Medus – natūrali gydomoji priemonė, dažnai naudojama lietuvių liaudies medicinoje kaip vaistas nuo daugelio ligų. Iš kartos į kartą yra perduodamos legendos apie šio negendančio produkto gydomąsias savybes. Vis dėl to, dažniausiai medus naudojamas imuniteto stiprinimui bei peršalimo ligoms gydyti. Pasak „Maximos“ komercijos vadovės didžiausių parduotuvių lentynose medaus yra apie 50 skirtingų rūšių, pakuočių dydžių ir net skonių. Daugiau nei 60 proc. medaus asortimente sudaro Lietuvos ūkininkų tiekiamas medus.
„Šiais metais mūsų pirkėjai jau nupirko apie 132 tonas medaus. Pats populiariausias – natūralus, 700 g pakuotės medus. Pirkėjai itin mėgsta ir jau skoniu praturtintą medų, pačios populiariausios rūšys – medus su čiobreliais, pipirmėtėmis, melisa ir imbieru, medus su graikiniais ar lazdyno riešutais”, – teigė „Maximos” komercijos vadovė Vilma Drulienė.
Pasak jos, šįmet pirkėjai labiau susidomėję medumi, nei 2017 metais. „Lyginant šių metų sausio-spalio pardavimų duomenis su tokiu pačiu laikotarpiu 2017 m., pastebime, kad pirkėjai nupirko 5 tonomis daugiau medaus. Kilogramą medaus, priklausomai nuo rūšies ir tiekėjo, galima įsigyti ir už 3,93 euro, ir už 24,95 euro už medų su pagardais. Vidutinė medaus kilogramo kaina – 21,57 euro”, – atskleidė Vilma Drulienė.
Imunitetui stiprinti – medaus, česnakų ir spanguolių mišinys
Imunitetą sustiprinti padės tikra vitaminų bomba – medaus, česnakų ir spanguolių mišinys. „Raudonskruostėse uogose gausu įvairių vitaminų ir mineralų, tad nenuostabu, kad šios uogos stiprina imunitetą vitaminais. Apie 100 g česnakų švariai nulupkite ir sutrinkite grūstuve. Apie 500 g švariai perrinktų ir nuplautų uogų susmulkinkite, lengviausia tai padaryti bus naudojant mėsmalę. Spanguolių ir česnakų mišinį palikite kambario temperatūroje apie 12 valandų, o tuomet sumaišykite iki vienalytės masės kartu su 250 g pašildytu medumi. Imunitetui sustiprinti reikėtų vartoti bent po šaukštą šio mišinio kasdien prieš tai jį permaišius”, – sakė „Maximos” maisto gamybos skyriaus vystymo vadovas Aidas Poleninas.
Temperatūrai „numušti” – medus ir arbata
Peršalus ir sukilus temperatūrai ją padės sumažinti šilti gėrimai, mat taip organizmas prakaituoja ir temperatūra mažėja. Geriausia peršalus vartoti natūralias, žolelių pagrindu paruoštas arbatas. Puikus derinys peršalus – aviečių arba liepžiedžių karšta arbata su medumi. „Itin svarbu peršalus negerti labai karštos arbatos, mat ši gali padaryti daugiau žalos nudeginant gerklę. Į šiltą, bet ne karštą, arbatą įdėkite porą šaukštelių medaus. Tokią arbatą vartokite prieš atsigulant į lovą poilsiui”, – akcentavo A. Poleninas.
Efektyvus ginklas prieš peršalimą – medaus ir citrinų tyrė
Meduje gausu antioksidantų, kurie geriausiai organizmo įsisavinami, kai medus vartojamas kambario temperatūros. Citrinų ir medaus tyrė prieš miegą gali sumažinti peršalimo ar gripo sukeltus nemalonius simptomus. „Citriną itin gerai nuplaukite, nes šiai tyrei reikės ir jos žievelės. Sumaišykite 4-5 valgomuosius šaukštus medaus su 1 citrinos sutarkuota žievele, pusę citrinos išspauskite, o likusią dalį – supjaustykite. Viską gerai išmaišykite ir iš karto visą porciją suvalgykite. Jeigu skonis ne itin malonus – kiekvieną šaukštą užgerkite vos šilta arbata”, – patarimu dalinosi „Maximos” maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.
Pasak prekybos tinklo komercijos vadovės V. Drulienės 2017 m. per dieną vidutiniškai parduodama apie 6 000 kg citrinų, o šalčiausių metų mėnesiais, kuomet peršalimo ligomis serga nemaža dalis pirkėjų, jų nuperkama beveik 6400 kg kasdien.
„Maximos” inf.