Vairavimo mokyklas gniuždo nežinomybė dėl ateities

Prognozuojama, kad jau nuo šių metų vasario mėnesio turėtų brangti vairavimo pamokos. Tai gerokai gąsdina ne tik būsimus vairuotojus, kuriems tektų plačiau atverti piniginę, bet ir vairavimo mokyklų savininkus: jie brangintų vairavimo kursus, o tai tikrai nepaguostų būsimų klientų.

Nauji metai – nauji lapai. Taip galima apibūdinti naujų įstatymų, kaip įvardija vairavimo mokyklų savininkai, „nuleidimą iš dangaus”. O tokie įstatymai ir taip sunkiai gyvuojančioms vairavimo mokykloms – it perkūnas iš giedro dangaus.
Vis garsiau kalbama apie baimes dėl nelygių konkurencinių sąlygų rinkoje ar kai kurių šalies vairavimo mokyklų uždarymą.
Dar pernai Valstybinė mokesčių inspekcija informavo tai, kad vairavimo kursai turi būti apmokestinti pridėtinės vertės mokesčiu, tad nuo šių metų vairavimo mokykloms reikėtų susimokėti 21 procentą šių mokesčių.
Ir taip vos išgyvenančios kai kurios vairavimo mokyklos nepakeltų šios naštos, tad papildomas išlaidas tektų susimokėti patiems klientams.
„Net nežinau, kaip bus Utenoje, – sakė į nežinomybę patekęs vienos vairavimo įmonės Utenoje vadovas Milvydas Bareikis. – Sunku prognozuoti, kas laukia ateityje. Man pikta todėl, kad įstatymus priima atbuline data. Kol kas nesame PVM mokėtojai, tačiau po kelių mėnesių tikriausiai jau būsime PVM mokėtojais priverstinai”.
Tokia politika, pasak M. Bareikio, jį labiausiai ir šokiruoja. Juolab, kad įstatymai priimami praėjusių metų paskutiniojo mėnesio data. „Jei bet kurioje įmonėje kažką padarytumėme atbuline data, tai nubaus, per mažai nepasirodys”, – įsitikinęs.
Šiuo metu Bareikio vairavimo mokykloje besimokantiems vairavimo kursai kainuoja apie 377 eurus, tačiau sumos dydis priklauso ir nuo kliento vairavimo įgūdžių.
Pašnekovas baiminosi dėl to, kad pabranginus kursų kainą prarastų dalį klientų. Jis nė neįsivaizduoja to, kokią naudą turės valstybė, surenkanti po 21 proc. mokesčio iš sunkiai besiverčiančių vairavimo mokyklų, iš kurių galbūt dalis neatlaikytų šios naštos ir paprasčiausiai užvertų duris.
Panašiai mąsto ir kitos vairavimo įmonės Utenoje direktorė Elena Šapranauskienė, apie šias naujoves sužinojusi tik iš žiniasklaidos. „Jei mūsų įmonė taptų PVM mokėtoja, žinoma, brangtų ir kursai. Visa tai skaudžiai atsilieptų ne tik mums, bet ir klientams, kuriems algos nekyla, o paslaugos auga kaip ant mielių. Štai sumokame mokesčius, atsiskaitome už kurą, įvairias paslaugas, pokalbius telefonu… O kas belieka?… Juk automobilių remonto kainos gerokai pakilo: jei anksčiau už vieną ar kitą paslaugą mokėdavome litais, tai šiandien už tą patį – eurais”, – apgailestavo direktorė.

D. Kazokaitės nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas