Kvietimas visiems turintiems negalią: sportas ir integracija – misija įmanoma

Sporto klubas RL GYM duris uteniškiams atvėrė jau prieš daugiau nei 8-erius metus. Per šį laiką suburta stipri sportuojančių bendruomenė. Suorganizuotos ne vienos varžybos tiek jaunimui, tiek suaugusiesiems. RL GYM sportuoja ne tik miesto jaunieji sportininkai, bet ir „Utenio“ futbolo akademijos nariai, vyrų krepšinio klubo Utenos „Juventus“ atstovai bei daugelis kitų profesionalių sportininkų. Vasaromis sporto klubas organizuoja sporto stovyklas vaikams ir paaugliams. Tačiau tuo aktyvi RL GYM vadovė Edita Narkutė-Leipuvienė neapsiriboja ir kviečia visus uteniškius, turinčius negalią, į naują projektą „Sveikas gyvenimo būdas – Tavo rankose“ (Nr. NSA-FA-RFA-2024-0127). Projektas bendrai finansuojamas Sporto rėmimo fondo, kurį administruoja Nacionalinė sporto agentūra prie Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, lėšomis.

Treneris Modestas Puišė veda individualias treniruotes

Projektas skirtas žmonėms, turintiems negalią

Iš tiesų žmonėms su negalia yra skiriamas per mažas dėmesys tiek Lietuvoje, tiek Utenoje. „Norint išspręsti mažo žmonių su negalia susidomėjimo savirealizacija ir integracija į visuomenę problemą, Utenos rajono savivaldybėje buvo parengtas projektas, kaip per fizinį aktyvumą ir sveiką gyvenseną plėsti bei skatinti sveikos gyvensenos įpročius tarp neįgaliųjų“, – sakė E. Narkutė-Leipuvienė. Pasak jos, asmenys su negalia turės progą nepertraukiamai, reguliariai ir nemokamai dalyvauti fizinio aktyvumo veiklose bei visapusiškai puoselėti sveiką gyvenseną. „Visa tai suteiks ne tik fizinę, bet ir emocinę bei psichologinę naudą. Sveikos gyvensenos propagavimas, aktyvus viešinimas neabejotinai padės įtraukti visuomenę, kuri susidomės ir pasirinks sveikesnį bei aktyvesnį laisvalaikio praleidimo būdą“, – pažymėjo RL GYM sporto klubo vadovė.

Svarbu ne tik sportas ir sveika mityba, bet ir integracija į visuomenę

Vykdomos veiklos

„Į šį projektą norime pakviesti visas Utenoje veikiančias neįgaliųjų organizacijas bei bendruomenes ir pavienius neįgaliuosius“, – sakė E. Narkutė-Leipuvienė. Pasak jos, ypatingas dėmesys projekto metu bus skiriamas vaikams su negalia. Taip jau yra, kad į sporto klubą ateiti ir pradėti sportuoti nedrąsu yra daugeliui. Dar sunkiau pradėti sportuoti yra žmonėms su negalia, nes galvojama, kad tai daryti neįmanoma. Bet tai nėra tiesa. Sporto klube RL GYM dirba patyrę treneriai ir kineziterapeutai, kurie užtikrins kokybiškas ir kiekvienam tinkančias treniruotes. Treneris Modestas Puišė, kuris jau daugiau nei 30 metų sportuoja pats ir treniruoja kitus, organizuoja ir vykdo individualias kūno rengybos treniruotes. „Kiekvienam individualiai pagal negalios pobūdį kartu su kineziterapeutu sudarysime treniruočių planą“, – sakė M. Puišė. Pasak jo, pagal negalios pobūdį bus parinkti individualūs pratimai, mokoma, kaip juos atlikti taisyklingai, stiprinant savo fizines galimybes, projekto metu bus vykdoma nuolatinė priežiūra bei parama. „Niekad nesportavus yra visai natūralu nežinoti, kaip tai daryti, juk ir mažas vaikas prieš pradėdamas bėgioti mokosi vaikščioti, taigi, mes tam ir esame, kad kiekvieną lydėtume kokybiškai sportuojant pagal jam individualiai sudarytą programą“, – sakė RL GYM treneris. Todėl, anot jo, kiekvienam uteniškiui, turinčiam negalią, neturėtų kilti jokių baimių. M. Puišė ves ne tik individualias, bet ir grupines treniruotes.

Sportuoti ir sveikiau gyventi gali visi

Aktyvesniems dalyviams ar turintiems daugiau fizinių galimybių aerobikos trenerė Donata Šeduikienė parengė specialias treniruotes „Sportas šokio ritmu“. „Šių treniruočių metu ne tik stiprinsime kūną, bet ir užbursime gera nuotaika“, – pažadėjo D. Šeduikienė.

Projekto pabaigoje bus surengtos mėgėjiškos neįgaliųjų sporto žaidynės, kuriose galės dalyvauti visi projekto dalyviai. Žaidynių metu bus aptariami pasiekti rezultatai.

Sportuoti yra svarbu, tačiau ne mažiau svarbu – taisyklingai maitintis. „Todėl viso projekto metu bus organizuojamos paskaitos apie sveiką gyvenseną, maisto produktų pasirinkimą bei derinimą“, – pažymėjo RL GYM sporto klubo vadovė E. Narkutė-Leipuvienė.

Projekto veiklos vyksta nuo liepos 1 iki gruodžio 31 d.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas