Festivalio uždaryme – paskutinė daina „Lietuva“

Aukštaitijos vargonų muzikos festivalio uždarymo koncertas, skirtas Pasaulinei muzikos dienai, vyko Utenos Dievo Apvaizdos bažnyčioje. Koncerte „Teskamba Lietuvos valstybė“ grojo Nacionalinės Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokyklos simfoninis orkestras (meno vadovas Martynas Staškus). Jaunimo kolektyvui dirigavo žemietis Mantas Jauniškis.

Paskutinė šio XXI festivalio Kipro Mašanausko daina „Lietuva” skambėjo žiūrovams atsistojus ir susikibus rankomis. Prieš tai su orkestru pasirodė muzikantai su įvairiais instrumentais, taip pat ir du jauni dainininkai Anastasia Lebedyantseva (mecosopranas) bei Rafaelis Štarolis (baritonas).

Į festivalio uždarymą atvyko ir buvusi šio renginio globėja, buvusi Seimo narė Milda Petraukienė. Kaip tikras šeimininkas ir dabartinio festivalio globėjas rajono savivaldybės meras Alvydas Katinas gėlių puokšte už puikų net mėnesį trukusį renginį atsidėkojo festivalio rengėjai ir direktorei Zitai Lukošiūnienei.
Visi išsiskirstė vildamiesi jau kitą rudenį sulaukti įvyksiančio XXII Aukštaitijos vargonų muzikos festivalio.

Priminsime, kad Rugsėjo 1 dieną Utenos Kristaus Žengimo į dangų bažnyčioje vyko XXI Aukštaitijos vargonų festivalio, skirto Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui, atidarymas gražiu pavadinimu „Giedokim Lietuvai giesmę naują!”. O ketvirtadienį gražiausios meilės melodijos, skirtos miesto gimtadieniui, nuskambėjo Utenos meno mokykloje.

XXI Aukštaitijos vargonų festivalio atidaryme visai neseniai naujai rokiškėno Justino Mozūros restauruotais vargonais griežė Gediminas Kviklys, jam pritarė, o kai kuriuos kūrinius atliko ir visiems uteniškiams puikiai pažįstami Povilas Syrrist-Gelgota (altas) su žmona Toril Syrrist-Gelgota (violančelė). Šiame festivalyje pirmą kartą dainavo ir Veronika Povilionienė.

Ištikimus vargonų muzikos festivalio lankytojus ketvirtadienį, rugsėjo 7 dieną, pasitiko neįprasti muzikos garsai. „Gražiausios meilės melodijos”, dedikuotos Utenos miesto gimtadieniui, užpildė Utenos meno mokyklos erdvės. Jas miestiečiams ir renginio svečiams dovanojo Austėja Lukaitė (sopranas), Andrius Bartkus (tenoras) ir Gražina Zalatorienė (fortepijonas).

Rugsėjo 8 dieną, penktadienį, vargonų muzikos festivalio renginys persikėlęs į garsiųjų labanorinių šventę (Švenčionių r.), suskambo Labanoro Švč. Mergelės Marijos gimimo bažnyčioje. Čia Marijos gimimo dienai skirtame koncerte „Atverk mano širdį!” dainavo Giedrė Zeicaitė (sopranas), B. Brazdžionio eiles skaitė Virginija Kochanskytė ir namuose gamintais kompiuteriniais bei pirmą kartą viešai vargonais griežė Laura Gedgaudaitė.

Dėkodama už nuostabų koncertą Švenčionių rajono savivaldybės mero pavaduotoja Violeta Čepukova tvirtino, jog tokie nuostabūs koncertai praturtina žmones. Viešnioms iš Klaipėdos dėkojo ir Labanoro parapijos klebonas Jurgis Kazlauskas.

Sekmadienį, rugsėjo 10-ą, vargonų festivalis su gražia programa „Giesmė ir žodis Tavo garbei” persikėlė į Užpalių Švč. Trejybės bažnyčią. Baritono Dainiaus Puišio ir vargonininkės uteniškės Jurgitos Kazakevičiūtės koncertą savo gražia kalba papuošė aktorės ir buvusios Lietuvos radijo diktorės Gražinos Urbonaitės skaitomos įvairių autorių eilės.

Prieš koncertą šio festivalio direktorė ir meno vadovė Zita Lukošiūnienė pagerbė savo gimines, dar kartą užpaliečiams primindama, kad jos dėdė Pranciškus Jurgelėnas Užpalių bažnyčioje vargonavo beveik 40 metų. Jo atminimui bažnyčioje jau keletą metų kabo medžio drožėjo, žymaus šalies gamtininko doc. dr. Romualdo Šimkūno pagaminta atminimo lenta.

Rugsėjo 17-tą, sekmadienį, Aukštaitijos vargonų muzikos festivalio gerbėjų sulaukė Sudeikių Švč. Mergelės Marijos bažnyčia, kur vargonais griežė šio festivalio direktorė ir meno vadovė Z. Lukošiūnienė, vargonininkei klarnetais pritarė jos anūkas Anielius Lukošiūnas ir jo mokytojas, respublikinių bei tarptautinių konkursų laureatas Rimvydas Savickas.

Daugiausia aplodismentų ir bažnyčioje susirinkusiųjų dėmesio susilaukė devynmetis Anielius, kuris kartu su savo klarnetininku mokytoju ir savo močiute vargonininke pagrojo keletą kūrinių. Koncerto atlikėjus ir jau 30 metų Sudeikiuose vargonuojančią Z. Lukošiūnienę sveikino šios parapijos administratorius kun. Povilas Klezys.

Priešpaskutinis šio festivalio koncertas „Mėgstamiausios Juditos dainos” klausytojus rugsėjo 24 dieną sukvietė į Kirdeikių Šv. Jono Krikštytojo bažnyčią. Po šv. Mišių jame dainavo viena ryškiausių operinio dainavimo žvaigždžių Judita Leitaitė. Jai pritarė Utenos trio „Magistrai” nariai akordeonistė Renata Buzėnaitė, birbynininkas Gediminas Kaušylas su šio festivalio organizatorė Zita Lukošiūniene (klavišiniai).
Po koncerto atlikėjus sveikino ne tik klausytojai, bet ir šios parapijos administratorius kun. Jurgis Kazlauskas. Sveikinimų sulaukė ir neseniai jubiliejų atšventęs bažnyčios vargonininkas Raimondas Kaminskas. Jam kun. J. Kazlaukas įteikė iš Graikijos atsivežtą ikoną su švč. Mergelės Marijos atvaizdu.

Autoriaus nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas