Virtuvė – tai vieta, kurią valome itin reguliariai, nes nuo jos švaros priklauso maisto kokybė ir skonis. Tačiau daugelis žmonių valydami praleidžia reguliarų gartraukio valymą. Tai klaida, nes būtent gartraukio darbas lemia skirtumą tarp šviežio ir švaraus oro virtuvėje. Kaip veiksmingai išvalyti gartraukį?
Gartraukio priežiūra – svarbiausia reguliariai valyti
Gartraukį veikia ne tik drėgmė ir riebalai, bet ir nešvarumai, pavyzdžiui, dulkės. Kuo ilgiau atidėliosite jo valymą, tuo sunkiau bus pašalinti susidariusias nuosėdas. Nešvarus gartraukis ne tik negražus ir bjauroja virtuvę, bet, svarbiausia, tinkamai neatlieka savo darbo: jis nebefiltruoja oro efektyviai, pašalindamas kvapus, riebalus, vandens garus ir kitas daleles. Reguliarus gartraukio valymas užtikrina, kad maisto ruošimas nekels nepatogumų ir nemalonūs kvapai nepateks į kitas namų patalpas, ypač jei turite svetainę su atvira virtuve.
Svarbu nepamiršti valyti ne tik išorines dalis, bet ir filtrus. Todėl valant nerūdijančio plieno gartraukį reikėtų nuriebalinti visą prietaiso korpusą ir užtikrinti nepriekaištingą filtrų būklę. Šiuolaikiniai gartraukio filtrai yra aliuminio plokštės, kurias galima valyti po tekančiu vandeniu naudojant švelnius ploviklius arba ne mažiau veiksmingus naminius metodus. Tai labai patogus sprendimas, garantuojantis ilgametį gartraukio veikimą.
Kaip valyti gartraukį?
Visų namuose yra skirtingų tipų gartraukiai, daugiau informacijos: el-vent.com, todėl priklausomai nuo to, kokio modelio gartraukį turite, skiriasi ir jo valymo būdai.
- Gartraukiams su išskirtiniu vertikaliu kaminu reikia pasiekti visus konstrukcijos kampelius, įskaitant patį kaminą. Patartina naudoti minkštą šepetėlį, pavyzdžiui, dantų šepetėlį. Kamininis gartraukis veiksmingai sugeria virtuvės garus ir riebalų daleles, kartu stebindamas savo unikalia išvaizda.
- Plokščias, po spintele įmontuotas gartraukis kelia mažiau rūpesčių – tiesiog kasdien nuvalykite matomas konstrukcijos dalis drėgna šluoste ir plovikliu.
- Salos gartraukį, kuris yra geriausiai matomas ir kartu yra dekoratyvinis dizaino elementas, reikia reguliariai valyti, kad jis visada atrodytų gerai. Svarbiausia nepamiršti valyti ne tik išorines dalis, t. y. gaubtą, bet ir filtrus.
Kaip išvalyti gartraukio filtrą?
Senesnių modelių gartraukiai turi anglies filtrus arba filtrus, pagamintus iš specialaus sugeriamojo popieriaus (panašaus į espresso kavos aparatų filtrus), todėl jų neįmanoma išvalyti – juos reikia tiesiog pakeisti. Anglinių filtrų valyti negalima.Juos reikia keisti kas 3-6 mėnesius, priklausomai nuo to, kaip dažnai ir kaip intensyviai naudojamas gartraukis. Filtre esančios anglies granulės turi ribotą gebėjimą sugerti ir neutralizuoti kvapus ir riebalus, todėl tam tikru momentu jos tiesiog nebeatlieka savo funkcijos.
Metalinius filtrus galima tiesiog išimti ir išvalyti. Juos išimti ir įdėti atgal nėra jokio vargo. Pastaba: metalinis riebalų filtras yra visa gartraukio grotelė – nebandykite jo išardyti. Tiesiog nuplaukite groteles plovikliu, soda arba actu, išdžiovinkite ir įdėkite.