Prezidentė apdovanojo Konstitucijos egzamino nugalėtojus, tarp jų – ir uteniškę

Spalio 26 dieną į Prezidentūroje surengtą Konstitucijos egzamino nugalėtojų ceremoniją atvyko piliečių iš visos Lietuvos. Nugalėtojais paskelbti 29 asmenys, tarp jų ir uteniškė Svetlana Bakasova, tapusi DELFI nugalėtoja piliečių grupėje ir užėmusi trečiąją vietą.

Ši devintą kartą surengta visuotinė žinių pasitikrinimo akcija šiemet sutraukė daugiau nei 31 tūkst. dalyvių iš visos Lietuvos. Jie varžėsi atskirose grupėse: pilnametystės sulaukusių piliečių, teisę studijuojančių ir teisinį išsilavinimą turinčių asmenų, laisvės atėmimo vietose esančių nuteistųjų ir skirtingo amžiaus mokinių.
„Konstitucijos egzaminas yra Lietuvos žmonių patriotiškumo liudijimas. Tūkstančiai aktyvių piliečių savo pavyzdžiu rodo, kad esame brandi visuomenė, žinanti, kas yra valstybingumo pamatas, ir prisimenanti savo teises bei pareigas,” – sakė šalies vadovė, sveikindama Konstitucijos egzamino nugalėtojus.
Pasak Prezidentės, Konstitucijos egzamino tradicija sutelkia visą Lietuvą ir primena, jog šalies žmonės žino pamatus, ant kurių 1992-aisiais visa Tauta referendume nusprendė kurti savo valstybę. Tuomet priimta Konstitucija saugo mums reikšmingiausius dalykus: šalies nepriklausomybę, demokratiją, prigimtines žmogaus teises ir laisves.
Prezidentė palinkėjo, kad aktyvių piliečių išmanymas, dalyvavimas diskusijose ir teigiamas pavyzdys visada padėtų apginti Konstituciją.
Konstitucijos egzamino nugalėtojais tapo 29 Lietuvos gyventojai. Piliečių, neturinčių teisinio išsilavinimo, grupėje nugalėjo Edgaras Plypaitis iš Šakių, Andžej Kulevičius iš Šalčininkų ir Viktorija Kirkutytė iš Kelmės. Teisinį išsilavinimą turinčių ar jo siekiančių grupėje geriausiai pasirodė vilniečiai Simonas Mikšys, Donatas Ramanauskas ir Vilma Kuliešaitė.
Mokiniai buvo apdovanoti keturiose amžiaus kategorijose. Vyriausių mokinių, 11-12 klasių kategorijoje, nugalėjo Remigija Lukošiūnaitė iš Naujosios Akmenės Ramučių gimnazijos, Karolina Valentaitė iš Panevėžio Juozo Miltinio gimnazijos ir Ieva Stanaitytė iš Šiaulių Lieporių gimnazijos. 8-10 klasių kategorijos nugalėtojais tapo Jolanta Pudžmytė iš Plungės „Saulės” gimnazijos, Vaida Vosyliūtė iš Kazlų Rūdos sav. Antanavo pagrindinės mokyklos ir Danielė Senavaitytė iš Lietuvos sveikatos mokslų universiteto gimnazijos. 5-7 klasių mokinių grupėje nugalėjo Erika Kvasaitė iš Klaipėdos „Versmės” progimnazijos, Liutauras Mazūra iš Visagino „Žiburio” pagrindinės mokyklos ir Eglė Petrauskaitė iš Šiaulių r. Kužių gimnazijos.
Patys jauniausi dalyviai, 1-4 klasių mokiniai, varžėsi atlikdami kūrybinę užduotį tema „Mano Lietuvai – 25 metai”. Komisijos sprendimu laimėtojais tapo pirmokas Kristupas Eitutis iš Šilalės rajono Upynos Stasio Girėno mokyklos, antrokė Eglė Masliukaitė iš Vilniaus Gerosios vilties progimnazijos, trečiokė Liepa Tamošiūnaitė iš Panevėžio Rožyno progimnazijos ir kevirtokas Nojus Krivickas iš Radviliškio Vaižganto progimnazijos.
Konstitucijos egzaminas taip pat tradiciškai buvo laikomas internetu portale DELFI. Internetu egzaminą laikiusieji dalyvavo tik viename etape, jie buvo vertinami pagal teisingų atsakymų skaičių ir atsakymams skirtą laiką. Teisinio išsilavinimo neturinčių piliečių grupėje laimėjo Mindaugas Kuras, Lilija Bezvodickaja ir Svetlana Bakasova iš Utenos, o teisininkų ir teisinį išsilavinimą turinčių asmenų grupėje nugalėjo Eugenijus Gaščenka, kuris geriausiai pasirodė ir pernai, Giedrius Orliukas bei Simonas Berneckis. Taip pat DELFI prizas atititeko ir daugiausiai skaitytojų simpatijų sulaukusio piešinio autorei Gabrielei Vitkevičiūtei iš Klaipėdos Martyno Mažvydo progimnazijos.
Egzaminas buvo laikomas ir Lietuvos įkalinimo įstaigose, čia taip pat atrinkti trys geriausiai pasirodę dalyviai.
Geriausiai Konstitucijos egzaminą išlaikiusiems dalyviams buvo įteikti diplomai, Prezidentės pasirašytos Konstitucijos, Teisingumo ministerijos ir partnerių dovanos. Konstitucijos egzamino laureatams taip pat skambėjo ir muzikinės dovanos – berniukų ir jaunuolių choro „Ąžuoliukas” atliekamos dainos. Apdovanojimų ceremonijos dalyvius taip pat sveikino Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas.

Parengė Lina NARČIENĖ

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas