Ar įmanomi pažangūs verslai regione?

Trečiadienį Utenoje prasidėjo pirmasis iš penkių Finansų ministerijos organizuojamų renginių apie 2021-2027 metų Europos Sąjungos (ES) investicijas Lietuvoje. Jo metu apie pažangią ateities visuomenę regionuose ir kodėl būtina ugdyti jaunų žmonių verslumą kartu su finansų ministre Gintare Skaiste diskutavo ekspertai ir Utenos verslo atstovai.

„Į Lietuvą atkeliauja didelės – 7,5 mlrd. eurų – ES investicijos 2021-2027 metams. Iš šių lėšų net 1,4 mlrd. bus skiriama pažangesnei Lietuvai kurti – konkurencingumo ir aukštos pridėtinės vertės ekonomikos skatinimui, verslo ir mokslo bendradarbiavimo stiprinimui, inovacijų ir tyrimų įgyvendinimui bei naujų rinkų paieškai. Tai neabejotinai didins mūsų valstybės ekonominį potencialią ir atvers galimybes šalies regionams tapti naujais investicijų centrais, kuriuose gera gyventi“, – diskusijos metu akcentavo finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Pasak jos, minėtos investicijos bus skirtos vietos gyventojų verslumo plėtrai, pramonės pertvarkai reikalingų įgūdžių ugdymui.

„Tikslingos investicijos leis prisitaikyti prie sparčiai kintančių technologinių pokyčių. Be to, tolygiam šalies vystymuisi bus investuojama į 10 Lietuvos regionų centrų įgyvendinant jų ekonominį potencialą, todėl investicijų naudą pajus ne tik konkretaus miesto, bet ir viso regiono gyventojai. Tai užtikrins socialinės, ekonominės ir teritorinės nelygybės mažėjimą bei sudarys sąlygas kurtis naujiems ir inovatyviems verslams skirtinguose regionuose“, – pažymėjo viešnia.

Kad regionai turi didelį ekonominį potencialią pritarė ir diskusijoje dalyvavusi Inovacijų agentūros Bendrųjų verslo kompetencijų departamento direktorė Patricija Reut. Jos teigimu, tikslinės priemonės ir įvairios paskatos galėtų padėti užtikrinti verslų steigimąsi ir plėtrą mažesniuose Lietuvos miestuose, nes didžioji dalis inovatyvių verslų vis dar susitelkę didmiesčiuose.

Diskusijos dalyviai vieningai pritarė, jog būtina ugdyti jaunų žmonių regionuose verslumą, siekiant kurti pažangią visuomenę.

„Regionuose svarbu ne tik skatinti žmonių verslumą ir norą steigti verslus gimtajame mieste, bet ir ugdyti svarbius verslo vystymo gebėjimus“, – teigė virtualios realybės pramogų „VRoom“ įkūrėjas Paulius Juočeris.

Anot jo, pažangus verslas pirmiausia asocijuosi su gebėjimu prisitaikyti prie greitai kintančios aplinkos, o tam būtinos verslo valdymo, rizikų bei efektyvumo skaičiavimo žinios.

Kitas diskusijos dalyvis, 11 klasėje savo verslą įkūręs uteniškis Mantas Andrašius sakė, kad verslų kūrimąsi galėtų paskatinti ne tik specifiniai mokymai, bet ir įvairių bendradarbiavimo centrų ar kitų palankių erdvių idėjų dalinimuisi įsteigimas.

„Turint šiuos dalykus, aš tikiu, kad tokie miestai kaip Utena gali tapti patrauklia vieta, kurti inovatyvius verslus“, – teigė M. Andrašius.

Šio ciklo renginiai vyks ir kituose keturiuose Lietuvos miestuose – Alytuje, Marijampolėje, Telšiuose ir Tauragėje.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas