„Dievadirbynėje“ skleidėsi poezijos posmai

Pačiame gamtos žydėjime senojo prieklėčio pavėsyje aidėjo kūrėjų eilės apie meilę, jaunystę, praeitį… Šeštąjį kartą Kuktiškių miestelyje esančioje „Dievadirbynėje” vyko tradiciniai poezijos skaitymai, į kuriuos buvo pakviesti Utenos krašto poetai ir literatai – juos svetingai priėmė Kuktiškių miestelio gyventojai Elena ir Antanas Čiužai.

Jau tapo įprasta kasmet, baigiantis pavasariui ar prasidėjus vasarai visiems susėsti drauge, atverti savo kūrybos skrynias.
Praėjusio šeštadienio popietę savotiška poezijos gegužinė šildė poetų lūpomis ištartu aukštaitišku žodžiu, vienas po kito iš širdies gelmių liejosi poetiškas žodis.
Pavasario išlydėtuvių proga Sekminių išvakarėse susirinkusieji buvo pasveikinti Utenos kultūros centro Kuktiškių skyriaus kultūrinių renginių organizatorės Laimutės Kleinienės ir šios seniūnijos šeimininkės Gražinos Bivainienės.
Elenos ir Antano Čiužų sodyba įsikūrusi pačiame Kuktiškių miestelyje, šalia gražiai tvarkomo parko su tvenkiniais ir juose kurkiančiomis varlėmis, su pražydusiomis gėlėmis ir savo vaiskuma žavinčiais dekoratyviniais medeliais. Tvarkingumu ir savitumu išsiskiria ir Čiužų sodyba: darbštiems šeimininkams kurti grožį talkina ir jų dukra Vijolė su šeima. Elenai niekada netrūko gražių sumanymų ir energijos – ji įgyvendino savo svajonę įkurti muziejėlį, skirtą kryždirbiui Antanui Deveikiui ir knygnešiui Liudvikui Kuliešiui, moteris yra ir knygų prieglaudos puoselėtoja.
Paraginusi visus įsitraukti į poezijos pasaulį ir savo širdis atverti literatų eilėms, L. Kleinienė pakvietė savo eilių skaityti Utenos literatų klubo „Verdenė” literatę, Lietuvos rašytojų sąjungos narę Reginą Katinaitę–Lumpickienę, puoselėjančią aukštaitišką tarmę ir raginančią gimtąją tarmę prisiminti tuos, kurie pamiršo.
Pirmą kartą į poezijos šventę atvyko Saldutiškio krašto literatė Onutė Steikūnienė, kurią palydėjo Utenos kultūros centro Saldutiškio skyriaus meno vadovė Danutė Zajančkauskienė.
Vygantas Varneckas uteniškiams žinomas kaip ilgametis Tauragnų kultūros centro mėgėjų teatro „Mokas” režisierius, jam už aktyvią kultūrinę veiklą ir teatro tradicijų puoselėjimą suteiktas Tauragnų krašto Garbės piliečio vardas. „Verdenietis” V. Varneckas į šią pavasarinę Kuktiškių šventę atvyko pirmą kartą.
Šiluma savo posmais susirinkusiųjų širdis pripildė poetė uteniškė Giedrė Sudniutė, savo kūrybą skaitė mokytojas, Lietuvos rašytojų sąjungos narys Petras Panavas, Zita Dičiuvienė – ilgametė Kuktiškių saviveiklininkė, giedanti Kuktiškių šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje, kraštietė Dalia Bubulienė, pirmą kartą poezijos šventėje dalyvaujantis Lietuvos rašytojų sąjungos narys poetas Vytautas Kaziela bei jauniausias dalyvis kirdeikiškis dešimtokas Albertas Medzevičius. Į renginį atvyko ir gražiai į literatų gretas įsiliejo ir linkmeniškės Marytė Alesionkienė, Donata Gaižutienė ir Vida Balčiūnienė – šios kūrybingos moterys savo eiliuotuose posmuose atskleidė tėviškės grožį, perpindamos jaunystės prisiminimais.
Susirinkusiuosius pasveikino ir kuktiškietis Utenos rajono savivaldybės mero patarėjas Gintautas Petravičius, kasmet poezijos šventės aplankyti nepamirštantis rašytojas Pranas Treinys ir daugelis kitų garbių svečių.

Autorės nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas