„Utenos trikotažas“ imasi miesto bitininkystės – ant savo stogo įkurdino bičių šeimas

Siekiant prisidėti prie pasaulyje nykstančių bičių išsaugojimo, „Utenos trikotažas“ prisijungė prie SBA grupės iniciatyvos ir savo teritorijoje apgyvendino dvi bičių šeimas. Bitės įkurdintos ant vieno iš įmonės pastatų stogo.

„Utenos trikotažas” yra socialiai atsakinga įmonė, kuri daug dėmesio skiria ekologijai – naudoja tik žalią elektros energiją, sėkmingai dalyvauja aplinkosaugos organizacijos „Greenpeace” projekte „Detox”. Tad sulaukus SBA įmonių grupės pasiūlymo jungtis prie šios iniciatyvos, vadovybei abejonių nekilo.

Bitės yra labai svarbios žmonijai. Jos apdulkina augalus, kurie dėl to gali subrandinti sėklas ar vaisius ir taip neišnyksta. Taigi bitės padeda žmonijai užsiauginti maisto. Tačiau jos šiuo metu sparčiai nyksta visame pasaulyje. Dažniausiai jos žūva dėl žemės ūkyje plačiai naudojamų chemikalų, parazitų, todėl vis daugiau entuziastų įsitraukia į bičių išsaugojimo kampaniją.
Iš viso SBA grupės įmonėse įvairiuose Lietuvos miestuose apsigyveno net 19 bičių šeimų. O tai – daugiau nei milijonas darbininkių. Šios bitės yra specialios veislės, jos taikios ir neagresyvios. Bites projektui surinko dr. Algirdas Amšiejus, kuris yra Lietuvos bitininkų sąjungos viceprezidentas. Paklaustas, ar bičių nepražudys miesto aplinka ir triukšmas, dr. Amšiejus, tapęs SBA miesto bitininkystės projekto kuratoriumi, atsakė, kad bitėms čia bus gerai.
„Bitė aukščio nebijo. Kuo arčiau saulės, tuo jai geriau. Ant stogo ventiliacija gera, avilys apšiltintas – žiemą apsaugos nuo šalčio, vasarą neperkais”, – ramino bitininkas.
Pasaulyje miesto bitininkystė nėra naujiena. Tą įrodo Londone, Paryžiuje, Niujorke ir kituose pasaulio didmiesčiuose sparčiai plintanti miesto bitininkystė. Specialistai sakė, kad miestuose bitėms saugiau, nes čia nenaudojama tiek chemikalų, kiek žemės ūkyje, žaliosiose zonose didesnė augalų įvairovė.

„Utenos trikotažo“ inf. ir nuotr.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas