Uteniškė Ieva Gumbs iškovojo kelialapį į olimpines žaidynes

Balandžio 13-ą Ramonoje (JAV) „Oklahoma Throws Series“ varžybose įspūdingai pasirodė disko metikė Ieva Gumbs (buvusi Zarankaitė). Mamos Vitos Zarankienės treniruojama 29-erių uteniškė geriausiu bandymu diską nusviedė 64,98 m ir beveik trimis metrais pagerino asmeninį rekordą (iki šių varžybų jis buvo 62,08 m). Trečią vietą užėmusi lietuvė tapo trečiąja šalies lengvaatlete, iškovojusia kelialapį į šių metų vasarą vyksiančias Paryžiaus olimpines žaidynes.

Ieva Gumbs

Olimpinį normatyvą, kuris moterų disko metimo rungtyje yra 64,50 m, jau antruoju bandymu įvykdžiusi I. Gumbs nesustojo ir penktuoju metimu prie ankstesnio rezultato pridėjo dar beveik pusmetrį. Varžybose triumfavo Kubos atstovė Yaime Perez, kuri užfiksavo geriausią rezultatą XXI amžiuje (73,09 m) ir devintą rezultatą moterų disko metimo istorijoje. Antrą vietą užėmė amerikietė Veronica Fraley (67,17 m), kuri asmeninį rekordą pagerino daugiau nei trimis metrais. Pasaulio rekordas nuo 1988 m. priklauso vokietei Gabrielei Reinsch (76,80 m).

„Asmeninį rekordą tikėjausi pagerinti, nes jaučiausi gerai pasiruošusi ir pasitikinti savimi. Varžybose buvo daug stiprių varžovių, todėl buvau nusiteikusi kovoti dėl gero rezultato ir daug reitingo taškų. Bet tikrai nesitikėjau, kad mesiu taip toli! Dar negaliu suvokti, kad numečiau 64,98 metro. Vėjas tikrai padėjo mesti toli, bet reikia mokėti tą vėją pagauti. Buvo daug gerų sportininkių, kurios nesugebėjo susitvarkyti“, – emocijomis po varžybų dalijosi I. Gumbs.

Daugkartinė Lietuvos čempionė neslėpė, jog prieš šį startą pasitikėjimo savimi netrūko: „Varžybų tikslas buvo techniškai atlikti metimą ir kovoti dėl kuo geresnio rezultato. Neslėpsiu, tikėjau, kad galiu mesti toli.“

Prieš šias varžybas disko metikė kovojo dėl vietos olimpinėse žaidynėse reitingų sistemoje, o dabar to daryti nebereikės. I. Gumbs tikrai bus Paryžiuje (Prancūzija), o Romoje (Italija) birželio 7–12 d. vyksiančio Europos čempionato normatyvas įvykdytas jau anksčiau. Tai bus pirmosios lengvaatletės olimpinės žaidynės ir trečiasis Europos čempionatas (geriausias rezultatas – 14 vieta 2022 m. Miuncheno (Vokietija) Europos čempionate). Pernai Budapešte (Vengrija) vykusiame pasaulio čempionate sportininkė taip pat užėmė 14 vietą.

„Pasiruošimo planas keičiasi kardinaliai. Su reitingo sistema yra taip, kad tu niekada nežinai, kas numes toliau ir išstums tave iš TOP 32, todėl stengiesi dalyvauti daug varžybų, išsilaikyti reitinge ir tikėtis, kad viskas bus gerai. Dėl nuolatinio streso, keliavimo ir dalyvavimo varžybose nukenčia pasiruošimas, todėl svarbiausiose varžybose būna sunku išlaikyti gerus rodiklius. Dabar galiu grįžti į pasiruošimo etapą ir toliau ramiai tobulinti techniką, visapusiškai stiprėti“, – olimpinių žaidynių kvalifikacijos sistemą ir savo situaciją apžvelgė disko metikė.

Tai buvo jau ketvirtas I. Gumbs startas disko metimo rungtyje šiemet. Portugalijoje vykusioje Europos metimų taurėje lietuvė užėmė devintą vietą (59,69 m), o dvejas varžybas JAV laimėjo (60,30 ir 60.04 m). Pasak lengvaatletės, pasiekti rezultatai džiugina: „Vertinu labai gerai. Džiaugiuosi stabilumu, judame geru keliu. Amerikoje sezonas prasideda anksčiau, todėl planas buvo atvykti čia, gerai sudalyvauti varžybose, prisirinkti reitingo taškų ir stabiliau jaustis reitinge. Dvejose varžybose neblogai pavykę metimai skrido per 60 metrų, todėl tikėjau, kad jei atliksiu metimą geriau, galiu mesti toliau.“

Po šio starto sportininkė peržiūrės varžybų tvarkaraštį ir sieks geriausios formos Europos čempionatui bei olimpinėms žaidynėms. „Įvykdytas olimpinis normatyvas leidžia tikslingiau ruoštis svarbiausiems šio sezono startams – Europos čempionatui ir olimpinėms žaidynėms. Tikrai dalyvausiu Lietuvos čempionate. Galbūt pavyks pakliūti į „Deimantinės lygos“ varžybas. Sunku dabar kažką pasakyti, reikės ramiai susidėlioti treniruočių ir varžybų planus“, – teigė geriausia šalies disko metikė.

Jau anksčiau olimpinius normatyvus įvykdė disko metikai Andrius Gudžius ir Mykolas Alekna.

Parengta pagal Lietuvos lengvosios atletikos federacijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas