Šiaudui gyvybę įkvepianti Akvilė laiko randa vis naujiems pomėgiams

Kai bendraamžiai vis daugiau laiko leidžia sėdėdami prie kompiuterių ar išmaniųjų telefonų, nedideliame Utenos rajono miestelyje – Daugailiuose – gyvenanti jaunatviška energija trykštanti Akvilė Tilindytė daugiau laiko leidžia gamtoje, kur ne tik džiaugiasi jos teikiamomis malonėmis, bet ir ieško naujų detalių savo kūrybai. Jauna mergina prisipažįsta, kad laisvalaikį galima praleisti daug turiningiau ir prasmingiau nei beprasmiškai spoksoti į televizorių ar kompiuterio ekraną…

Akvile, kada gimė meilė tradiciniam amatui – sodų pynimui? Kas tam turėjo įtakos?

Maždaug prieš trejus metus Daugailių pagrindinėje mokykloje pradėjau lankyti floristikos būrelį, kurio metu gaminome verbas, puokštes iš sausų gėlių bei kitokius darbelius. Pirmų metų viduryje mokytoja Audronė mums pristatė šiaudinius sodus ir parodė, kaip juos galima patiems pasigaminti. Tuomet man jie atrodė gražūs ir įdomūs, tad pradėjau jais domėtis ir nusprendžiau namuose pati pasigaminti nedidelį šiaudinį sodą. Šiandien esu dėkinga šiai mokytojai – be jos nebūčiau pažinusi šio meno.

Ar sunku išmokti kurti sodus?

Pasižiūrėjus į šiaudų sodą atrodo, kad tai išties nelengva. Tačiau nuosekliai stebint gamybos procesą tai visai nesudėtinga. Pastebėjau, kad kai kuriems būrelio nariams pritrūko kantrybės ir jie nebuvo tokie dėmesingi, tad darbai sunkiai sekėsi. Mokytojos nuomone, man sekėsi geriausiai.

Kas tau parūpina medžiagos sodams?

Kai lankiau būrelį, medžiagos parūpindavo mokytoja. Tačiau dabartiniams darbams medžiagos turėjau pasirūpinti pati – atsivežiau iš rugius auginančio ūkininko.

Ar šeimoje kas nors kuria sodus?

Mano šeimoje niekas nekuria sodų, bet močiutė kartą pamačiusi mano šiaudinį sodą prisiminė, kad jos mama šventėms pasidarydavo šiaudinių žvaigždžių.

Kiek laiko užtrunka sukurti vieną sodą?

Norint sukurti maždaug 50 cm aukščio šiaudinį sodą, iš pradžių reikia pasirengti šiam darbui – prisikarpyti šiaudų. Tam neretai tenka skirti maždaug po valandą per dieną ir tai užtrunka apie pusantro mėnesio. Jei mes norėsime, kad darbas būtų puošnus ir sudėtingesnis, darbo procesas gali užtrukti ir ilgiau.
Pasirūpinu reikiama medžiaga, o šiaudus merkiu į karštą vandenį, tuomet sukarpau norimo dydžio šiaudeliais. Vėliau prasideda pats įdomiausias procesas – kūrimas. Sodą dažniausiai sudaro iš trikampių sudaryti kubeliai.

Ar dalyvauji parodose? Kokiose ir kada?

Praėjusių metų pavasarį esu dalyvavusi konkurse ,,Sidabrinis vainikėlis”. Tačiau šiuo metu vis mažiau laiko randu šiaudinių sodų gaminimui, tad galima drąsiai teigti, kad kūrybinė veikla sustojusi.

Iš kur semiesi idėjų?

Idėjų semiuosi apžiūrėjusi kitų autorių darbus, kuriuose galima atrasti įdomių detalių, ornamentikos, simbolių. Tačiau dažniausiai pasitelkiu savo fantaziją.

Kas tau šioje meno srityje yra autoritetas? Kodėl?

Daugailių pagrindinės mokyklos būrelio mokytoja Audronė Udrienė, kuri mane įkvėpė kurti sodus ir įtraukė į konkursą „Sidabrinis vainikėlis”. Ji yra sukūrusi nemažai sodų ir dalyvavusi įvairiose parodose.

Tai hobis ar galimybė užsidirbti?

Man – tai hobis. Šiaudinių sodų kūrimas – puiki galimybė atsipalaiduoti, nusiraminti ir išreikšti save. Nesidomėjau, ar iš šio meno būtų galima užsidirbti. Tiesiog šiandien man nėra aktualu.

Ar ateityje planuoji tęsti šią veiklą?

Jei leis galimybės ir turėsiu laisvo laiko, manau, tęsiu šią veiklą, tačiau veikiausiai tai bus tik smagus laisvalaikio praleidimas. Jokių rezultatų siekti nežadu.

Ar savo pagamintus sodus dovanoji artimiesiems, draugams?

Nesu dovanojusi nei draugams, nei artimiesiems. Tačiau ateityje galbūt ką nors pradžiuginsiu savo kūrybos darbu.

Ką savo gyvenime dar mėgsti veikti?

Žiemą labiausiai mėgstu megzti – antrus metus laisvalaikį leidžiu užsiimdama šiuo širdžiai mielu pomėgiu. Jaučiu aistrą augalams, nes mano tėtis, tetos ir močiutė labai mėgsta auginti įvairius augalus. Meilę augalams įskiepijo nuo vaikystės, tad nuo mažų dienų pradėjau žavėtis gėlėmis ir kitais augalais. Kasmet laukiu pavasario, kuomet galėsiu į žemę berti sėklas, o pro sėklų parduotuves paprastai negaliu ramiai praeiti. Būtinai turiu ten užsukti. Vasarą daug laiko praleidžiu gamtoje, renku vaistažoles, mėgstu grybauti ir klausytis muzikos.
Kokie ateities planai? Juk baigsi gimnaziją, kokiu keliu žadi pasukti?
Savo ateitį noriu sieti su sodininkyste ar bitininkyste (mano tėtis bitininkas). Tačiau šiandien aiškaus pasirinkimo dar neturiu.

Ar kiekvienas žmogus gali kurti šiaudinius sodus? Kodėl?

Tikrai ne visi. Juk žmonės skirtingi, kiekvienas turi skirtingus pomėgius. Norint sukurti šiaudinį sodą reikia skirti nemažai laiko. Kaip ir kiekviename darbe negalima skubėti, nes sugadinsime savo kūrinį, jis taps netvarkingas ir nekokybiškas. Tačiau tai pabandyti galime kiekvienas…

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas