Utenos krašto kūrėjas Eglūnas Židonis

Portale udiena.lt pristatome Utenos krašto kūrėjus. Kviečiame aktyviai domėtis jų kūryba ir gyvenimu. Šį kartą kviečiame trumpai susipažinti su medžio drožėju Eglūnu Židoniu. Kviečiame būti aktyviais ir siųsti į el. paštą udiena.lt@gmail.com Jus dominančius klausimus šiam Utenos krašto kūrėjui iki liepos 25 dienos, o atsakymus į klausimus pateiksime vėliau.

Tautodailininkas, mūsų krašto kūrėjas Eglūnas Židonis, dirbantis Utenos socialinės globos namuose, gimė Saldutiškyje. Jo medžio drožybos darbai išsiskiria savitumu, o apie Eglūno kūrybą dailėtyrininkas Vytautas Tumėnas yra rašęs: ,,Trupindamas” paviršių skulptorius išlaiko monumentalumą ir judesio harmoningumą, paprastumą, būdingą naiviajai raiškai. Jo skulptūrinės formos apibendrintos, supaprastintos. Jose siekiama išryškinti medžio rievių ir tekstūrų ornamentiką. Savo kūrinių paviršių skulptorius ilgai ir labai jautriai šlifuoja, glūdina, vengdamas sukurti lakinių dangų blizgesio ar kitų pašalinių skulptūros paviršiaus efektų (pvz., impregnantų nenatūralių spalvinių pustonių). Tautodailininkas turi gerą stiliaus vientisumo pojūtį derindamas faktūrų ritmiką su gausiai naudojamais, ypač kamerinėse skulptūrose, ornamentais. Šios plastinės priemonės, rodančios meistro pagarbą medžiui, kai išryškinama natūrali medienos tekstūra, yra ypatingai svarbios, kai autorius nenaudoja polichromijos”.
Gabus ir talentingas medžio drožėjas E. Židonis kolekcionuoja senosios buities rakandus – jis Utenos socialinės globos namuose yra įkūręs Senosios buities muziejų.

Laikraščio „Utenos diena” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas