LR liberalų sąjūdis: ne tik norime, bet ir žinome, kaip spręsti užimtumo problemas Utenoje

Ne kartą ir ne iš vieno uteniškio teko girdėti, kad be pasivaikščiojimo nepriekaištingais miesto parkų takeliais Utenoje nelabai ką ir nuveiksi. Tiek jaunesniam, tiek vyresnio amžiaus miesto gyventojui dažnai kyla klausimas – kur ir kaip praleisti laivalaikį? Neturime jokio jaunimo ar suaugusiųjų užimtumo centro, elementaraus kūdikių, vaikų žaidimo kambario. Jei jaunimas dar gali nuvykti iki artimiausio didmiesčio papramogauti, tai vyresnio amžiaus uteniškiams belieka laiką leisti prie televizoriaus. Tačiau tam, kad uteniškiams būtų suteikta galimybė turiningai praleisti laisvalaikį, kad atsirastų erdvė bendravimui ir susitikimams, Utenoje yra visos sąlygos. Trūksta tik valdžios dėmesio ir noro esamas problemas spręsti.

Liberalų sąjūdžio Utenos skyriaus politikai ne kartą yra kalbėję apie tai, kad jaunimo užimtumas Utenoje yra didžiulė problema. Išaugusi emigracijos banga neaplenkė ir mūsų miesto. Natūralu, kad neužtikrinant augančios jaunosios kartos poreikių, jaunimas palieka miestą ir ieško naujų erdvių, o po studijų nenori grįžti į Uteną. Turime suprasti, kad miestas be jaunimo, tai miestas be ateities. Sparčiai mažėjantis gyventojų skaičius bei senstantis gyventojų amžiumi miestas siunčia signalus, kad būtina Utenos rajono valdžiai keisti požiūrį į jaunimo politiką ir jos finansavimą.
Tiesa, Utenos jaunimo mokykloje yra įkurtas Dienos centras jaunimui, tačiau jis skirtas tik vaikams iš socialinės rizikos šeimų ir su specialiaisiais poreikias. Puiku, kad rasta lėšų įkurti tokį centrą, tačiau būtina užtikrinti visavertį laisvalaikį ir likusiam jaunimui.
Remiantis kitų miestų sėkminga patirtimi ir pavyzdžiais, Liberalų sąjūdis Utenoje ketina įsteigti aktyviai veikiančiančią jaunimo erdvę – užimtumo centrą, kuris būtų pritaikytas atviram darbui su jaunimu. Tokiame centre būtų galima vykdyti tiek formalią, tiek neformalią veiklą. Tai turėtų būti saugi ir atvira erdvė jaunimui, kur jaunuoliai galėtų žaisti stalo žaidimus, žiūrėti filmus, klausytis muzikos ar tiesiog bendrauti. Jauniems žmonėms turi būti užtikrinta galimybė užsiimti juos dominančia veikla, suteikiant neįpareigojančią erdvę ir ją užpildant skirtingomis jaunimo iniciatyvomis. Daugiau nei dešimtmetį rajono valdžia jaunimą maitino pažadais įkurti jiems užimtumo centrą, tačiau paskutiniu metu jaunimui pateikė siurprizą ir Utenoje vietoj žadėto jaunimo centro, buvo nuspręsta įkurti jau ketvirtą erdvę meno sričiai. Liberalų sąjūdis nėra nusiteikęs prieš meno kūrėjus, tačiau Utenoje reikia nepamiršti ir kitų sričių. Šiuo metu vykdomos buvusio kino teatro „Taurapilis” pastato rekonstrukcijos vertė – 12 mln. litų. Utenos liberalai nekelia klausimo, ar reikia tvarkyti šį pastatą, tačiau mums kyla klausimas, kiek tokių pastatų galima sutvarkyti už panašią sumą? Įkurtame Menų inkubatoriuje planuojama sutelkti įvairaus meno kūrėjus ir jų atstovus, sudaryti sąlygas jiems kurti, platinti savo darbus, verslauti. Tačiau pastatas, kuris pareikalaus daugybės investicijų, apims tik tam tikrą, nedidelę jaunimo terpę.
Remiantis pavyzdžiais kitų savivaldybių, kuriose yra įkurtos jaunimo erdvės, dienos centrai galime sėkmingai tą padaryti ir Utenoje. Mes siūlome tai pasiekti ir įgyvendinti pasitelkiant viešosios ir privačiosios partnerystės modelį. Be savivaldybės pagalbos tokius projektus įgyvendinti būtų sunku ar net neįmanoma, tačiau nereikėtų tikėtis, kad viskas turi būti padaryta vien savivaldybės biudžeto lėšomis. Utenos rajono savivaldybė šiuo metu valdo dešimtis nenaudojamų sklypų ar tūkstančius kvadratinių metrų nenaudojamų patalpų, kurie puikiai tiktų įrengti tokiems centrams mieste ar jų filialams kaimiškose vietovėse. Ne kartą teko dalyvauti diskusijose su verslininkais, kurie minėjo, jog prie tinkamų sąlygų mielai investuotų į, pavyzdžiui, vaikų užimtumo centro projektą. Labiausiai norą investuoti stabdo didžiulės žemės sklypų ar patalpų kainos mieste. Todėl savivaldybė prisidėdama savo žemės sklypu ar patalpomis nesukiai įgyvendintų tokią įdėją.
Užsienio šalyse yra labai papuliarūs vaikų ir jų tėvų užimtumo centrai, kurių analogą siūlome įkurti ir mūsų mieste. Vaikų užimtumo centre būtų organizuojami mainų su vaikais susitikimai ir užsiėmimai – tokį poreikį nuolat girdžiu iš uteniškių lūpų. Utenoje nėra nė vieno kūdikių ar vaikų žaidimo kambario, kuriame galėtų leisti laiką mažieji, o tėvai turėtų galimybę pabendrauti ir pasidalyti idėjomis ne tik socialiniuose tinkluose, bet ir susitikus gyvai. Būtų puiku, kad ilgiau dirbantys tėvai turėtų galimybę į tokį dienos centrą atvesti darželinukus, po pamokų –mokyklinukus, kur su jais būtų užsiimama prailgintose grupėse – dirbantis specialistas padėtų paruošti namų darbus, žaistų žaidimus bei vykdytų kitą neformalią veiklą.
Ne ką mažesnis poreikis Utenoje yra ir suaugusiųjų žmonių užimtumui. Ne kiekvienas vyresnio amžiaus uteniškis gali nueiti į mokamus spektaklius, koncertus ar kitus renginius, tačiau jiems taip pat norisi bendrauti, susitikti ar ieškoti naujų pažinčių. Suaugusiųjų užimtumo centre jie galėtų rengti susitikimus, vakarones, įvairius užsiėmimus, žiūrėti filmus ar žaisti stalo žaidimus.Utenoje yra daug vienišų žmonių, kuriems toks užimtumo centras taptų traukos centru. Ypač toks centras praskaidrintų kasdienybę Utenos krašto senjorams. Tuo teko įsitikinti tuomet, kai su Liberlų sąjūdžio komanda vykdėmė socialinę akciją ir lankėme vienišus senukus – jiems bendravimas yra visų svarbiausia, noras jaustis reikalingiems ir neužmirštiems, todėl tokiuose suaugusiųjų užimtumo centruose jie tikrai rastų su kuo pabendrauti. Nesunku prisiminti tuos laikus, kai vyresnio amžiaus uteniškiams šalia Dauniškio ežero buvo rengiamos gegužinės, senąjame miesto parke vykdavo Joninių ir kitos šventės. Deja, šiuo metu nieko panašaus nebevyksta. Liberalų sajūdžio Utenos politikams ne kartą teko išgirsti uteniškių pastabas ar net raginimus spręsti šią problemą. Todėl prieš penkerius metus gimė idėja atgaivinti Utenos senąjį miesto parką. Prieš kelis dešimtmečius sudegus parko estradai, uteniškiams nostalgiją kelianti vieta taip ir liko apleista, pamiršta. Ne kartą teko diskutuoti su rajono valdžia dėl šio parko atgaivinimo, tačiau palaikymo buvo nesulaukta. Buvo pasiūlyta džiaugtis naujais miesto parkais bei takeliais ir pamiršti šią kelis dešimtmečius uteniškius džiuginusią vietą. Nepritardami tokiai valdžios pozicijai, prieš penkerius metus Utenos liberalai nusprendė senajame miesto parke rengti Žolinių šventes. Uteniškiai džiuginami kasmet skirtinga renginio programa, kuri sudomina ir jaunimą, ir senjorus – vaikučiams rengiami piešimo konkursai ant akmenėlių, pinami vainikai, jaunimas turi galimybę pasiklausyti populiarių atlikėjų dainų, vyresnieji patrypti grojant kapeloms. Kiekvienais metais į mūsų rengiamą Žolinių šventę susirenka vis daugiau žmonių, o šiemet susirinko rekordinis skaičius uteniškių. Tai tik dar kartą įrodo, kad ir be milijonų galima sukurti šventę jaunam ir vyresniam. Ne tik toliau neatsisakysime minties tradiciškai rengti Žolinių šventes, tačiau atsiradus galimybei priimti sprendimus rajono savivaldybėje, žadame uteniškių kelias kartas džiuginusią vietą atgaivinti visam laikui.
Liberalų sąjūdžio Utenos skyriaus siūlomoms idėjoms įgyvendinti nereikia didžiūlių lėšų, reikia tik noro ir politinės valios, ko mums tikrai netrūksta.

Kandidatė į Utenos rajono savivaldybės tarybos narius Daiva Pečionė

Po nuotr.: Į liberalų rengiamas Žolinių šventes senajame Utenos miesto parke susirenka tūkstančiai uteniškių

Politinė reklama apmokėta iš Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio rinkimų sąskaitos. Užsakymo Nr. 025 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas