Dienos receptas

Ukrainietiški virtiniai

Reikės
stiklinės vandens, kiaušinio, šaukšto aliejaus, šaukšto acto, 400 g miltų, 5 bulvių, svogūno, 20 g sviesto, 20 g fermentinio sūrio, šiek tiek druskos ir pipirų.

Gaminimas:
iš nurodytų produktų išminkykite tešlą, miltus berkite po truputį. Paruoštą tešlą palikite pastovėti maždaug 1 val. Išvirtas bulves sugrūskite. Įdėkite smulkiai supjaustytą ir svieste apkeptą svogūną, stambiai sutarkuotą sūrį, įberkite druskos, pipirų ir viską gerai išmaišykite. Iškočiokite tešlą, išspauskite apskritimus, uždėkite šiek tiek įdaro, užlenkite ir užspauskite kraštelius. Paruoštus virtinius virkite pasūdytame vandenyje apie 10–15 min. Virtinius pateikti su grietine, tirpintu sviestu arba spirgučiais.

Prancūziškas batonas su česnaku ir sūriu

Reikės
prancūziško batono, 150 g sūrio, 70 g sviesto, 3 česnako skiltelių, 10 g petražolių, šiek tiek druskos.

Gaminimas:
smulkiai supjaustykite petražoles, česnaką. Į dubenį įdėkite sviestą, smulkintas petražoles, česnaką, žiupsnelį druskos ir išmaišykite. Sūrį sutarkuokite. Batoną supjaustykite griežinėliais, užtepkite sviestą su žolelėmis, ant viršaus užberkite tarkuotą sūrį ir kepkite 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 5–7 min.

Moliūgų sriuba

Reikės
300 g moliūgo, 3 bulvių, 1 morkos, 1 svogūno, 4 česnako skiltelių, 1 l vištienos sultinio, 100 ml kokosų pieno, 100 ml grietinėlės, 1 saujos moliūgų sėklų, žiupsnelio druskos.

Gaminimas:
moliūgą nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite mažais gabaliukais. Svogūną smulkiai supjaustykite ir dėkite kepti į įkaitintą sviestą. Suberkite išspaustus česnakus ir kepkite, kol svogūnai kiek pagels. Suberkite moliūgus ir kepkite toliau. Bulves ir morkas nuskuskite, supjaustykite ir sudėkite į vištienos sultinį virti. Į puodą suberkite apkeptus moliūgus su svogūnais. Virkite, kol daržovės suminkštės. Įpilkite kokosų pieno ir grietinėlės, jei reikia, pagardinkite druska. Virkite dar 2–3 minutes ir sutrinkite elektriniu trintuvu. Pagardinkite keptuvėje skrudintomis moliūgų sėklomis.

Varške įdaryti makaronai

Reikės
300 g makaronų (kriauklės formos), 200 g varškės, kiaušinio, česnako pagal skonį, svogūno, šaukšto grietinės, 400 g pomidorų, stiklinės vandens, šaukšto alyvuogių aliejaus, šaukštelio rudojo cukraus, šiek tiek špinatų, druskos ir juodųjų pipirų.

Gaminimas:
varškę ištrinkite su kiaušiniu, smulkintu česnaku ir grietine. Pagal skonį įberkite druskos, pagardinkite pipirais. Įdarykite makaronus ir išdėliokite nepridegančioje kepimo skardoje. Pridenkite folija ir kepkite 180 laipsnių karštumo orkaitėje apie 8 minutes. Paruoškite padažą. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite ir susmulkinkite. Keptuvėje pakepinkite smulkintą svogūną ir česnaką. Suberkite rudąjį cukrų, išmaišykite ir kepinkite dar minutę. Sudėkite pomidorus, supilkite vandenį ir apie pusvalandį troškinkite. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Po šaukštą padažo įkrėskite į kiekvieną lėkštę, ant viršaus dėkite makaronus.

Vištienos ir daržovių troškinys

Reikės
8 vištų sparnelių, 16 pievagrybių, 10 mažų morkų, druskos ir pipirų pagal skonį, šaukšto medaus, 2 šaukštų garstyčių, 3 česnako skiltelių, sviesto.

Gaminimas:
vištų sparnelius įtrinkite druska, pipirais ir išspaustais česnakais. Palikite pusvalandžiui. Morkas nuskuskite, jei didesnės, perpjaukite pusiau, pabarstykite druska ir aptepkite medumi. Į vieną dubenį sudėkite vištieną, morkas, nuplautus pievagrybius ir išmaišykite su grūdėtomis garstyčiomis. Viską suberkite į sviestu išteptą kepimo indą ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 35–40 minučių.

Pyragėliai su kumpiu

Reikės
bemielės sluoksniuotos tešlos, 150 g rūkyto kumpio, 150 g fermentinio sūrio, 4 šaukštų pomidorų tyrės, kiaušinio.

Gaminimas:
tešlą atšildykite ir iškočiokite (tešlos lakštas neturi būti labai plonas). Plonu sluoksniu aptepkite pomidorų tyre. Uždėkite plonai pjaustyto kumpio riekelių ir sūrio. Suvyniokite ir supjaustykite 2 cm storio griežinėliais. Sudėkite ant kepimo popieriumi ištiestos skardos. Aptepkite kiaušinio plakiniu. Kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių.

Vengriškas guliašas

Reikės
400 g jautienos, 2 šaukštų aliejaus, 125 ml raudonojo vyno, 125 ml vandens, 4 paprikų, 3 svogūnų, 100 g pievagrybių, šiek tiek petražolių, druskos ir pipirų pagal skonį, šaukštelio maltos paprikos.

Gaminimas:
jautieną nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite kubeliais. Pagardinkite druska, pipirais ir apkepkite keptuvėje. Kai jautiena apkeps, supilkite vyną, karštą vandenį ir troškinkite. Mėsa turi būti apsemta. Paprikas, svogūnus supjaustykite juostelėmis. Po 40 min. prie mėsos suberkite daržoves ir troškinkite dar apie 30 min. Tada suberkite atskirai apkepintus pievagrybius, pagardinkite prieskoniais. Prieš patiekdami apibarstykite smulkintomis petražolėmis. Patiekite su virtomis bulvėmis ar makaronais.

Moliūgo apkepėlė

Reikės
0,5 kg moliūgo, 4 pomidorų, 300 g fermentinio sūrio, druskos, maltų juodųjų pipirų, džiūvėsėlių (arba manų kruopų), sviesto.

Gaminimas:
moliūgą nulupkite, išimkite sėklas. Supjaustykite 0,5 cm storio gabalėliais. Kepimo skardą ištepkite sviestu ir pabarstykite džiūvėsėliais (arba manų kruopomis). Išdėliokite ant jos moliūgo skilteles, pagardinkite druska, pipirais. Pomidorus supjaustykite griežinėliais ir išdėliokite ant moliūgo. Vėl – pipirai, druska. Trečias sluoksnis – ant pomidorų berkite sutarkuotą sūrį. Vėl viską kartokite: moliūgai, pomidorai, sūris. Pagardinkite prieskoniais. Uždenkite folija ir pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite 30 min. Po pusvalandžio foliją nuimkite ir dar kepkite 10–15 min., kad sūris apskrustų.

Mėsos ir perlinių kruopų troškinys

Reikės
700 g kiaulienos, 3 morkų, 4 svogūnų, 200 g perlinių kruopų, 2 lauro lapų, 4 gvazdikėlių, 5 juodųjų pipirų, poro, druskos ir aliejaus.

Gaminimas:
perlines kruopas nuplaukite, užpilkite vandeniu ir išbrinkinkite. Mėsą supjaustykite gabaliukais ir kartu su morkomis pakepkite keptuvėje su aliejumi. Pasūdykite. Mėsą sudėkite į puodą, suberkite prieskonius, užpilkite truputį vandens ir troškinkite. Maždaug po 10 min. sudėkite perlines kruopas. Svogūnus supjaustykite į 4 dalis, pakepkite keptuvėje su aliejumi ir sudėkite į troškinį. Sudėkite pjaustytą porą, įpilkite dar truputį šilto vandens ir baikite troškinti.

Vištienos šašlykas

Reikės
500 g vištienos krūtinėlės, nedidelės cukinijos, kelių spalvų paprikų, 1 didelio svogūno, 125 ml natūralaus jogurto, skiltelės česnako, 0,5 šaukštelio maltos paprikos, druskos pagal skonį, 2 šaukštelių smulkintų šviežių mėtų.

Gaminimas:
česnaką sutrinkite, mėtas smulkiai supjaustykite ir suberkite į jogurtą, suberkite paprikų miltelius ir druską. Marinatą gerai išmaišykite ir užpilkite ant gabaliukais pjaustytos vištienos. Gerai išmaišykite ir palikite 6 val. pasimarinuoti. Nuluptą svogūną supjaustykite gabaliukais, cukiniją – griežinėliais, papriką – didesniais gabaliukais. Suverkite ant iešmų mėsą ir daržoves. Kepkite kepsninėje nuolat vartydami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

UAB „Utenos Diena“,
Maironio g. 34, LT-28144, Utena.
Įm. kodas: 301537159
PVM k. LT100003891115

A.s.: LT535014500014000334
Utenos kredito unija

Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

utenosdiena.lt redakcijai rašykite adresu reklama@utenosdiena.lt

Visos teisės saugomos. © 2008 -  2017 UAB „Utenos diena“.
Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Utenos diena“ sutikimą.

LANKYTOJŲ STATISTIKA

Šiandien apsilankė:6465
Vakar apsilankė:8371
Šią savaitę apsilankė:46774
Šį mėnesį apsilankė:142207
Viso (nuo 2015-02-16):6806704
Šiuo metu naršo:
76
2017-11-18