Utenos apskrities policija sėkmingai įgyvendino tarptautinį projektą

Utenos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas (toliau – Utenos aps. VPK) kartu su partneriais sėkmingai baigė įgyvendinti INTERREG V-A Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo per sieną programos projektą Nr. LLI-082 „Sinerginės saugumo platformos sukūrimas Rytų Latvijos ir Lietuvos pasienyje“, „SYNERGY FOR SECURITY“.

Pagrindinis projekto tikslas – sukurti sinerginę saugumo platformą Rytų Latvijos ir Lietuvos pasienyje, kuri palengvintų krizinių situacijų valdymą ir sprendimus.

Projekto trukmė – nuo 2017-05-17 iki 2020-03-16. Pagrindinis projekto partneris – Latvijos valstybinė policija ir 7 partneriai – Utenos aps. VPK, Latvijos valstybinė pasienio valdyba, Lietuvos valstybės sienos apsaugos tarnyba, Utenos, Molėtų rajonų, Karsavos ir Kraslavos savivaldybės.
Pirmojo projekto įgyvendinimo etapo metu: Utenos aps. VPK projekto darbo grupės nariai dalyvavo projekto atidarymo renginyje Kraslavoje ir darbiniuose partnerių susitikimuose, tobulinosi seminaruose.
2017 m. rugsėjo 16 d. projektas buvo pristatytas visuomenei Rygoje, kur vyko Europos bendradarbiavimo dienai skirtas renginys. Viešinant projektą rudenį buvo surengtos 4 prevencinės saugumo akcijos vaikų ugdymo įstaigose. Svarbiausias pirmojo etapo renginys – 2017 m. spalio 16–18 dienomis vykę tarptautiniai mokymai – „Tarptautinis ekstremalių situacijų valdymas” kuriuose dalyvavo 48 dalyviai iš Utenos aps. VPK, Latvijos valstybinės policijos Latgalos regiono valdybos, Latvijos ir Lietuvos valstybės sienos apsaugos tarnybos, kariuomenės, Utenos apskrities Plk. Pr. Saladžiaus šaulių 9-oji rinktinės, Kraslavos, Karsavos (Latvija) bei Utenos ir Molėtų rajono savivaldybių atstovai ir priešgaisrinės apsaugos pareigūnai.
Antrajame projekto įgyvendinimo etape: Projektas buvo pristatytas Aukštakalnio progimnazijos mokiniams renginio „Karjeros ugdymo savaitė” metu. 2018 m. kovo 14-16 dienomis vyko „Gerosios patirties apsikeitimo” išvyka. Kurioje projekto partnerių atstovai, dalyviai ir pakviesti ekspertai turėjo galimybę susipažinti su Lietuvos ir Latvijos naudojamų vaizdo stebėjimų sistemų techniniais ir programiniais sprendimais. Buvo aplankyti keturi miestai: Visaginas, Šiauliai (Lietuva) ir Daugpilis, Jelgava (Latvija). Gerosios patirties apsikeitimo išvyka leido palyginti dviejų valstybių ir atskirų miestų vaizdo stebėjimo sistemų veikimo principus, identifikuoti problemas, įvertinti naudojamų ir vystomų technologijų svarbą kasdieniniame policijos ir pasieniečių darbe.
2018 m. balandžio 24–25 dienomis Utenos aps. VPK Migracijos skyriaus, Latvijos valstybinės policijos Latgalos regiono valdybos, Latvijos sienos apsaugos ir Lietuvos valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai dalyvavo seminare-mokymuose „Neteisėta imigracija, prevencinės priemonės pasienio zonose, tarpvalstybinis bendradarbiavimas”.
2018 m. gegužės 7–11 dienomis Latvijos ir Lietuvos teisėsaugos, vienuolikos pareigūnų delegacija vyko į Nyderlandų Karalystę ir Vokietiją. Vizito metu nagrinėtos temos: „Šiuolaikinės technologijos kaip priemonė padidinti policijos pajėgumus ir efektyvumą”, „Teisėsaugos institucijų, piliečių ir savivaldybių bendradarbiavimas”, „Bylų valdymo sistema” ir „Gerosios patirties pasidalinimas”. Išvykoje Lietuvos ir Latvijos pareigūnų delegacija lankėsi Europos policijos biure (Europole), buvo aplankyta Lietuvos Respublikos Ambasada Nyderlandų Karalystėje. Taip pat delegacija tris dienas praleido Vokietijoje, aplankė išmaniųjų vaizdo sistemų MOBOTIX gamyklą ir buvo pakviesti į Vokietijos Kaiserlauterno policijos įstaigą.
Trečiajame projekto įgyvendinimo etape: Gegužės 24-25 dienomis Kraslavoje (Latvija) vyko seminaras, kurio metu buvo nagrinėjamos temos: „Naujausių technologijų panaudojimas teisėsaugos ir pasienio institucijose”, „Informacijos paieška atviruose šaltiniuose”, „Duomenų analizės metodai”, „Informacinių technologijų naudojimas kriminalistiniuose tyrimuose”. Seminaras buvo išskirtinis, dalyviai, pranešėjai ir rengėjai pasidalino informacija apie technologinius įrenginius trimis kryptimis: inovacijų gamybos, moksliniais tyrimais paremta informacija apie įrenginius ir jų sudėtį bei praktine patirtimi naudojant įrenginius kasdieniniame teisėsaugos ir pasieniečių darbe.
Ketvirtojo projekto įgyvendinimo etapo metu: 2018 m. lapkričio 22-23 dienomis Molėtuose, vyko teminis Latvijos ir Lietuvos teisėsaugininkų seminaras „Nelegalus akcizinių prekių gabenimas ir prevencijos metodai”. Seminaro tikslas – surasti ir užkirsti kelią tolesniam šios nusikalstamos veikos vykdymui Lietuvos-Latvijos pasienyje.
2018 m. kovo 28-29 dienomis Utenos aps. VPK organizavo tarptautinį seminarą „Nusikaltimai elektroninėje erdvėje ir terorizmas” kuris vyko Anykščiuose. Seminaro metu buvo aiškiai apibrėžta sąvoka, kas yra kibernetinis saugumas, pasidalinta patirtimi į ką reikia atkreipti dėmesį tiriant nusikaltimus elektroninėje erdvėje. Taip pat aptarta terorizmo grėsmės ir kita rizika nacionaliniam saugumui, pristatyta rinktinės „Aras” veikla.
Paskutiniame projekto etape buvo pabaigtos svarbiausios, techniškai sudėtingiausios projekto veiklos, pasiektas projekto tikslas – Sinerginės saugumo platformos sukūrimas Rytų Latvijos ir Lietuvos pasienyje. Lietuvos ir Latvijos teritorijose buvo sukurtos intelektualios vaizdo kamerų sistemos su galimybe nuskaityti ir atpažinti valstybinius transporto priemonių numerius. Šis novatoriškas technologinis sprendimas atnešė didžiulę naudą dviems valstybėms tiriant sunkias ir labai sunkias nusikalstamas veikas „karštaisiais pėdsakais”, terorizmo ir nelegalios migracijos grėsmėms šalinti. Sukurtos Transporto priemonių valstybinių numerių nuskaitymo sistemos jungia apie 40 kamerų Lietuvos ir Latvijos teritorijoje. Įdiegtos sistemos prisidėjo prie saugios aplinkos kūrimo bei Šengeno erdvės apsaugos.
Projekto uždarymo baigiamojoje konferencijoje Silene (Latvija) Utenos aps. VPK viršininkas Vytautas Vaiškūnas pripažino, kad pradžioje buvo sunkiai suprantamas galutinis projekto rezultatas, tačiau finale matydamas pasiektą tikslą didžiavosi, įgyvendinta projekto idėja ir ateityje mato tęstinius darbus, kurie išryškėjo projekto veiklos laikotarpiu.
Vykdant projektą Utenos aps. VPK įsigijo keletą naktinio matymo ir termovizorinius žiūronus kurie padeda lengvai aptikti asmenis tarp lapų, medžių šakų ar pasislėpusius daubose, dideliu atstumu atskirti šiltus bei šaltus objektus. Įranga palengvins darbą pareigūnams, vykdantiems pasiklydusių, dingusių asmenų ar nelegalių migrantų paieškas miškingose, pelkėtose pasienio teritorijose.
2020 m. vasario 28 d. Utenos aps. VPK paskutinį kartą susitiko projekto partnerių iniciatyvinė darbo grupė kurie parengė finalinį projekto išvadų dokumentą. Darbo grupė išsakė problemas su kuriomis susidūrė projekto įgyvendinimo metu. Projekto metu įrenginėjant Transporto priemonių numerių nuskaitymo Lietuvos ir Latvijos sistemas inicijuota idėja vykdyti automatinį duomenų apsikeitimą sistemose. Techninės galimybės vykdyti automatinį duomenų apsikeitimą leido, tačiau išanalizuota, kad tokiems tarpvalstybiniams automatiniams duomenų mainams nėra pasirengusi įstatyminė bazė.
Baigiamajame susitikime kuris vyko Utenos aps. VPK visi aštuoni projekto partneriai sutarė, kad projekto tikslas buvo ambicingas, novatoriškas ir keliantis didžiulius iššūkius kiekvienam.
Utenos aps. VPK viršininkas Vytautas Vaiškūnas, akcentavo, kad eiti nežinomu ir nepramintu keliu yra sunkiau, tačiau tai vienijo ir skatino bendradarbiauti, sveikai konkuruoti ir tobulėti. Projekte susibūrė inovatyvi, pozityvi, komunikabili ir į rezultatą orientuota tarptautinė komanda ir tai padėjo pasiekti vieną iš ilgalaikių projekto tikslų – Lietuvos ir Latvijos policijos, pasienio ir savivaldybių glaudus ir efektyvus tarpinstitucinis bendradarbiavimas.

Pasiekę tikslą išsiskyrėme su šypsenomis, kad susitiktumėme kitose iniciatyvose. Utenos aps. VPK Projekto koordinatorė Asta Šuminienė.

Straipsnis parengtas naudojant Europos Sąjungos finansinę paramą. Už šio straipsnio turinį atsako Utenos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas, jis neatspindi Europos Sąjungos nuomonės.

               

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas