Ką įsigyti, jeigu norite pradėti gaminti medžio dirbinius savo dirbtuvėse?

Pastarieji įvykiai daug kam parodė, jog negalime būti visiškai 100% priklausomi nuo vieno pajamų šaltinio. Geriausiai sekasi tiems, kurie turi tvirčiausią finansinį pagrindą po kojomis, o jį suteikia bent kelių pajamų šaltinių turėjimas. Jeigu visuomet svajojote pradėti kažką naujo arba knieti išbandyti save naujoje srityje, galite laisvą laiką skirti medienos apdirbimui. Statybų bumas, augantis vartojimas ir kiti reiškiniai lemia tai, jog žmonėms reikia vis daugiau daiktų. Baldai, dekoracijos ir kiti produktai dabar yra kaip niekad geidžiami, tad toks verslas – apsimoka. Bet ką jums reikėtų įsigyti, jeigu norėtumėte pradėti gaminti dirbinius iš medžio savo dirbtuvėse?

Veiklos licencija


Visų pirma, jeigu planuojate užsiimti tokia veikla ir iš jos uždirbti, jums reikia verslo liudijimo, individualios veiklos pažymėjimo arba net įsteigti savo įmonę ar bendriją. Nors tai formalumas ir nesusiję su pačiais įrankiais, bet vis tiek reikėtų nepamiršti to, kad veikla turi būti legali. Nieko gero iš to, jeigu pardavinėsite baldus ar gaminius bei nemokėsite mokesčių, nebus, kadangi vėliau galite sulaukti baudų.


Pjūklų rinkinys ar pjovimo staklės


Kad ir kokius medienos gaminius darysite, jums būtinai reikės juos pjaustyti. Pjauti viską ranka – nepraktiška, trunka labai daug laiko ir kainuoja be galo daug jėgų. Tai – neefektyvus pjovimo metodas, nebent dirbate su labai smulkmeniškais dalykais. Jeigu pjaunate nors truputėlį didesnių gabaritų ruošinius, pirkite pjūklų rinkinį arba pjovimo stakles, kad darbą atliktumėte per optimalų laiką.
Staklės geriausiai tinka, jeigu turite pakankamai erdvės darbui. Jeigu dirbtuvės nėra labai didelės, geriau pirkti rankinius pjūklus.


Šlifuoklis


Medieną po nupjovimo ir sukonstravimo reikia nušlifuoti. Medienos šlifavimui naudojamas specialus šlifavimo popierius, kurį galite naudoti rankiniu būdu arba pritvirtinus prie šlifuoklio. Pastarųjų įrenginių būna daug tipų ir jums reikėtų geriau išsinagrinėti esamus pasirinkimus bei pagal tai pasirinkti jums tinkamiausią variantą. Rinkoje galite rasti ekscentrinius, juostinius, tiesinius, vibracinius ir daugybės kitų tipų šlifuoklius. Vieni geriau tiks baldams, kiti – sodo dekoracijoms, treti – smulkmeniškiems dirbiniams.


Obliavimo staklės


Dar vienas įrankis, be kurio neapsieina joks medžio apdirbimo procesas – oblius. Daugumai žmonių naudingesnės obliavimo staklės, kurios gali atlikti daugiau darbo ir leidžia obliuoti efektyviau nei rankinis įrankis. Kokybiškos obliavimo staklės nėra itin pigios, todėl, jeigu į medžio apdirbimą žiūrite rimtai ir galvojate iš to daryti verslą, galite jas įsigyti išsimokėtinai. Kaip žinote, obliai naudojami medienos paviršiams lyginti, o ši užduotis yra kertinė, jeigu norite iš grubaus ir neapdirbto medienos gabalo padaryti puikų ir estetiškai išvaizdų komponentą.


Grąžtai


Gręžimas taip pat yra labai svarbus, kadangi įgręžti reikia angas tvirtinimo detalėms arba ateities jungtims. Dauguma grąžtų visada tinka darbui su medžiu, tačiau tai priklauso ne tiek nuo pačio įrenginio (didžioji dalis akumuliatorinių gręžtuvų – labai universalūs), bet nuo pačio grąžto, kurį renkatės. Būkite užtikrinti, jog turėsite bent jau komplektą įvairaus skersmens ir tipo grąžtų, kad galėtumėte patenkinti iškilusius poreikius.


Lakai, dažai, alyvos…


Po to kai mediena nuobliuota ir nušlifuota, ją reikia lakuoti arba dažyti. Dažniausiai medienai naudojami specialūs lakai ir alyvos bei impregnantai, kurie perkami būtent su tikslu apdoroti medieną. Jeigu dažai dažniausiai dengiami ant medienos tam, kad pakeistų jos išvaizdą, tai lakai ir impregnantai dar papildomai saugo paviršių nuo pažeidimų.


Įrankiai, kurių nebūtinai reikia


Čia verta paminėti, kad ne visų įrankių jums tikrai reikės, o apie kai kurių reikalingumą, tikriausiai sužinosite jau gerokai po to, kai veiklą pradėsite. Poliruokliai, multifunkciniai prietaisai ar klijų pistoletai jums nebūtinai reikalingi, o štai stacionarus gręžtuvas, dažų purkštuvas ar freza gali praversti pagal aplinkybes.
Jeigu esate visiški naujokai ir tik pradedate darbuotis, išsirinkite kokį nors objektą, kurį gaminsite ir gaukite pakankamai informacijos apie patį procesą. Pažiūrėkite pakankamai vaizdo medžiagos ir paskaitykite patariamojo pobūdžio straipsnių. Pagal juos paskirstykite biudžetą įrankių įsigijimui ir po truputėlį pradėkite darbus!

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas