Artėjančios Kalėdos pakvipo menu

Artėjant didžiosioms metų šventėms bei šalies bibliotekoms švenčiant „Knygų Kalėdas“, gruodžio 8 dieną, Utenos Adolfo Šapokos gimnazijos bibliotekoje mokiniams buvo surengtos dvi šventinės pamokos, kurių metu gimnazijoje svečiavosi ir su mokiniais susitiko poetas Rimvydas Stankevičius ir tautodailininkė Rasa Slesoriūnienė.

Renginį organizavo lietuvių kalbos mokytojas Romualdas Baura ir Utenos Adolfo Šapokos gimnazijos bibliotekos vedėja Vida Gudelienė, jiems talkino ir dvyliktos klasės mokiniai: Agnė Jasaitytė bei Gediminas Kazokas, sutikę pabūti šio renginio vedėjais. Susitikime dalyvavo 1–4 klasių gimnazistai ir kitų rajono mokyklų bibliotekininkai bei lietuvių kalbos mokytojai.

Pirmosios šventinės pamokos metu vyko susitikimas su lietuvių poetu, žurnalistu bei eseistu Rimvydu Stankevičiumi. Pirmoji netradicinė pamoka mokyklos skaitykloje prasidėjo gimnazijos direktoriui įžiebus kalėdinę eglutę ir tarus šventinį įžanginį žodį. Rimvydas Stankevičius pristatė savo poezijos knygą „Šermuonėlių mantija“, 2017-aisias nominuotą geriausiu metų poezijos leidinio rinkimuose, o atsakinėdamas į gimnazistų užduodamus klausimus, samprotavo mokiniams aktualiausiomis temomis.
Rašytojas papasakojo kaip ir kada pasirinko savo, kaip humanitaro, gyvenimo kelią bei pabrėžė vaizduotės bei kūrybiškumo svarbą kiekvieno žmogaus gyvenime.

Autorius nepamiršo ir knygų svarbos, jo paties teigimu, knyga – tai galimybė gyventi kito žmogaus gyvenimą, o kiekvienas iš tų gyvenimų skaitytojui suteikia neįkainojamą patirtį, kurios jis niekuomet neįgis beviltiškai egzistuodamas savo kasdienėje rutinoje. Tad kuo daugiau gyvenimų, tuo daugiau ir patirčių. Renginio metu Rimvydas Stankevičius taip pat samprotavo ir religine tema: pripažino Dievo įtaką savo kūryboje bei savaip interpretavo pragaro sampratą, teigdamas, jog „pragaras –tai vieta, kurioje nėra vilties”, o vos tik jai atsiradus, bet koks pragaras išnyks. Renginiui įpusėjus, vienas muzikaliausių Adolfo Šapokos gimnazijos gimnazistų Eligijus Šinkūnas atliko dainą. Svečias pripažino jaunuolio talentą ir negailėdamas pagyrų teigė, jog tai pirmasis jo eilėraštis iš rinkinio „Šermuonėlių mantija” virtęs daina. Renginio pabaigoje Rimvydas Stankevičius išsakė savo požiūrį į lietuvių kalbos valstybinio brandos egzamino pataisas ir bendravo su kitais mokiniais.

Antrosios specialiai dvyliktokams surengtos šventinės pamokos metu poetas Rimvydas Stankevičius vedė pamoką skaitykloje buvusiems mokiniams, o Utenos Adolfo Šapokos gimnazijos bibliotekoje vyko tautodailininkės Rasos Slesoriūnienės karpinių bei atvirukų parodos pristatymas. Pati menininkė ne tik pristatė savo parodą bei aptarė didžiąją dalį savo kūrinių, bet ir atsakinėjo į įvairiausius abiturientų klausimus bei papasakojo savo naujosios karjeros atsiradimo istoriją. Tautodailininkė, visą savo gyvenimą siejusi su menu, įvairių ornamentų karpymu pradėjo užsiimti tik įžengusi į septintąją dešimtį. Jos teigimu, karpymas padėjo jai pabėgti nuo blankios realybės bei pasyvios, į pensiją išėjusio žmogaus rutinos. Menininkė, visą savo gyvenimą buvusi veikli asmenybė, sulaukusi pensinio amžiaus tiesiog negalėjo nieko neveikti, tad karpymas jai tapo tarsi naujo gyvenimo pradžia. Kiekviena karpinio detalė jai atspindėjo jos pačios esybę, mąstyseną bei jausmus, ir, autorės teigimu, karpant svarbiausi dalykai yra pats procesas bei filosofinis mąstymas, tačiau jausmai išlieka kaip pagrindinis jos kūrybos elementas. Renginio pabaigoje tautodailininkė mokinius supažindino su savo darbo įrankiais, eiga ir nupiešė mokinių ir poeto Rimvydo Stankevičiaus portretus.

Pirmieji šventiniai renginiai Adolfo Šapokos gimnazijos bibliotekoje buvo skirti filologijai ir menui, tačiau net ir fizinius mokslus ateityje studijuoti planuojantys abiturientai mėgavosi šių menininkų mintimis, darbais ir samprotavimais.

Vidos Gudelienės nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas