fermentinio sūrio, 8 juostelių kiaulienos šoninės, druskos ir vištienos prieskonių pagal skonį.

Gaminimas:
įpjaukite krūtinėlę pusiau ir pamarinuokite su vištienos prieskoniais bei druska.
Įdarui morką, svogūną bei grybus supjaustykite ir pakepinkite, pagardinkite prieskoniais. Imkite krūtinėlę ir įdarykite pasigaminta mase, gausiai apibarstykite sūriu ir smeikite smeigtukus, kad kepant nepasileistų įdaras. Tada įdarytą krūtinėlę įvyniokite į plonas kiaulienos šoninės juosteles. Dėkite į skardą ir kepkite apie 30 minučių 190 °C temperatūros orkaitėje.

Įdarytos paprikos

Reikės
4 paprikų, 500 g faršo, svogūno, 100 g ryžių, 3 pomidorų, 200 g konservuotų kukurūzų, prieskonių pagal skonį, 200 g fermentinio sūrio.

Gaminimas:
faršą sumaišykite su ryžiais, konservuotais kukurūzais, smulkintu svogūnu ir mažais gabalėliais supjaustytais pomidorais. Masę pagardinkite mėgstamais prieskoniais. Prikimškite pusiau perpjautas ir išskobtas paprikas. Sudėkite į skardą. Kepkite 170 °C orkaitėje apie 50 minučių. Baigiant kepti, apibarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu.

Raudonikių užtepėlė

Reikės
1 kg raudonikių (ar kitų grybų), 3 svogūnų, 6 česnako skiltelių, šaukštelio acto, 50 ml alyvuogių aliejaus, druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį.

Gaminimas:
išdarytus raudonikius užpilkite verdančiu vandeniu ir virkite 15 minučių.
Nupilkite vandenį, puodą vėl statykite ant mažos kaitros, įpilkite truputį vandens, suberkite juoduosius pipirus ir druską, įpilkite šiek tiek acto (pagal skonį) ir troškinkite dar 15–20 min. Aliejuje apkepkite smulkintus svogūnus. Ištroškintus raudonikius sumalkite mėsmale arba tiesiog susmulkinkite elektriniu smulkintuvu. Sumaišykite su kepintais svogūnais, įspauskite česnaką. Gautą masę tepkite ant duonos.

Cukinijų salotos

Reikės
2 kelių mažų pomidorų, 3 nedidelių cukinijų, alyvuogių aliejaus, 300 g kaparėlių, pusės citrinos sulčių, saujos petražolių ir saujos bazilikų.

Gaminimas:
išdorotas cukinijas daržovių skutikliu supjaustykite juostelėmis. Juosteles dėkite į keptuvę ir greitai apkepkite su šlakeliu aliejaus. Pomidorus perpjaukite pusiau. Dėkite į lėkštę pomidorus ir cukinijas. Petražoles ir bazilikus smulkiai supjaustykite, kaparėlius – taip pat. Žoleles ir kaparėlius sumaišykite. Į gautą masę pilkite citrinos sultis ir 4 šaukštus alyvuogių aliejaus. Viską sutrinkite. Gautu padažu apšlakstykite cukinijas ir pomidorus. Galite pagardinti mėgstamais prieskoniais.

Keptos česnakinės cukinijos

Reikės
2 jaunų cukinijų, druskos ir pipirų pagal skonį, 6 šaukštų aliejaus, 4 skiltelių česnako, šaukšto mairūno, šaukšto kalendros, šaukšto petražolių, šaukštelio rozmarinų.

Gaminimas:
cukinijas gerai nuplaukite, nusausinkite ir perpjaukite išilgai per pusę. Pabarstykite druska, pipirais. Prieskonius įtrinkite. Aliejų sumaišykite su išspaustu česnaku, smulkiai pjaustytu mairūnu, petražolėmis, kalendromis ir rozmarinais. Cukinijas sudėkite į kepimo indą pjūvio puse į viršų. Tolygiai užpilkite žalumynų su aliejumi. Kepkite iki 210 °C įkaitintoje orkaitėje 30 minučių.

Abrikosų uogienė

Reikės
400 g abrikosų, 100 g mėlynių, 250 g cukraus uogienėms, 7 šakelių čiobrelių.

Gaminimas:
abrikosus perpjaukite pusiau ir išimkite kauliukus. Supjaustykite smulkiais gabaliukais ir kartu su cukrumi užvirinkite. Berkite kapotus čiobrelius ir pavirkite dar 3 min. Tada berkite mėlynes ir pavirkite dar minutę. Atsargiai nugriebkite putas. Išpilstykite į šiltus sterilius stiklainius. Uždarykite ir laikykite vėsioje vietoje. Šiai uogienei galite naudoti džiovintus abrikosus, tačiau pirmiausia turite juos 12 val. pamirkyti.

Konservuoti pomidorai

Reikės
petražolių, lauro lapų, 1 gvazdikėlio, krapų, 1 kg pomidorų, 2 l vandens, 4 šaukštų druskos, 4 šaukštų cukraus.

Gaminimas:
prinokusius pomidorus nuplaukite virintu vandeniu, sudėkite į trilitrinį (arba į kitokius) stiklainį. Išvirkite marinatą iš nubrauktų šaukštų druskos, vandens, cukraus, prieskonių. Marinatą užpilkite ant pomidorų, kad juos visus apsemtų. Uždenkite dangteliu ir palaikykite taip 15 min. Tuomet marinatą nupilkite, užvirinkite, vėl užpilkite pomidorus ir užsukite pavirintais dangteliais. Stiklainį apverskite ir leiskite ataušti. Norintiems rūgštelės, į marinatą galima įpilti 3 šaukštus acto.

Abrikosų uogienė

Reikės
400 g abrikosų, 100 g mėlynių, 250 g cukraus uogienėms, 7 šakelių čiobrelių.

Gaminimas:
abrikosus perpjaukite pusiau ir išimkite kauliukus. Supjaustykite smulkiais gabaliukais ir kartu su cukrumi užvirinkite. Berkite kapotus čiobrelius ir pavirkite dar 3 min. Tada berkite mėlynes ir pavirkite dar minutę. Atsargiai nugriebkite putas. Išpilstykite į šiltus sterilius stiklainius. Uždarykite ir laikykite vėsioje vietoje. Šiai uogienei galite naudoti džiovintus abrikosus, tačiau pirma turite juos 12 val. pamirkyti.

Daržovių mišrainė žiemai

Reikės
3 kg svogūnų, 2 kg cukinijų, 300 g paprikų, 2 pomidorų, 2 aitriųjų paprikų, 1 česnako galvos, 1 stiklinės cukraus, 3 šaukštų druskos, 0,5 stiklinės acto, 3 šaukštų aliejaus.

Gaminimas:
česnakus ir pipirus sutrinkite į košę ir dėkite ant ugnies kartu su pomidorais. Tada dėkite žiedais pjaustytus svogūnus, juostelėmis pjaustytas paprikas, pilkite aliejaus, cukraus, acto ir druskos. Virkite 30 minučių, sudėkite stambiais kubeliais pjaustytas cukinijas ir virkite dar 10 minučių.
Masę sukrėskite į sterilizuotus stiklainius ir užsukti dangtelius.

Makaronų ir cukinijos apkepas

Reikės
300 g makaronų, saldžiosios raudonosios paprikos, svogūno, cukinijos, druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį, 200 g grietinės, 2 šaukštų miltų, pusės stiklinės sultinio, 70 g kietojo sūrio.

Gaminimas:
išvirkite makaronus pasūdytame vandenyje, perliekite šaltu vandeniu ir palikite kiaurasamtyje, kad nusivarvėtų. Supjaustykite svogūną bei cukiniją ir apkepkite. Atskirai apkepkite susmulkintą papriką. Į riebalais pateptą kepimo indą dėkite išvirtus makaronus, tada pakepintą cukiniją su svogūnu ir papriką. Kiekvieną sluoksnį pabarstykite juodaisiais pipirais ir druska. Padažui grietinę sumaišykite su miltais, sultiniu ir tarkuotu kietuoju sūriu. Gautu padažu užpilkite apkepą. Kepkite apie 30 min. 180 °C orkaitėje.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

UAB „Utenos Diena“,
Maironio g. 34, LT-28144, Utena.
Įm. kodas: 301537159
PVM k. LT100003891115

A.s.: LT535014500014000334
Utenos kredito unija

Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

utenosdiena.lt redakcijai rašykite adresu reklama@utenosdiena.lt

Visos teisės saugomos. © 2008 -  2018 UAB „Utenos diena“.
Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Utenos diena“ sutikimą.

LANKYTOJŲ STATISTIKA

Šiandien apsilankė:2963
Vakar apsilankė:3033
Šią savaitę apsilankė:22879
Šį mėnesį apsilankė:28662
Viso (nuo 2015-02-16):9291624
Šiuo metu naršo:
24
2018-12-09
MENŲ KALVĖ - Utenos regiono kūrėjai ir jų darbai!