Seime atidaryta tautodailininko A. Šileikos prieverpsčių paroda

Kovo 12 dieną Seimo II rūmų parodų galerijoje buvo atidaryta paroda, kurioje yra eksponuojamos tautodailininko Albino Šileikos verpstės ir prieverpstės. Renginį vedė šią parodą globojanti Seimo narė Dangutė Mikutienė.

Galerijoje taip pat eksponuojami dailininko Nerijaus Baublio vitražai tautine tematika. Galerijos langus puošia šeši vitražai su stilizuotais Vyčio atvaizdais.
Albinas Šileika prieverpstes kuria laisvalaikiu, taip pat moko vaikus ir suaugusius visoje Lietuvoje, veda edukacinius užsiėmimus, kuriuose pristato senąsias tradicijas. Seime atidarytoje parodoje pristatoma apie 90 darbų. Per visą kūrybos laikotarpį tautodailininkas jų yra sukūręs daugiau nei tūkstantį. Prieverpstė – iš medinės lentos pagaminta verpimo ratelio sudėtinė dalis. Prie jos būdavo pritvirtinamas verpiamos vilnos ar linų kuodelis. Prieverpstė visuomet būdavo puošiama įmantriais raižiniais.
„Man kūryba – atgaiva ir lietuviškų tradicijų saugojimas. Noriu, kad tautinis paveldas nebūtų užmirštas”, – sakė parodos autorius Albinas Šileika.
Nerijus Baublys vitražo meno mokėsi Dailės akademijoje, nuo 2001 metų rengia parodas, sukūrė vitražų Šv. apaštalo Pauliaus bažnyčiai Visagine, nuo 2013 metų yra Lietuvos dailininkų sąjungos narys. Lietuvos Nepriklausomybės 25-mečiui dailininkas sukūrė šešis vitražus su Vyčiu. „Vytis yra lietuvių tautos kovų už laisvę simbolis. Amžiai bėgo ir raitelis ant žirgo tapo valstybingumo simboliu. Man labai patinka mūsų valstybės simbolika, mielai ja vaizduoju vitražuose”, – savo kūrybą apibūdino dailininkas Nerijus Baublys.
Albiną Šileiką pasveikino Utenos AVPK Operatyvaus valdymo viršininkas Nerijus Petrulionis, Lietuvos Respublikos krašto apsaugos departamento ir pirmosios krašto apsaugos ministerijos vadovybės atsargos pulkininkas Arūnas Dudavičius, Seimo narė Milda Petrauskienė, Donatas Jankauskas, Algimantas Dumbrava, Kristina Miškinienė, Lietuvos televizijos laidos „Gimtoji žemė” prodiuseris Kęstutis Ligeika ir daugelis kitų.
Ši paroda veiks iki kovo 30 dienos.

„Utenos dienos” inf.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas