Klaidos, kurių vengti ruošiant sodą vasaros sezonui

Ne paslaptis, kad turintys sodus su nekantrumu laukia vasaros sezono. Juk nieko nėra geriau kaip šiltomis vasaros dienomis leisti laiką gamtos apsuptyje, mėgautis grynu oru, skanauti sode užaugintas daržoves bei vaisius ir uosti mėgstamų gėlių aromatą, tiesa? Tačiau tam, kad sodas džiugintų atpalaiduojančia aplinka ir gausiu derliumi reikia tinkamai juo pasirūpinti.
Kaip paruošti sodą vasaros sezonui? Ko geriau nedaryti puoselėjant savo sodo erdves? Šie klausimai dažniausiai sukasi sodininkų galvose artėjant šilčiausiam metų laikui. Tad sužinokite, kaip tinkamai pasirūpinti sodu ir kokių klaidų vengti norint, kad sodas visą vasarą žydėtų bei klestėtų.

Nepakankamas dėmesys sodo aplinkai

Daugelis ruošdami sodus vasaros sezonui pirmiausia skuba pasirūpinti daržais, šiltnamiais ar vaismedžiais. Savaime suprantama, kad atidi priežiūra sodo augalijai reikalinga, tačiau norint, kad sodas džiugintų ne tik gausiu derliumi, bet taptų ir ta vieta, kur malonu bei gera leisti laiką svarbu tinkamai pasirūpinti sodo aplinka.
Derėtų atkreipti dėmesį į tai, kad po šaltojo sezono labai dažnu atveju sodo aplinkai reikia atnaujinimo. Tad pasiraitokite rankoves ir kibkite į atnaujinimo darbus, ką lengvai bei paprastai padės padaryti įvairiausi sodo reikmenys. Perdažykite terasą, papuoškite ją naujomis dekoracijomis, atšviežinkite arba renovuokite sodo baldus, sutvarkykite girgždančius sodo vartelius ar naujai įrenkite grilio zoną. Patikėkite, skyrus pakankamai dėmesio sodo aplinkos atnaujinimui vasaros dienas sode leisti bus kur kas smagiau bei maloniau.

Apleisti ravėjimo darbai

Tinginio vasara sode – daugelio svajonė, ar ne? Todėl neretai piktžolių ravėjimo darbai lieka nuošalyje. Tačiau ruošiant sodą vasaros sezonui piktžolių negalima apleisti. Reikia žinoti, kad jei piktžolės paliekamos augti per ilgai, jų gali labai sparčiai prisidauginti, o tada pasirūpinti išpuoselėtu ir tvarkingu sodu bus tik sunkiau.
Būtina įsiminti, kad leisti piktžolėms augti pakankamai ilgai, kad susidarytų sėklos galvutė yra viena didžiausių sodininkų klaidų. Pavyzdžiui, vienoje kiaulpienės galvutėje gali būti net nuo 50 iki 200 sėklų, o tai reiškia, kad laiku neišrovus subrendusios kiaulpienės po kurio laiko jų pridygs gerokai daugiau, kas tikrai džiugina ne visus sodininkus. Tad norint išvengti piktžolių problemos sode, net ir lepinant šiltiems orams, neapleiskite ravėjimo darbų.

Pertręšimas ir perlaistymas

Dar viena dažna klaida, kurią daro sodus turintys žmonės – pertręšimas. Artėjant vasarai daugelis suskumba sočiau pamaitinti sode augančius vaismedžius, daržoves, uogakrūmius bei gėles. Tačiau svarbu žinoti, kad per didelis trąšų kiekis gali pakenkti jūsų sodo augalijai. Kuo tai kenksminga? Perteklinis tręšimas neretai įtakoja mažesnį daržovių, vaisių ar uogų derlių. Taip yra todėl, nes augalai energijos perteklių naudoja tam, kad sukurtų naujus stiebus, šakas bei lapus, o dėl to nukenčia žiedai, nes jų skaičius mažėja. Reikia atkreipti dėmesį į tai, kad tinkamose dirvose įveistus sodus tręšti reikia mažiau nei lauko ar daržo augalus. Reikalingiausias medžiagas, tokias kaip deguonis, anglis ir vandenilis, augalai gauna iš oro ir vandens. Žinoma, laiku ir saikingai patręšti augalai tikrai nuo to nenukentės. Anaiptol, nudžiugins jus gausesniu žydėjimu bei derliumi, tad svarbiausia nepersistengti ir atsakingai paruošti sodo augaliją vasaros sezonui.
Artėjant vasarai būtina žinoti, kad sodo augalijos negalima ne tik pertręšti, bet ir perlaistyti, kas taip pat yra gan dažna sodininkų klaida. Perlaistymas – itin pavojingas, nes tai gali sužaloti ar net numarinti augalus. Pagrindiniai perlaistymo požymiai – krintantys, vystantys, geltonuojantys bei ruduojantys lapai ar ant dirvos paviršiaus šalia augalo pasirodęs pelėsis. Norint išvengti perlaistymo geriausia augalus laistyti rečiau, bet giliau, tuomet augalai pasisavins pakankamą kiekį vandens, o jūsų sodas bus gražus ir klestintis.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas