Verslo nišų ieškojo tolimajame Vietname

Neseniai 14 Utenos, Anykščių, Molėtų ir Kauno verslininkų dalyvavo verslo misijoje Vietname. Šios misijos dalyviai lankėsi Hošimino mieste, kur Vietnamo prekybos, pramonės rūmuose delegaciją iš Lietuvos pagarbiai priėmė gen. direktorius Nguyen the Hung. Šio vizito metu buvo pristatytas Lietuvos Rytų Aukštaitijos ir kitų regionų verslas, gaminama produkcija, eksporto siūlymai. Vietnamiečiai pabrėžė, kad tai pirmoji verslininkų misija iš Lietuvos ir domėjosi teikiama informacija, ragavo bei gyrė lietuvaičių atvežtus fermentinius sūrius.

Verslininkai aplankė Vietnamo sostinę Hanojų, daugelį kitų miestų. Anot verslininkų, įspūdingai atrodo didelių investicijų srautas į šią šalį iš Japonijos, Korėjos, kitų valstybių. Šiuo metu baigiama kurti patraukli turizmo industrija su viešbučiais, kurie gali didžiuotis kultūringu aptarnavimu. Pirmąkart į šią šalį atvykstančius turistus žavi didžiuliai ryžių laukai, įvairiausių amatų gausa, gamtos dovanos ir geranoriškai nusiteikę žmonės, kurių šioje šalyje gyvena daugiau kaip 90 milijonų.
Kaip sakė Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmų Utenos filialo direktorius Sergejus Rybakovas, kasmet suorganizuojama rimta išvyka į kurią nors pasaulio šalį. „Mūsų verslininkai Europą išmaišę skersai išilgai. Esame pabuvoję Izraelyje, Gruzijoje, Uzbekijoje, Irkutske, Kamčiatkoje, o šiais metais vykome į socialistinį Vietnamą”, – pasakojo S. Rybakovas, prisimindamas dar neišblėsusius kelionės įspūdžius. Kartu su Anykščių, Kauno ir Molėtų rajonų verslininkais vyko ir uteniškių bendrovių „Umaras”, „Gringrasas”, „Utenos komunalininkas” bei Algio Kaulinio IĮ atstovai.
Turėdami tikslą ieškoti naujų rinkų verslininkų grupė Vietname pristatė ir didžiųjų bendrovių „Biovela Group” bei „Rokiškio pienas” gaminamą produkciją. Išklausę lietuvių pasiūlymus, paragavę atvežtos produkcijos, vietnamiečiai susidomėjo, tačiau konkrečius pasiūlymus jie pageidavo išdėstyti raštu. Labiausiai juos sudomino pieno produktai, kiek mažiau – mėsos.
Lietuvaičiai labiausiai žavėjosi šios šalies žemdirbyste: nedideliuose ploteliuose auginami ryžiai. Kasmet nuimami keli derliai. Vietnamiečių pamėgti patiekalai gaminami iš žiurkių, kurios minta ryžiais. Žiurkių mėsa primena triušio, todėl labai vertinama. Kur daug žiurkių, ten gausu ir kobrų, įvairiausių šliaužiojančių gyvių. Nuo nuodingųjų gyvačių nukenčia daugelis ryžių augintojų, tad vietnamiečių daugiau žūsta laukuose nei keliuose.
Verslininkus stebino ir tai, kad Vietnamo gyventojai gyvena didelėse šeimose. Jie renčia nedidelius į dėžes panašius namukus, kuriuose gyvena kelios kartos. Apatiniame aukšte – vyriausios kartos atstovai, o viršutiniuose – jauniausieji šeimos nariai.
Tik šviežius maisto produktus naudojantys vietnamiečiai puikiai išsiverčia ir be šaldytuvų – įsigyti šios buitinės technikos jiems nėra būtinybės.
Kalbėdamas apie verslo misijas į kai kurias pasaulio šalis, S. Rybakovas prisipažino, kad kiekviena kelionė atneša naudos, tuo nė abejoti nereikia. „Verslininkai randa naujų rinkų. Užmezgamos naujos pažintys, vyksta pokalbiai, apsikeičiama kontaktais, o tai yra labai svarbu”, – pabrėžė direktorius, akcentuodamas tai, kad Lietuva pasaulio atžvilgiu yra labai maža valstybėlė, o naujos pasaulinės rinkos mūsų verslininkams atneša sėkmės. „Baigėsi mūsų vizitas, išsiruošėme namo, o vietnamiečiai taip ir nesužinojo, kur ta Lietuva”, – juokėsi Utenos filialo direktorius S. Rybakovas.

Panevėžio PPAR Utenos filialo archyvo nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas