Utenos krašto kūrėjas – Vytautas Valiušis

Portale udiena.lt pristatome Utenos krašto kūrėjus. Kviečiame aktyviai domėtis jų kūryba ir gyvenimu. Šį kartą kviečiame susipažinti su tautodailininku, Lietuvos puodžių karaliumi Vytautu VALIUŠIU. Kviečiame būti aktyviais ir siųsti į el. paštą udiena.lt@gmail.com Jus dominančius klausimus šiam Utenos krašto kūrėjui iki kovo 13 dienos, o atsakymus į klausimus pateiksime vėliau.

Tautodailininkas V. Valiušis gimė 1950 birželio 16 dieną Panevėžyje, o šiuo metu gyvena Leliūnuose (Utenos r.). Amato paslapčių išmoko iš šviesios atminties savo tėvelio – muzikanto ir puodžiaus Aleksandro Valiušio.
Lietuvos puodžių karalius yra dirbęs Kauno „Jiesios” keramikos gamykloje bei Kauno dailės kombinate keramiku, o nuo 1980 m. iki dabar užsiima individualia veikla – keramikos dirbinių gamyba. 2000 metais tapo Utenos kraštotyros muziejaus padalinio – Vytauto Valiušio keramikos muziejaus steigėju ir muziejininku.
2005 metais jam įteikta Žemės ūkio ministerijos įsteigta kaimo amatų meistro nominacija „Kaimo spindulys”.
Leliūniškis Vytautas Valiušis gali didžiuotis pelnęs daugybę premijų, apdovanojimų: Kultūros ministerijos premija įteikta už tradicinės kultūros puoselėjimą, jis tapo Lietuvos liaudies kultūros centro respublikinės konkursinės liaudies meno parodos „Aukso vainikas” I vietos laureatu, „Aukso vainikas” laimėtoju už geriausius taikomosios dailės kūrinius, 1999-ųjų metų Utenos rajono kultūros ir meno premijos laureatu, 2002 metais apdovanotas nusipelniusio Utenos miestui žmogaus premija. 2005 metais Šiaulių rajono savivaldybė ir Garbės vardo komisija suteikė Lietuvos puodžių karaliaus garbės vardą. Tai padėkos už tai, kad tęsiamos senosios puodžių tradicijos, rengiamos reikšmingos darbų parodos, kuriami puikūs ir originalūs keramikos meno kūriniai. 2009 m. rudenį Lenkijoje (Čestakovoje) vykusiame IV Europos puodžių konkurse, kuriame dalyvavo 118 dalyvių, pirmosios vietos laimėtojas. Savamokslis puodžius turi sukaupęs didžiulę keramikos, senovinių buities rakandų kolekciją.
Kaip teigia pats keramikas, puodų žiedimas jam ir pomėgis, ir pragyvenimo šaltinis, ir gyvenimo būdas. Anot profesoriaus etnologo Liberto Klimkos, kiekvienas V. Valiušio kūrinys technologiškai tobulas. Pavyzdžiui, jis geba juodąją keramiką dekoruoti spalvota glazūra. Profesorius Juozas Adamonis ir docentė Genovaitė Jacėnaitė yra pasakę, kad Vytautas žiedžia puodus kaip dievas.
Vytauto Valiušio keramikos muziejaus Ekspozicijų salėse rodoma apie 3 tūkst. autentiškų senosios keramikos pavyzdžių. Tai – terlės, čerpės, puodai ir puodeliai, puodynės, puošnūs ąsočiai, palivonai, bosai, lekai ir kt. Šalia jų eksponuojami nauji keramikos kūriniai, etnografiniai eksponatai.
Seniausiems išlikusiems, įjuodusiems, bet iki šiol nesudaužytiems moliniams indams – 150 iki 200 metų. Tačiau daugiausia eksponatų – XX a. pirmųjų dešimtmečių yra puodžių darbo.

„Utenos dienos” inf. ir nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas