Dulkėse skęstantis Aukštakalnis tapo ginčų židiniu

Jau kurį laiką Aukštakalnio mikrorajone – kaip po karo. Kvartalą dulkėse skandina technikos rausiami grioviai, juose triūsia būriai darbininkų – įsisiūbavo neseniai pradėti kvartalinių šilumos tiekimo tinklų ir įvadų į daugiabučius namus rekonstrukcijos darbai, kuriuos rengiamasi užbaigti rugpjūčio pabaigoje.
Tačiau nelyginiais numeriais pažymėtų gyvenamųjų namų pusėje vyksta ne vien darbai – čia netrūksta ir aistrų: gyventojai piktinasi laikinais nepatogumais – jų automobiliai įkalinami aplink grioviais iškastose aikštelėse, o darbininkai verkšlena, kad žmonės esą nesupratingi ir nepakantūs vykdomiems darbams.

Atkirto nuo pasaulio

Į redakciją paskambinusiai uteniškei Ievai Šakalienei, gyvenančiai Taikos gatvėje 31-uoju numeriu pažymėtame daugiabutyje, šią savaitę trūko kantrybė: automobiliai aplink apkasti dideliais grioviais, išvažiuoti esą neįmanoma. Be šių nepatogumų Aukštakalnio mikrorajono gyventoja dar piktinosi ir tuo, kad grioviai nėra aptverti nei „stop” juosta, nei specialiai tam pritaikytomis tvorelėmis, tad per juos šokinėjantys kvartalo vaikai gali bet kada prišaukti bėdą. „Nebeįmanoma gyventi. Įsivaizduokite, kaip mums patekti į namus, kaip aplink išrausta. Į daugiabutį patenkame tik apėję aplink, nuo pušyno pusės. Nutraukė interneto laidus, todėl antra diena sėdime be jokio internetinio ryšio ir televizijos”, – savo skauduliais pasidalijo I. Šakalienė, tokiomis sąlygomis gyvenanti jau kokias tris savaites.
Pašnekovė tikino, kad ne kartą bandė kalbėtis ir su pačiais darbininkais, tačiau jie ne tik nenori apie tai kalbėtis, tačiau ne visuomet etiškai elgiasi atsakydami į vieną ar kitą gyventojų pateiktą klausimą. „Be to nakčiai paliko įjungtą generatorių – jis be perstojo ūžė visą naktį, nedavė miegoti”, – prisiminė Ieva, po bemiegės nakties paskambinusi Aukštakalnio seniūnaitijos seniūnaičiui Dariui Pakajavui tam, kad jis padėtų užpūsti tarp gyventojų ir darbuotojų įsiplieskusią nesantaikos kibirkštį.
Prieš porą dienų pašnekovė vėl kreipėsi į darbuotojus. Moteriai rūpėjo tai, kada bus galima išvaduoti savo automobilį iš griovių gniaužtų. Jai buvo atsakyta: „Juk turėjote laiko išvaryti savo automobilius, tad ko čia piktinatės”. Tačiau moteris dievagojosi, kad niekas neinformavo apie tai, kad aplink automobilių aikštelę bus rausiami grioviai. Taip pat niekas nė neužsiminė ir apie tai, kad gyventojai pasirūpintų savo automobiliais ir juos pastatytų gretimose aikštelėse.
Norėdami išspręsti esamą situaciją, daugiabučių namų kiemuose ėmė burtis ir šnekučiuotis kaimynai, ieškoti išeities, kaip išvažiuoti iš automobilių stovėjimo aikštelės. Kaip pabrėžė I. Šakalienė, Taikos g. 31 name yra sergančių senjorų, kuriems bet kurią minutę gali tekti šauktis greitosios pagalbos medikus.
Moteris pasakojo, kad vieni kaimynai įsigijo baldų, tačiau baldus atvežęs automobilis negalėjęs įsukti į kiemą.

Gyventojams trūksta supratingumo

Trečiadienio priešpietę darbus vykdančios bendrovės „Utenos melioracija” darbų vykdytojas Romas Valiulis geranoriškai sutiko parodyti laikiną per pušyną vedantį keliuką, pro kurį gali išvažiuoti Taikos gatvės 31-o ir kitų daugiabučių namų gyventojai. Pasak R. Valiulio, sprendimas jau yra, tad jis neįžvelgia jokių problemų ir gyventojai esą piktinasi be jokio reikalo. „Ne jie turėtų piktintis, bet mes. Mato, kad reikia kasti trasą, o darbų pradėti negalime todėl, kad aikšteles užstato automobiliais”, – aimanavo R. Valiulis, kuris dievagojosi, jog iš anksto žmonės buvo informuojami užklijuojant lapukus ant automobilių langų.
Darbų vykdytojas parodė iškastą trasą, kurios sujungti iki šiol negali todėl, kad perkasus į vieno daugiabučio kiemą vedantį keliuką aikštelėje esantys automobiliai negalėtų išvažiuoti. Apie tai gyventojai žino, tačiau antrą savaitę nesiima jokių veiksmų.
Darbuotojai kvietė policiją, tačiau atvykę pareigūnai tik skėsčiojo rankomis – jie juk negali ištempti visų automobilių.
Apie tai, kad darbininkai neetiškai elgiasi su gyventojais, Romas Valiulis girdi pirmą kartą.
„Aš dėl laikinų nepatogumų suprantu ir gyventojus, tačiau ką darysi – reikia pakentėti ir išlaukti iki to momento, kada visiems bus gerai: ir mums, ir jiems”, – samprotavo pašnekovas.
Kelias dienas gyventojų ir darbininkų problemas bandė spręsti ir Aukštakalnio seniūnaitijos seniūnaitis Darius Pakajavas, kreipėsi į kelias institucijas, tačiau, pasak jo, šiandien darbininkams galima tik patarti griovius apjuosti apsauginėmis juostomis, pavojingesnes vietas – tvorelėmis. O gyventojams belieka būti šiek tiek atlaidesniems ir supratingesniems.

Autorės nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas