Turistams siūloma nauja kryptis ir idėja susipažinti su Lietuva

Šios savaitės viduryje Utenos rajone poilsio ir renginių centre ,,Alaušo slėnis“ (Sudeikių seniūnija) atidarytas kaimo turizmo sezonas „Smetoniškas susiėjimas Aukštaitijos sostinėje“, į kurį susirinko gausybė svečių su Lietuvos kaimo turizmo asociacijos prezidentu Linu Žabaliūnu ir direktore Diana Dubatauskiene priešakyje. Renginyje dalyvavo ir Utenos rajono savivaldybės meras Alvydas Katinas su mero patarėju Henriku Zabiela, Lietuvos Respublikos ekonomikos ir inovacijų ministerijos atstovai, Lietuvos kaimo turizmo asociacijos nariai ir kiti svečiai, taip pat veikė ir amatų mugė.

Prieš dieną šalies žurnalistai dalyvavo viešinimo ture „Paveldo sodai”, jie turėjo galimybę aplankyti senuosius sodus bei parkus Aukštaitijoje. Senąsias sodo, daržo ir dekoratyvinių augalų veisles kultivuojantys objektai yra gamtinis ir kultūrinis paveldas, o pritaikius šiuos objektus turistams, rinkai siūloma nauja kryptis ir idėjos keliauti. Visus sužavėjo aplankytas Traupio botanikos sodas, kuriame auga 10 tūkst. ne tik retų ir unikalių Lietuvos augalų, sode yra dar gausybė iš įvairiausių pasaulio kampelių atkeliavusių egzotinių augalų. Mokyklinio botanikos daržo įkūrėjas ir puoselėtojas yra dabartinis Anykščių rajono savivaldybės meras Sigitas Obelevičius.

Žurnalistai susipažino su unikaliu Aukštaitijoje Audriaus Juškos ūkiu, kuris įsikūręs šalia Anykščių.
Aplankytas A. Baranausko ir A. Vienuolio-Žukausko memorialinis muziejus, kurio teritorijoje išlikusios dvi obelys, turinčios istorinę sąsają su žymiu rašytoju A.Vienuoliu-Žukausku. Prie muziejaus pastato žurnalistai surado ir autentišką gėlyną bei vaistinių augalų ekspoziciją.
Rokiškio rajone, Juodonyse (Kamajų sen.), aplankyta Broniaus Juzelskio kaimo turizmo sodyba. Žurnalistai buvo sutikti įspūdingu reginiu, kurį organizavo pats sodybos šeimininkas.
Aplankytas ir restauruojamas Salų dvaras su vienu iš seniausių Lietuvoje parku Rokiškio rajone: čia dar šeimininkaujant Radviloms medžiai nebuvo kertami, o kai kurie jau baigę savo gyvenimą palikti pūti.
Tame pačiame Rokiškio rajone, važiuojant į Salas, yra ir unikalus Dapkų ūkis. Ūkyje vykdomos edukacijos, kurių metu lankytojai supažindinami su ūkyje gyvenančiais gyvūnais, jų priežiūra, veislių kilme. Čia galima sutikti ne tik Aberdinų angusų veislės mėsinius galvijus, alpakas, įvairius paukščius, žirgus, ponius, triušius, ožius, bet ir pamatyti kengūrą.
O atvykus į Utenos rajono Sudeikių seniūniją, jos seniūnas Virgilijus Gaižauskas su pagalbininkėmis išvirė firminės žuvienės bei pristatė turizmo infrastruktūrą.
Kelionės pabaigoje žurnalistai sustojo poilsio ir renginių centre „Alaušo slėnis”, kur buvo parodyta ne tik vaizdinga vakarinė Alaušo ežero pakrantė, bet ir atskleistas platus laisvalaikio užsiėmimų spektras.

Plačiau apie šį renginį skaitykite artimiausiuose laikraščio „Utenos diena” numeriuose.

Autoriaus nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas