Pristatytoje knygoje – dar nevartyti istorijos puslapiai

Rugsėjo 18 dieną A. ir M. Miškinių viešojoje bibliotekoje pristatyta knyga „Povilas Ksaveras Bžostovskis. Paulavos respublika”. Pristatymą surengusios knygos autorės žurnalistė Aurelija Arlauskienė ir istorikė Ramunė Šmigelskytė-Stukienė sakė, kad dar ne visi šiandieninėje visuomenėje suvokia buvusios ryškios asmenybės indėlį į valstybės gyvavimą ir klestėjimą, todėl džiaugėsi rėmėjais, kurie prisidėjo prie to, kad knyga išvystų dienos šviesą.

Knygos pristatymą pradėjo Utenos muzikos mokyklos mokytojos Audronė Misiukaitė ir Gintarė Armonaitienė, publikai atlikusios porą muzikinių kūrinių. Tiek knygos autorės, tiek bibliotekos direktorė Vida Garunkštytė džiaugėsi, jog į knygos pristatymą atėjo didelis būrys mokinių, kurie atidžiai klausėsi autorių pasakojimų, uždavė ne vieną klausimą.
Prieš 245 metus valstybės pareigūnas, rašytojas, švietėjas, bet visų pirma – dvasininkas Povilas Ksaveras Bžostovskis įkūrė 25-erius metus sėkmingai gyvavusią Paulavos respubliką – reiškinį, neturėjusį precedento 18 a. Europoje. Respublika turėjo savo įstatymus, vėliavą, herbą, antspaudą, kaldino monetas. Čia buvo sukurta uniformuota, šautuvais ir patrankomis ginkluota valstiečių milicija, didvyriškai pasipriešinusi Rusijos agresoriams 1794 m. sukilime.
Paulavos respublikoje skurde ir nepritekliuje paskendusiam žmogui buvo leista pažinti laisvę, orumą, garbę. Jos valdymo sistema pilietį skatino dirbti, mokytis, jos negraužė korupcijos, kyšininkavimo, išlaidavimo, tinginystės, girtuokliavimo kinivarpos…Ir visa tai vyko ne kitame pasaulio krašte, o netoli Vilniaus, dabartiniame Šalčininkų rajone, kur iki šių dienų išlikę nenusakomą aurą skleidžiantys buvusio dvaro griuvėsiai.
A. ir M. Miškinių viešojoje bibliotekoje eksponuojamos žurnalistės A. Arlauskaitės ir archyvinės 1939 m. nuotraukos.

Autorės nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas