Lietuvos ekspertai tikisi, kad ateityje sulauksime proveržio tvarumo srityje

Absoliuti dauguma (89 proc.) Lietuvos gyventojų pritaria, kad daugiabučių renovacija prisideda prie tvaraus išteklių naudojimo, o 75 proc. jų sutinka su teiginiu, kad daugiabučių atnaujinimas kaip energijos taupymo būdas yra itin svarbus ir aktualus. Tai atskleidė rinkos tyrimų bendrovės atliktas kiekybinio visuomenės nuomonės tyrimas*, kurį užsakė Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą administruojanti Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA).

Europos Komisijos duomenimis, pastatų sektorius suvartoja apie 40 proc. energijos ir sudaro daugiau nei 35 proc. visos CO2 emisijos Europos Sąjungos (ES) šalyse. Šiame kontekste svarbu nepamiršti ir Lietuvos turimų įsipareigojimų Bendrijai – iki 2050 m. didžioji dalis šalies daugiabučių turės būti modernizuoti.
Tiesa ta, kad daugiabučio renovavimas ir alternatyvių energijos šaltinių diegimas yra vienas efektyviausių būdų, kurie leidžia ne tik išvengti didelių šildymo sąskaitų, bet ir prisidėti prie neigiamo poveikio klimatui mažinimo. To svarbą patvirtino ir atlikto tyrimo duomenys: 57 proc. gyventojų pripažino, kad juos neramina ekstremalūs gamtos reiškiniai, 31 proc. rūpi tirpstantys ledynai ir kylantis vandens lygis, o 25 proc. besikeičianti gamta (tam tikrų augalų ir gyvūnų išnykimas) ir kt. Visa tai – klimato kaitos padariniai, kuriuos suvaldyti galima tik imantis atitinkamų veiksmų.
To paties tyrimo duomenimis, 80 proc. respondentų pritaria, kad daugiabučio atnaujinimas leidžia stabdyti klimato kaitą – lyginant su 2019 m., šis rezultatas pagerėjo 2 procentiniais punktais. Be to, absoliuti dauguma gyvenančių daugiabučiuose norėtų įsidiegti inovatyvias energijos taupymo priemones, o 9 proc. apklaustųjų teigė, jog tai planuoja padaryti ateityje.
„Pagrindinė motyvacija diegtis alternatyvius energijos šaltinius, renovuojant daugiabutį, išlieka galimybė sutaupyti – taip teigė 53 proc. respondentų. 25 proc. svarbu patogumas, o 22 proc. – draugiškumas gamtai. Palyginus su 2020 m. atliktu tyrimu, patogumo svarba išaugo 5 procentiniais punktais. Ir nors gyventojų priežastys diegtis inovatyvius energijos taupymo šaltinius yra skirtingos, džiugu, jog jie supranta to naudą“, – teigia APVA direktorius Vytautas Vrubliauskas.

Daugiabučiai ir žalioji energija: ką pasirinko gyventojai?

APVA turimais duomenimis, nuo 2020 m. gegužės 28 d. pagal Klimato kaitos programos kompensacinių išmokų saulės energijos technologijų, šilumos siurblių ir šilumos saugyklų panaudojimas šilumos energijai gaminti, karštam vandeniui ruošti ir (ar) elektros energijai gaminti atnaujintuose (modernizuotuose) daugiabučiuose namuose aprašą, buvo paskelbtas kvietimas teikti paraiškas atsinaujinančių energijos šaltinių panaudojimo daugiabučiuose namuose projektams įgyvendinti. Kvietimui baigus galioti (2021 m. gruodžio 31 d.) iš viso gautos 138 paraiškos, o į finansuojamųjų projektų sąrašą įtrauktas 131 projektas.
Net 100 daugiabučių pasirinko įsirengti saulės elektrines, 18 – šilumos siurblius (keturiuose iš jų įrengiant saulės elektrinės, dvejuose – saulės kolektorius), 6 – geoterminis šildymas (iš kurių keturiuose taip pat ir saulės elektrinės), kolektorius karšto vandens ruošimui taip pat įsidiegs 6 daugiabučiai, o viename daugiabutyje bus įrengtos saulės elektrinės, akumuliacinės talpos bei šilumos siurblys.

Tvarumo idėjos populiarumas augs

Tvarumo, ekologiškumo ir žalios energijos, kaip draugiškos aplinkai, naudojimo svarba Lietuvoje vis dar nesulaukia didelio gyventojų dėmesio.
Daugiabučio modernizavimo ekspertai sutaria: kol aplink nebus gerųjų pavyzdžių, tol gyventojų susidomėjimas atsinaujinančiais energijos šaltiniais smarkiai nedidės. Jie tikisi, kad ateityje didėjant supratimui apie jų teikiamą naudą ir augant gerųjų pavyzdžių skaičiui, žmonės vis drąsiau priims sprendimą savo daugiabutyje naudotis žaliąja energija.
*„Spinter tyrimai“ 2022 m. birželio 18-28 d. atliktas reprezentatyvus tyrimas. Jo metu buvo apklausta 1015 18-75 m. žmonių. 42 proc. iš jų gyvena nerenovuotame senos statybos daugiabutyje, dar 18 proc. gyvena renovuotame arba naujesnės statybos būste, o dar 40 proc. – vieno ar dviejų butų name.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas