Pasaulinės reikšmės dvaras – vertas atkūrimo

Liepos 17 dieną į Vyžuonų miestelyje (Utenos r.) vykstantį antrąjį tarptautinį Marianos Veriovkinos vardo tapybos plenerą „Naujasis menas ir šokis” susirinko dailininkai iš įvairių kraštų. Pasak organizatorių, šis pleneras toliau švies visuomenę apie tarptautinę reikšmę turintį Vyžuonėlių dvarą, kuris, užuot tapęs kultūros ir turizmo traukos objektu, šiuo metu nyksta. Liepos 22 dieną Utenos A. ir M. Miškinių viešojoje bibliotekoje vyko diskusija dėl Vyžuonėlių dvaro išsaugojimo bei pritaikymo kultūrinei veiklai.

Diskusijoje pažymėta Vyžuonėlėse dailininkės kelią pradėjusios žymios rusų kilmės vokiečių avangardo tapytojos M. Veriovkinos (1860–1938 m.) svarba. XX a. pradžioje ji įsijungė į vokiečių dailės aplinką, kartu su bendraminčiais dailininkais Aleksejumi Javlenskiu, Vasilijumi Kandinskiu, Pauliu Klee, Augustu Macke, Franzu Marcu ir kitais įkūrė avangardinę „Mėlynojo raitelio” grupę. Vakarų Europoje M. Veriovkina išgarsėjo kaip viena pirmųjų ekspresionizmo dailininkių.
Iki šių dienų išliko Vyžuonėlių dvaro parkas, medinis gyvenamasis namas, puoštas ornamentuotais drožiniais, ūkiniai statiniai (karietinė, arklidės, kluonai ir kt.). Taip pat išliko ir M. Veriovkinos ateljė – vienintelis Lietuvoje XIX a. dailininko ateljė pastatas.
Jau antrus metus rengiamas dailininkės Marianos Veriovkinos vardo tarptautinis pleneras, kurio metu siekiama atskleisti Vyžuonėlių dvaro svarbą ne tik Utenos apskričiai ar Lietuvai, tačiau ir Vakarų Europai.
Liepos 22 dieną Utenos Antano ir Motiejaus Miškinių viešojoje bibliotekoje vyko diskusija dėl Vyžuonėlių dvaro išsaugojimo bei pritaikymo kultūrinei veiklai. Todėl kartu su kitais uteniškiais į diskusiją atvykę Utenos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Zita Ringelevičienė, savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus specialistas Arvydas Mitalas, Vyžuonų seniūnijos seniūnas Audrius Remeikis, Seimo narė Milda Petrauskienė, Lietuvos pilių ir dvarų asociacijos prezidentas Arūnas Svitojus bei šios asociacijos narė Dalia Gruodienė, Kultūros paveldo departamento Utenos skyriaus vedėjas Arūnas Giraitis, Vilniaus dailės akademijos profesorius Arvydas Šaltenis, plenero dalyviai, dvaro pastatų savininkai aptarė šiandieninę situaciją.
Viena iš Vyžuonėlių dvaro atstatymo iniciatorių dailės istorikė ir tyrinėtoja dr. Laima Laučkaitė-Surgailienė tvirtino, jog į šią diskusiją susirinko tie, kuriems rūpi Vyžuonėlių dvaras. Anot jos, dvaras yra europinės reikšmės, kuriame kūrė Vakarų Europos lygmens dailininkė – M. Veriovkina, todėl, jos nuomone, būtina dvarą restauruoti, o tai atlikus, jo erdves naudoti įvairiems plenerams ir kitiems renginiams. Šiai minčiai pritarė visi susirinkusieji, tik diskusijoje kalbėjęs vienas iš Vyžuonėlių dvaro savininkų V. Kutka pabrėžė, kad dėl įvairių įstatyminių apribojimų kultūrinio paveldo pastatus sunku išlaikyti, nes tam reikia labai daug pinigų.
Kitas renginys – liepos 26 dieną, 14 val. Visi kviečiami pasipuošti retro stiliumi ir atvykti į M. Veriovkinos Vyžuonėlių dvarą, kuriame vyks plenero uždarymo paroda bei modernaus šokio atlikėjų Daivos Zabulionytės, Irinos Peleckienės, Gretos Kardi ir Deniso Kolomyckio pasirodymas. Paroda vyks senuose dvaro pastatuose. Uždarymo svečiai galės susipažinti ne tik su plenero dalyvių darbais, bet ir su M. Veriovkinos kūryba, jos darbų faksimilės bus eksponuojamos pagrindiniame dvaro pastate.
Plenere dalyvauja Romualdas Balinskas, Saulius Dastikas, Mantas Maziliauskas, Andrius Surgailis, Loreta Zdanavičienė, Mykolė Ganusauskaitė, Arvydas Šaltenis, Gabrielė Adomaitytė, Indrė Liškauskaitė, Andrius Venslovas, Aušra Žvinytė (Lietuva); Edmunds Lucis, (Latvija); Ameret (Annette Vahle), Marianne Gielen (Vokietija). Iš plenero metu sukurtų kūrinių bus formuojama būsimo Marianos Veriovkinos fondo kolekcija.
Liepos 27– rugpjūčio 31 dienos plenero paroda veiks Utenos krašto muziejaus parodų salėje.

udiena.lt ir asociacijos „Lietuvos–Vokietijos forumas” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas