Normas viršijantis cukraus, druskos ir riebalų kiekis stebimas ne tik trečiosiose šalyse, tačiau ir Lietuvoje. Viršijamos leistinos paros normos didina ūmių ir lėtinių ligų susirgimų skaičių.
Šiuo metu visuomenės sveikatos specialistai didelį dėmesį skiria maisto saugai bei sveikai mitybai reglamentuoti. Sveikatos apsaugos ministerija nuolat patvirtinta naujas higienos normas, kuriomis siekiama maksimaliai užtikrinti saugą ir vartotojų pasitikėjimą rinkoje esančiais produktais.
Lietuvos gyventojų mirtingumo struktūra pagal pagrindines mirties priežastis jau daugelį metų išlieka nepakitusi. Trys pagrindinės priežastys – kraujotakos sistemos ligos, piktybiniai navikai ir išorinės mirties priežastys 2013 metais sudarė 84 procentų visų mirties priežasčių. Nuo gegužės mėnesio įsigalios naujai patvirtintas dietologų ir specializuotų paslaugų teikimo reikalavimų aprašas. Tokiu būdu dietologo paslaugos taps prieinamesnės ir nauja tvarka prisidės prie kraujotakos sistemos ligų susirgimų skaičiaus mažinimo.
Įvairias prevencines priemones vykdo ir savivaldybėms priklausantys Visuomenės sveikatos biurai. Patvirtinus širdies ir kraujagyslių rizikos asmenų sveikatos stiprinimo aprašą, visuomenės sveikatos biurai kartu su kardiologais ir kitais specialistais, apmoko rizikos grupės asmenis įvairių prevencinių priemonių ir informuoja visuomenę, kaip sveikiau maitintis, maksimaliai judėti, valdyti stresą, suprasti savo sveikatos rodiklius.
Sveikatos ministerijos inf.