Utenos kultūros centre – subtilus psichologinis spektaklis I. Bergman „Rudens sonata“

Teatras „Meno fortas“, tapęs nauju Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus skyriumi, tęsia sceninę veiklą ir balandžio 6 d. kviečia į Utenos kultūros centrą, kuriame žiūrovai išvys režisieriaus Vytauto Rumšo (vyresniojo) spektaklį pagal žymaus švedų kino kūrėjo Ingmaro Bergmano pjesę „Rudens sonata“. Psichologinėje dramoje kiekvieną personažų sielos virpesį jautriai atskleidžia aktoriai Dalia Storyk, Adrija Čepaitė ir Saulius Balandis. Pastatymo poetines bergmaniškas emocijas kuria pianistė Monika Palšauskaitė.

Aktorė Adrija Čepaitė

„I. Bergmanas yra genialus scenaristas, parašęs ypač koncentruotą dramaturginę medžiagą, keliančią mums visiems labai gerai pažįstamus jausmus“, – sakė režisūrinių sprendimų autorius V. Rumšas. Spektaklyje pasakojama apie dukros ir motinos susitikimą po septynerių skaudžios tylos metų, kai viltis susikalbėti ir atleisti viena kitai už patirtą nemeilę vis labiau blėsta. Žiūrovams atskleidžiamos baisios tiesos, atveriančios tėvų ir vaikų santykių žaizdas.

„Aš tiesiog bijojau būti tavo motina. Norėjau, kad suprastum, jog esu tokia pat bejėgė, kaip ir tu. Ar net didesnė bailė…“ – dukrai prisipažįsta Šarlotė (motina). Pasak aktorės D. Storyk, jos kuriamo personažo elgesys kupinas paradoksų: pasakiusi „kaip aš tave myliu“, netrukus apsisukusi padaro visiškai priešingą veiksmą. „Jos abidvi muzikės ir jųdviejų, kaip menininkių, egoizmas užima klaikiai didelę vietą, tarsi turėtų galvoti apie kažką didingesnio negu viena apie kitą. Toks kvailas egoizmas“, – pastebi D. Storyk.

Psichologinėje dramoje motina pirmą kartą išgirsta žiaurią tiesą, konkrečius kaltinimus iš dukros, kaip ji vaikystėje buvo nesuprasta, skriaudžiama, kokie buvo keliami reikalavimai jos draugams, mylimiesiems.

Aktorės Dalia Storyk ir Adrija Čepaitė

Režisierius V. Rumšas prisipažįsta, kad „Rudens sonata“ yra sunki pjesė, kurioje skaudžiai analizuojami šeimos narių santykiai, tarsi užburtas ratas perduodami iš kartos į kartą, o juose nėra atvirumo, drąsos išsikalbėti, nuoširdžios meilės. Savo šeimoje nepatyrusiam tokių jausmų, išėjus į gyvenimą yra beveik neįmanoma jų suprasti. „Ir jeigu kažkas į mane kreipiasi jautriai, tada iškart galvoju, kad čia tyčiojasi arba nori apgauti. Bet kadangi nemeilę patyrę neatpažįsta tikrų jausmų, jų širdyse prasideda didžiulė sumaištis“, – teigė V. Rumšas.

Kokie psichologiniai lūžiai lydi Šarlotės (motinos) ir Evos (dukros) ryšius? Kada beatodairiška motinos meilė žeidžia talentingą dukrą ir paradoksaliai atskleidžia žiauriąją motinos pusę? Kodėl artimiausi žmonės paniškai bijo išsikalbėti ir būti silpnais?

I. Bergmano „Rudens sonata“ – begales jautrių asociacijų su kiekvienam mūsų tekusiais išgyvenimais kurianti, preciziškai žmonių santykius atverianti istorija.

Spektaklis vyks balandžio 6 d. 18 val. Utenos kultūros centre. Bilietus galima įsigyti bilietai.lt.

Organizatorių inf.

Martyno Aleksos nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas