Užpaliečiai nusikėlė į karžygių laikus

Galimybė Užpaliuose netradiciškai susipažinti su praeitimi nėra naujovė. Dideliu netikėtumu netapo ir sambūris prie Šeimyniškių atodangos su konglomerato uola. Jau trečius metus iš eilės čia vyksta po kultūrinį renginį. Atmintyje išlikusi ir 2015 metų edukacinė praktinė pažintis su atodanga – susitikimo metu Lietuvos geografų draugijos nariai–mokslininkai nukėlė į ledynmečių suformuotą ir užkoduotą istoriją. Šiemet įgyvendinant Lietuvos kultūros tarybos ir Utenos apskrities regioninės kultūros tarybos iš dalies finansuojamą projektą „Stverk Užpalių kultūrines iniciatyvas” nusikelta beveik 800 metų atgal, kuomet užpaliečiai gynė savo žemes kartu įrodydami lietuvių tautos stiprybę.

Anot istoriko Teodoro Narbuto, 1233 metais Užpaliuose vyko smarkios kautynės tarp Volkvino vadovaujamo Livonijos ordino ir Lietuvos kunigaikščio Rimgaudo kariuomenės. Laimėjo lietuviai. Mat užpaliečiams į pagalbą atskubėjo Anykščių krašto vyrai, vadovaujami Kalitos ir Nykščio.
Šiais metais užpaliečiams atliekant 1233 m. mūšio rekonstrukciją vadovavo VŠĮ „Vikingų kaimas” atstovas Rimgaudas Korsakas. Jei 2011 m. per kraštiečių šventę šio krašto žmonės tik stebėjo senovės baltų kovų brolijos „Vilkatlakai” edukacinę mūsų protėvių karybos programą, šiemet buvo sudarytos sąlygos ir kardu pamojuoti, ir skydu prisidengti, ir aprangą pasimatuoti, ir mūšių taktikas išbandyti. Pasiskirsčius į du pulkus, praktiškai analizuotos strategijos, kuriose būta ne tik karinių manevrų, bet ir netrūko tikėjimo protėvių vėlėmis. Pulkams atsidūrus akistatoje vieniems prieš kitus, įveikti iššūkiai dvikovose, kurta strateginė psichologinė įtampa, bandyta pagrobti priešininko vėliavą, neišvengta ir puolimo, tačiau nugalėjo draugystė.
Taikiai pasibaigus mūšio rekonstrukcijai į praeitį nusikeltą tik maždaug 100 metų. Rokiškio turizmo ir tradicinių amatų informacijos ir koordinavimo centro folkloro ansamblis „Gastauta” (vad. Nida Lungienė) grąžino į žmogaus sąlytį su gamta. Programa „Aš užaugau raškožėly” sudaryta remiantis 1992 metais etnoekspedicijos metu užfiksuota medžiaga lankantis pas žymiausią Rokiškio rajono Pandėlio krašto Abelių kaimo dainininką, pasakotoją, smulkiosios tautosakos pateikėją, paukščių pamėgdžiotoją Juozą Bagužį (1915–1998 m.).
Pastarojo laikmečio Konglomerato atodangoje vykusių renginių spektras pasipildė ne tik edukacine veikla, bet ir mūsų tėvų kartos palikimu: šmaikščiais samprotavimais, liaudiška muzika, šokiais bei daina. Į savo jausmus įsileisdami pažintį su praeitimi stipriname pagarba protėvių palikimui ir gimtajam kraštui.

Vytauto Ridiko nuotr., Vytauto Juknio filmas

{youtube}LfO2xOVA16A&feature{/youtube}

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas